Bloemkool burgers
Bloemkool kun je op heel veel verschillende manieren eten, maar heb je er al eens burgers van gemaakt?! In dit vega recept laat ik je zien hoe je dat doet. Want soms is het verstoppen van groente de enige manier waarop kinderen iets of meer aan groente eten. Zeker als je die groente aanbiedt in de vorm van een burger. Je kunt deze bloemkool burger zelfs op een broodje serveren, voor het ultieme burger gevoel.
Voor het raspen van de bloemkool gebruikte ik een foodprocessor. Je kunt ook kant & klare bloemkoolrijst gebruiken, dat scheelt tijd en afwas maar is wel wat duurder. Dus neem gewoon even de tijd voor dit recept. Je maakt meer dan genoeg, dus je kunt gerust een deel invriezen voor een later moment.
Ik heb gekozen voor een redelijk neutrale smaak. Wil je wat meer pit, voeg dan ook nog wat chiliflakes toe en verdubbel de hoeveelheid knoflookpoeder. Een wat oudere kaas gebruiken geeft ook nog wat extra oempf.
Dit is wat je nodig hebt voor ongeveer 16 bloemkoolburgers
750g geraspte bloemkool (1 grote bloemkool) Rasp de stronkjes mee
175g geraspte courgette
rasp van 1 citroen (eerst goed schoon boenen)
50g verse peterselie, fijngehakt
1 tl knoflookpoeder
100 g geraspte kaas (ik gebruikte Grano Pardano, die is niet 100% vega overigens dus let je daar strikt op kies dan een andere kaas)
1 tl zout
½ tl gemalen zwarte peper
250g zelfrijzend bakmeel
2 eieren
400ml groentebouillon (helemaal afgekoeld)
Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd 3-4 per kant
Groenteburgers
Doe de stronkjes bloemkool in een foodprocessor en pulseer tot ze allemaal fijn genoeg zijn. Ik heb dat in twee keer gedaan. Doe dit in een kom. Op een grove rasp gaat de courgette. Knijp de courgetterasp héél goed uit, voor je ‘m bij de bloemkoolrijst doet. Je wilt zo min mogelijk vocht, dus echt héél hard knijpen.
Bij de groente gaat de rasp van 1 citroen, de fijn gehakte peterselie, knoflookpoeder, geraspte kaas (meer mag altijd, en gebruik de kaas die je lekker vindt. Hoe pittiger, hoe meer smaak), zout en peper. Meng alles goed door elkaar.
Vegetarische burgers of toch niet?
Ik voegde op dit punt ook nog 4 plakjes uitgebakken bacon in klein gesneden stukjes toe. Maar voor een vegetarische versie laat je die natuurlijk weg. Meng in een tweede kom het zelfrijzend bakmeel met de eieren en voeg hier de afgekoelde bouillon aan toen. Essentieel dat die is afgekoeld, anders maak je een omelet van je eieren!
Bloemkool burgers
Voeg dit toe aan je groentemengsel en meng alles goed door elkaar. Is het te stevig qua beslag, voeg dan nog een klein beetje bouillon toe, maar niet te veel want anders bakt het niet goed! Verhit nu twee grote koekenpannen op het vuur en doe hier wat zonnebloemolie in. Schep ongeveer twee kleine lepels aan beslag, per bloemkool burger. Bak die een minuut of drie, voordat je ze voorzichtig met een platte spatel omdraait. De andere kant bak je ook nog 3-4 minuten.
Afhankelijk van de grootte van je pan kun je er 2 à 3 tegelijk bakken. Hoe heter je pan wordt, hoe sneller de burger kleuren. Dus schakel dan je vuur ietsje terug. De burgers blijven een beetje zacht aan de binnenkant, maar moeten wel gaar zijn.
Serveer op een briochebroodje met wat sla en avocado en je lievelingssausje. Of eet ze zo, bij de maaltijd, met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes erbij. Wij aten er twee per persoon en vroren de rest in.
Gepubliceerd op 20 juli 2020
10 reacties
Welke saus heb je daar op het plaatje?
dat is de bearnaise mayonaise, dat recept staat ook op de site
Hoi Susan, ik ga dit snel proberen.
Vraagje: vries je ze ongebakken in? En voor hoeveel burgers is het recept?
het recept is voor 16 burgers en ik vries ze gebakken in, dan blijven ze het stevigst (hoewel er altijd wel wat extra vocht in komt door het invriezen)
Kan ik de courgette ook weglaten?
dan mis je wel wat smaak en textuur, maar zou moeten kunnen (hoewel ik ze zo niet getest heb)
Kan ik het meel vervangen door Amandelmeel? En bakin poeder?
Dit omdat ik kha eet
dat durf ik je niet te zeggen Thea, ik heb het recept daar op die manier mee getest. Amandelmeel heeft in combinatie met bakpoeder een andere verhouding dan wanneer je zelfrijzend bakmeel gebruikt. Je kunt het natuurlijk proberen, maar ik zou het niet één op één vervangen.
er bestaat ook zelfrijzend amandelmeel, koop ik altijd bij de plus
Goede tip. Dank je.