Beurre blanc



Een van de lekkerste sauzen op deze planeet is beurre blanc. En met dit eenvoudige stap voor stap recept maak je die gewoon zelf!

Laten we even bij het begin beginnen. Want wat is beurre blanc. Letterlijk vertaald is het witte boter. En dat is meteen ook wel een indicatie van wat het hoofdbestanddeel van deze saus is; boter.

Laat ik nu verzot zijn op boter. En al helemaal in de vorm van beurre blanc, waar ik onlangs nog een keer goed aan herinnerd werd tijdens mijn lunch bij Central Park in Voorburg. Het pannetje beurre blanc heb ik nog net niet aan mijn lippen gezet, maar dat scheelde vrij weinig.

Maar daardoor vond ik wel dat het hoogtijd werd om die goddelijke beurre blanc ook thuis te maken. Net als bij Central Park voor bij een gebakken schol, maar evengoed eet je ‘m gewoon zo hoor. Ik zou het ook doen. Beter nog, ik heb mijn eigen beurre blanc op enig moment mogelijk gewoon zo op de lepel gegeten. No shame!

beurre blanc

Welke wijn voor je beurre blanc

Zoals ik als zei, beurre blanc is een botersaus. Een klassiek Frans recept. Sommige maken ‘m op basis van azijn, ik gebruik in dit recept witte wijn. Welke witte wijn? Dat is aan jou. Maar realiseer je dat die wijn invloed heeft op de smaak van je saus, dus kies geen bocht… Ik gebruikte een van mijn favoriete witte wijnen van St. Martinus, Josefien.

Botersaus = roomboter

In een botersaus gaat natuurlijk boter. D’uh. Ik gebruik ongezoute roomboter. Dat geeft een heerlijke volle en rijke smaak. Zout voeg je later naar smaak toe, dus gebruik liever geen gezouten boter.

Goed, tijd om de keuken in te gaan en je stap voor stap te vertellen hoe je heel eenvoudig beurre blanc maakt!

beurre blanc schol

voor een kannetje beurre blanc

125 ml witte wijn
2 sjalotjes, gesnipperd
3 takjes tijm
3 flinke draaien van de pepermolen (ik gebruikte Szechuan peper, maar zwarte is ook prima)
175 gram ijskoude roomboter, in blokjes
fleur de sel of ander zeezout
1 tl citroensap

Stap voor stap beurre blanc maken

Stap 1 om beurre blanc te maken is de wijn in een pannetje te doen, samen met de sjalot, tijm en peper. Breng dit zachtjes aan de kook en laat in 5 minuten tot de helft reduceren. Giet dit door een zeef en vang het vocht op. Doe dit weer in een pannetje en zet op het vuur.

Nu gaat blokje voor blokje de ijskoude roomboter erbij. Met een garde meng je dit en breng je lucht in de beurre blanc. Niet zeker dat je boter koud genoeg is? Zet de blokjes dan voor gebruik even in de diepvries.

Het roeren van je saus is even een Zen klusje, want je doet het echt blokje voor blokje zodat je een lekkere saus krijgt. Breng daarna op smaak met zout en een beetje citroensap en klaar is je beurre blanc. Eenvoudig toch?!

beurre blanc recept

Beurre blanc in de schift

Om te voorkomen dat je beurre blanc gaat schiften is het essentieel dat je de saus maakt vlak voordat je ‘m wilt serveren. Opwarmen van beurre blanc is namelijk een garantie tot een geschifte saus. Last minuten maken dus!

 

 

 

Gepubliceerd op 25 augustus 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!