Bearnaise mayonaise
Met dank aan de Dames Dietz kan ik jullie het geheim verklappen van de lekkerste bearnaise mayonaise. Die maak je super simpel zelf. Welke manier je kiest is aan jou.
Laat ik beginnen met het voorstellen van de Dames Dietz, mocht je ze niet kennen. Tijdens de Pandemie zijn zij redelijk wat keren onze life saver geweest met verse maaltijden die aan huis werden bezorgd. Daarnaast verzorgen zij in Leiden en omgeving catering voor bedrijven, maar ook bij mensen thuis.
Voor de verjaardag van onze dochter staat al hun lasagne in de bestelling, want die is favoriet bij ons dametje. En nu mag ik dus het recept delen van deze bearnaise mayonaise. Die staat overigens al een jaar in mijn concepten, maar het kwam er steeds maar niet van. Het is het wachten waard overigens.
Er zijn twee manieren om bearnaise mayonaise te maken
- Met gekochte (goede kwaliteit!) mayonaise
- Door de mayonaise zelf te maken
Beide versies zijn te gek. Kijk waar je tijd voor en/of zin in hebt. De dragon die in het recept wordt gebruikt koop ik meestal via Crisp of bij de groothandel. Die is vrij essentieel voor het recept, dus niet overslaan. En als je dan toch dragon koopt, kun je meteen de krabbenpoten van de barbecue maken!
Voor een pot vol
50 ml droge witte wijn
50 ml witte wijn azijn met dragon (AH)
1 zeer fijngesneden sjalotje
Half bosje verse dragon (20 gram), fijngesneden
versgemalen peper
250 ml mayonaise ( zie recept hieronder) of gekocht, zoals die van The Mayo Sisters
1 eetlepel Dijon mosterd
Half bosje verse dragon (20 gram), fijngesneden
Peper en zout
Bearnaise mayonaise
Voor de Bearnaise mayonaise doe je de witte wijn, azijn, sjalotje, dragon (half bosje) en vers gemalen peper in een steelpan. Laat het mengsel inkoken tot er ongeveer 2 eetlepels vocht over zijn.
Let op vooral op het laatst kan dit hard gaan en houd je niets over. Zeef dit vocht door een theezeef en laat afkoelen.
Meng vervolgens het wijnmengsel met de mayonaise, mosterd, verse dragon en naar smaak peper en zout. Ook lekker om er gezouten kappertjes of fijngesneden kervel aan toe te voegen.
De bearnaise mayonaise is heerlijk bij kip en aardappels maar ook bij witte asperges op een broodje hamburger of serveer ‘m bij een goede biefstuk.
Zelfgemaakte mayonaise
Je kunt de bearnaise mayonaise natuurlijk ook nog hélemaal zelf maken. Dus inclusief de basis mayonaise. Dit is hoe de Dames Dietz dat doen en dit is wat je nodig hebt.
Daarna volg je de stappen zoals hierboven aangegeven.
Voor een potje vol
1 vers ei
1,5 eetlepel witte wijnazijn (met dragon ivm recept hierboven)
1 tl Dijon mosterd
Zout en peper
250 ml lijnzaadolie (of een andere neutrale plantaardige olie)
Zelfgemaakte mayonaise
Voor je zelfgemaakte mayonaise doe je het ei, azijn, mosterd, zout en peper in een kom en roer je het mengsel glad. Voeg druppelsgewijs de olie toe en blijf kloppen tot het de dikte heeft van mayonaise.
Gepubliceerd op 29 juni 2021