Dishoom ‘Lekkers uit Bombay’ – review

Dishoom was een van de eerste restaurants waar ik Indiaas at. In Londen, waar Indiaas eten geliefd is. Nu is er hun eerste kookboek. Maar is het dat wel?
Want de ondertitel van het boek is ‘Modern Indiaas kookboek met zeer subjectieve eetgids door Bombay’. Het zegt eigenlijk alles. Dishoom het kookboek is veel meer dan een kookboek. Het neemt je mee door de stad Bombay, door de ogen van Dishoom oprichters en eigenaren Shamil Thakrar, Kavi Thakrar en Naved Nasir.
Dishoom kookboek
Maar zoals in ieder kookboek staat ook in het kookboek van Dishoom eten centraal. Je wandelt in eerste instantie mee langs alle favoriete eettentjes in Bombay (in het boek legt men uit waarom ze niet Mumbai gebruiken, zoals Bombay nu heet) En aangezien je daar ongetwijfeld trek van krijgt, en niet direct naar India kunt afreizen, staat het boek vól recepten om thuis te maken.
Indiase recepten voor de hele dag
Die recepten zijn er voor de hele dag. Van ontbijt tot ochtendsnacks en van een eerste tot een derde diner en álles daartussen en omheen. Het boek telt niet voor niks bijna 400 bladzijden! Dat je geweldig kunt ontbijten in de Indiase keuken merkte ik de laatste keer dat ik in Londen bij Dishoom at wel. Een fantástische ontbijtnaan, met alles erop en eraan. Oh man, zó lekker.
De receptuur is zo veelzijdig als het land groot is. Ieder recept wordt vooraf gegaan aan een kleine introductie. Over kruiden, over oorsprong of gewoon waarom je het zou willen eten. Ik hou ervan!
Voor beginners en gevorderden
Of je nu net begint met koken of het klappen van de zweep al kent, voor iedereen staat er wel iets in het boek. Vooropgesteld natuurlijk dat je van de Indiase keuken houdt. Maakbare recepten. Maar ook echt wel complexe receptuur waar je lekker je tanden in kunt zetten en een middagje zoet mee bent.
Sommige recepten, zoals bijvoorbeeld de samosa’s (zó lekker) worden ondersteund met stap voor stap fotografie, zodat je de perfecte samosa vouwt. Bij andere recepten moet je wel weer even goed je koppie erbij houden, zoals bij de Dal die ik maakte (klop nu 10 keer, terwijl je de bonen weekt staat er in het recept. Maar waarop? Waarom? Zoveel vragen hahah)
Prettig zijn ook de menusuggesties, achter in het boek. Daar staan ook tips voor doordeweekse gerechten, die na het marineren nog maar een half uurtje kosten om te maken. Kortom, voor ieder moment staat er wel iets lekkers in het boek.
Koken uit het kookboek Dishoom
Natuurlijk ging ik ook aan de slag met het boek, want naast verhalen lezen is dat natuurlijk vooral waarom je een kookboek koopt. Ik zocht twee recepten uit.
Eentje omdat ik er zolang als ik me kan herinneren al dol op ben, maar het nog nooit heb gemaakt (Biryani) Maar ook eentje omdat ik mungbonen bij de toko had gekocht en geen idee had wat ik er mee wilde maken. Dat werd een dal. De dal nam vooral heel veel tijd in beslag om de bonen te koken, voor de rest is het een mega simpel recept. De biryani had wat meer stappen, maar hoefde daarna maar een half uurtje in de oven. Kijk maar hierboven hoe lekker het eindresultaat eruit ziet.
Die Biryani maken ze in restaurants trouwens in deze enorme pannen (zie foto). Ik gebruikte er mijn gietijzeren pan voor. Dat ging ook prima. Het recept van de Biryani deel ik graag met je.
Wil jij ook aan de slag met de Indiase keuken dan is het kookboek van Dishoom écht een aanrader. De verhalen geven kleur aan de gerechten die er in staan. Het is een meer dan compleet boek, met heel veel basisrecepten, maar ook volop uitdaging.
Dishoom is in Nederland uitgegeven door Kosmos, kost in de Nederlandse vertaling € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop.
Gepubliceerd op 9 november 2020
1 reactie
ik heb het boek ook aangeschaft en t weekend 2 gerechten gemaakt. 1 x de biryani en ik heb me gewaagd aan een lamsvleesrecept. 4uur in de oven maar de moeite waard. het boek is indd een aanrader. kan niet wachten om het volgende recept te maken !