Bearnaise mayonaise



Met dank aan de Dames Dietz kan ik jullie het geheim verklappen van de lekkerste bearnaise mayonaise. Die maak je super simpel zelf. Welke manier je kiest is aan jou.

Laat ik beginnen met het voorstellen van de Dames Dietz, mocht je ze niet kennen. Tijdens de Pandemie zijn zij redelijk wat keren onze life saver geweest met verse maaltijden die aan huis werden bezorgd. Daarnaast verzorgen zij in Leiden en omgeving catering voor bedrijven, maar ook bij mensen thuis.

Voor de verjaardag van onze dochter staat al hun lasagne in de bestelling, want die is favoriet bij ons dametje. En nu mag ik dus het recept delen van deze bearnaise mayonaise. Die staat overigens al een jaar in mijn concepten, maar het kwam er steeds maar niet van. Het is het wachten waard overigens.

Er zijn twee manieren om bearnaise mayonaise te maken

  1. Met gekochte (goede kwaliteit!) mayonaise
  2. Door de mayonaise zelf te maken

Beide versies zijn te gek. Kijk waar je tijd voor en/of zin in hebt. De dragon die in het recept wordt gebruikt koop ik meestal via Crisp of bij de groothandel. Die is vrij essentieel voor het recept, dus niet overslaan. En als je dan toch dragon koopt, kun je meteen de krabbenpoten van de barbecue maken!

mayonaise dames dietz

Voor een pot vol

50 ml droge witte wijn
50 ml witte wijn azijn met dragon (AH)
1 zeer fijngesneden sjalotje
Half bosje verse dragon (20 gram), fijngesneden
versgemalen peper
250 ml mayonaise ( zie recept hieronder) of gekocht, zoals die van The Mayo Sisters
1 eetlepel Dijon mosterd
Half bosje verse dragon (20 gram), fijngesneden
Peper en zout

Bearnaise mayonaise

Voor de Bearnaise mayonaise doe je de witte wijn, azijn, sjalotje, dragon (half bosje) en vers gemalen peper in een steelpan. Laat het mengsel inkoken tot er ongeveer 2 eetlepels vocht over zijn.

Let op vooral op het laatst kan dit hard gaan en houd je niets over. Zeef dit vocht door een theezeef en laat afkoelen.

Meng vervolgens het wijnmengsel met de mayonaise, mosterd, verse dragon en naar smaak peper en zout. Ook lekker om er gezouten kappertjes of fijngesneden kervel aan toe te voegen.

De bearnaise mayonaise is heerlijk bij kip en aardappels maar ook bij witte asperges op een broodje hamburger of serveer ‘m bij een goede biefstuk.

biefstuk frites

Zelfgemaakte mayonaise

Je kunt de bearnaise mayonaise natuurlijk ook nog hélemaal zelf maken. Dus inclusief de basis mayonaise. Dit is hoe de Dames Dietz dat doen en dit is wat je nodig hebt.

Daarna volg je de stappen zoals hierboven aangegeven.

Voor een potje vol

1 vers ei
1,5 eetlepel witte wijnazijn (met dragon ivm recept hierboven)
1 tl Dijon mosterd
Zout en peper
250 ml lijnzaadolie (of een andere neutrale plantaardige olie)

Zelfgemaakte mayonaise

Voor je zelfgemaakte mayonaise doe je het ei, azijn, mosterd, zout en peper in een kom en roer je het mengsel glad. Voeg druppelsgewijs de olie toe en blijf kloppen tot het de dikte heeft van  mayonaise.

 

Gepubliceerd op 29 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!