Biryani met kip en cranberries

Uit het Dishoom kookboek komt deze biryani met kip en cranberries. Daar heet het gerecht Chicken Berry Brittania. Wij noemen het de lekkerste biryani!
Want hoewel biryani een complex gerecht lijkt met veel ingrediënten zijn de stappen zelf behoorlijk simpel. Je maakt deze kip biryani in een gietijzeren pan, die in de oven kan. Daarin gaat de gemarineerde, rauwe kip. Daarboven op komt een laag net niet gaar gekookte rijst en samen met een aantal andere smaakmakers gaart de biryani met kip in de oven om gaar te worden. Deze manier van biryani maken wordt ook wel de kacchi methode genoemd en is afkomstig uit Hairderabad.
Als je van tevoren goed het recept doorleest en de stappen volgt heb je aan het eind een fantastisch geurende biryani met kip en cranberries op tafel staan. Serveer die met een zelfgemaakte raita, eventueel nog een frisse komkommersalade erbij en je hebt zelf India in huis gehaald.
Biryani voor 4-6 personen
Rijst
- 300g basmati rijst (ik gebruikte Tilda )
- 2 tl fijn keukenzout
- sap van ½ limoen
Basis voor de kip
- 500g kippendijen, elk in 3 stukken
- 20g geraspte gember (het boek gebruikt gemberpasta)
- 25g geraspte knoflook (het boek gebruikt knoflookpasta)
- 1 tl chilipoeder(het boek gebruikt 1 ½ tl)
- 2 tl fijn keukenzout
- 2 tl gemalen komijn
- 1 ½ tl garam masala
- 2 el limoensap
- 100g volle Griekse yoghurt
- 30 ml zonnebloemolie
- 1 groene en 1 rode chilipeper, elk in 4 lange repen (het boek gebruikt 3 groene chilipepers)
- 3 cm verse gemberwortel, in dunne reepjes
- 6 grote blaadjes munt, gehakt
- 5 g koriander, gehakt
- 1 hoeveelheid gebakken uitjes (zie hieronder)
Topping
- 20g boter
- 3 el slagroom
- 35 g gedroogde cranberries
- 2 buisjes saffraan voor 1 hoeveelheid saffraanwater (zie hieronder)
Bereidingstijd: bijna 2 uur (inclusief 40 minuten oventijd) maar iedere minuut waard!
Biryani met kip en cranberries
Stap 1 van je biryani is de rijst weken. Doe daarvoor de rijst in een grote kom en giet er royaal water bij. Beweeg de rijst zachtjes heen en weer, zodat het zetmeel wordt verwijderd. Laat de rijst naar de bodem zakken en giet dan af. Herhaal dit 2 keer met iedere keer vers water. Bedek de rijst daarna weer royaal met water en laat dan 45 minuten weken.
Gebakken uitjes voor biryani
In de tijd dat de rijst week maak je de gebakken uitjes. Die zijn essentieel voor je biryani, dus niet overslaan. Snijd hiervoor 400g witte uiten in dunne, gelijke, halve ringen en bak die in 250 ml zonnebloemolie op middelhoog vuur. Bak ze minimaal 15 minuten, tot ze diep goudbruin zijn. Nu snap je ook waar je zoveel olie nodig hebt. Klaar? Dan de uien uit de olie scheppen en laten uitlekken op keukenpapier.
Marinade voor kip biryani
In de tijd dat je uien bakken meng je alle overige ingrediënten die staan onder het kopje basis voor kip. Dit alles maakt de marinade voor je kip, die straks weer onderdeel is van je biryani. Voeg als laatste de gebakken uitjes toe en schep alles goed om. Laat afgedekt staan.
Biryani uit de oven
Verwarm nu de oven voor op 180 C hetelucht. De rijst giet je af, als de weektijd voorbij is. Doe 2 liter kokend water in een pan en voeg zout en limoensap toe. Doe de uitgelekte rijst in het kokend water en roer goed door. Kook dit 4-5 minuten tot driekwart gaar. De rijstkorrel moet nog stevig zijn voor je ‘m afgiet.
Zet nu een ovenvaste, gietijzeren pan op het vuur. Idealiter is je pan ongeveer 20 centimeter in doorsnede. Doe de rauwe kip met de marinade op de bodem. En laat de pan warm worden terwijl de rijst kookt. Als je de rijst hebt afgegoten doe je die op de kip.
Saffraanwater voor biryani
Verwarm de room en boter in een pannetje, tot de boter gesmolten is. Zet tegelijkertijd een droge koekenpan op medium vuur om warm te worden. Rooster in de droge pan de saffraan in 2 minuten, terwijl het vuur nu uitgaat. In een vijzel maal je dat daarna tot poeder.
Voeg dan een eetlepel kokend water toe. Eerst gaat het boter/roommengsel over de rijst. Daarna het saffraanwater. Als laatste gaan de gedroogde cranberries erover. (zie foto hierboven)
De lekkerste biryani maak je zelf
Je bent nu bijna zover. De laatste stap van de allerlekkerste biryani is deze. Pak twee stukken aluminiumfolie en die vouw je op elkaar, als een deksel op je pan. Zet de pan op hoog vuur tot het folie iets opbolt en je ziet dat een beetje stoom ontsnapt. Leg dan de deksel op de pan en zet je biryani in de oven, voor ongeveer 35-40 minuten. Haal de pan dan uit de oven en laat ‘m met deksel erop nog 10 minuten staan.
Kip biryani van Dishoom
Wij aten onze biryani met Naan (niet zelfgemaakt) en lekker wat raita (wel zelfgemaakt, ook uit het kookboek van Dishoom). De biryani heeft, doordat ik ook 1 rode peper gebruikte, nét een klein beetje hitte, maar de raita houdt dat weer in balans. Het was echt heerlijk en alle moeite waard.
Gepubliceerd op 9 november 2020