Beurre blanc
Een van de lekkerste sauzen op deze planeet is beurre blanc. En met dit eenvoudige stap voor stap recept maak je die gewoon zelf!
Laten we even bij het begin beginnen. Want wat is beurre blanc. Letterlijk vertaald is het witte boter. En dat is meteen ook wel een indicatie van wat het hoofdbestanddeel van deze saus is; boter.
Laat ik nu verzot zijn op boter. En al helemaal in de vorm van beurre blanc, waar ik onlangs nog een keer goed aan herinnerd werd tijdens mijn lunch bij Central Park in Voorburg. Het pannetje beurre blanc heb ik nog net niet aan mijn lippen gezet, maar dat scheelde vrij weinig.
Maar daardoor vond ik wel dat het hoogtijd werd om die goddelijke beurre blanc ook thuis te maken. Net als bij Central Park voor bij een gebakken schol, maar evengoed eet je ‘m gewoon zo hoor. Ik zou het ook doen. Beter nog, ik heb mijn eigen beurre blanc op enig moment mogelijk gewoon zo op de lepel gegeten. No shame!
Welke wijn voor je beurre blanc
Zoals ik als zei, beurre blanc is een botersaus. Een klassiek Frans recept. Sommige maken ‘m op basis van azijn, ik gebruik in dit recept witte wijn. Welke witte wijn? Dat is aan jou. Maar realiseer je dat die wijn invloed heeft op de smaak van je saus, dus kies geen bocht… Ik gebruikte een van mijn favoriete witte wijnen van St. Martinus, Josefien.
Botersaus = roomboter
In een botersaus gaat natuurlijk boter. D’uh. Ik gebruik ongezoute roomboter. Dat geeft een heerlijke volle en rijke smaak. Zout voeg je later naar smaak toe, dus gebruik liever geen gezouten boter.
Goed, tijd om de keuken in te gaan en je stap voor stap te vertellen hoe je heel eenvoudig beurre blanc maakt!
voor een kannetje beurre blanc
125 ml witte wijn
2 sjalotjes, gesnipperd
3 takjes tijm
3 flinke draaien van de pepermolen (ik gebruikte Szechuan peper, maar zwarte is ook prima)
175 gram ijskoude roomboter, in blokjes
fleur de sel of ander zeezout
1 tl citroensap
Stap voor stap beurre blanc maken
Stap 1 om beurre blanc te maken is de wijn in een pannetje te doen, samen met de sjalot, tijm en peper. Breng dit zachtjes aan de kook en laat in 5 minuten tot de helft reduceren. Giet dit door een zeef en vang het vocht op. Doe dit weer in een pannetje en zet op het vuur.
Nu gaat blokje voor blokje de ijskoude roomboter erbij. Met een garde meng je dit en breng je lucht in de beurre blanc. Niet zeker dat je boter koud genoeg is? Zet de blokjes dan voor gebruik even in de diepvries.
Het roeren van je saus is even een Zen klusje, want je doet het echt blokje voor blokje zodat je een lekkere saus krijgt. Breng daarna op smaak met zout en een beetje citroensap en klaar is je beurre blanc. Eenvoudig toch?!
Beurre blanc in de schift
Om te voorkomen dat je beurre blanc gaat schiften is het essentieel dat je de saus maakt vlak voordat je ‘m wilt serveren. Opwarmen van beurre blanc is namelijk een garantie tot een geschifte saus. Last minuten maken dus!
Gepubliceerd op 25 augustus 2022