Bloemkool burgers



Bloemkool kun je op heel veel verschillende manieren eten, maar heb je er al eens burgers van gemaakt?! In dit vega recept laat ik je zien hoe je dat doet. Want soms is het verstoppen van groente de enige manier waarop kinderen iets of meer aan groente eten.  Zeker als je die groente aanbiedt in de vorm van een burger. Je kunt deze bloemkool burger zelfs op een broodje serveren, voor het ultieme burger gevoel.

Voor het raspen van de bloemkool gebruikte ik een foodprocessor. Je kunt ook kant & klare bloemkoolrijst gebruiken, dat scheelt tijd en afwas maar is wel wat duurder. Dus neem gewoon even de tijd voor dit recept. Je maakt meer dan genoeg, dus je kunt gerust een deel invriezen voor een later moment.

Ik heb gekozen voor een redelijk neutrale smaak. Wil je wat meer pit, voeg dan ook nog wat chiliflakes toe en verdubbel de hoeveelheid knoflookpoeder. Een wat oudere kaas gebruiken geeft ook nog wat extra oempf.

Dit is wat je nodig hebt voor ongeveer 16 bloemkoolburgers
750g geraspte bloemkool (1 grote bloemkool) Rasp de stronkjes mee
175g geraspte courgette
rasp van 1 citroen (eerst goed schoon boenen)
50g verse peterselie, fijngehakt
1 tl knoflookpoeder
100 g geraspte kaas (ik gebruikte Grano Pardano, die is niet 100% vega overigens dus let je daar strikt op kies dan een andere kaas)
1 tl zout
½ tl gemalen zwarte peper
250g zelfrijzend bakmeel
2 eieren
400ml groentebouillon (helemaal afgekoeld)

Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd 3-4 per kant

Groenteburgers

Doe de stronkjes bloemkool in een foodprocessor en pulseer tot ze allemaal fijn genoeg zijn. Ik heb dat in twee keer gedaan. Doe dit in een kom. Op een grove rasp gaat de courgette. Knijp de courgetterasp héél goed uit, voor je ‘m bij de bloemkoolrijst doet. Je wilt zo min mogelijk vocht, dus echt héél hard knijpen.

Bij de groente gaat de rasp van 1 citroen, de fijn gehakte peterselie, knoflookpoeder, geraspte kaas (meer mag altijd, en gebruik de kaas die je lekker vindt. Hoe pittiger, hoe meer smaak), zout en peper. Meng alles goed door elkaar.

vega schijf

Vegetarische burgers of toch niet?

Ik voegde op dit punt ook nog 4 plakjes uitgebakken bacon in klein gesneden stukjes toe. Maar voor een vegetarische versie laat je die natuurlijk weg. Meng in een tweede kom het zelfrijzend bakmeel met de eieren en voeg hier de afgekoelde bouillon aan toen. Essentieel dat die is afgekoeld, anders maak je een omelet van je eieren!

Bloemkool burgers

Voeg dit toe aan je groentemengsel en meng alles goed door elkaar. Is het te stevig qua beslag, voeg dan nog een klein beetje bouillon toe, maar niet te veel want anders bakt het niet goed! Verhit nu twee grote koekenpannen op het vuur en doe hier wat zonnebloemolie in. Schep ongeveer twee kleine lepels aan beslag, per bloemkool burger. Bak die een minuut of drie, voordat je ze voorzichtig met een platte spatel omdraait. De andere kant bak je ook nog 3-4 minuten.

groenteburger

Afhankelijk van de grootte van je pan kun je er 2 à 3 tegelijk bakken. Hoe heter je pan wordt, hoe sneller de burger kleuren. Dus schakel dan je vuur ietsje terug. De burgers blijven een beetje zacht aan de binnenkant, maar moeten wel gaar zijn.

Serveer op een briochebroodje met wat sla en avocado en je lievelingssausje. Of eet ze zo, bij de maaltijd, met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes erbij. Wij aten er twee per persoon en vroren de rest in.

bloemkoolburger  

Gepubliceerd op 20 juli 2020


4 reacties

  1. Th Kops schreef:

    Kan ik het meel vervangen door Amandelmeel? En bakin poeder?
    Dit omdat ik kha eet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!