Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes
Met asperges kun je meer dan soep maken. Kijk maar eens naar deze heerlijke asperge aardappelsalade, die je op alle momenten van de dag kunt eten.
Hoewel ik niet zelf ben geboren in Limburg heb ik, met twee Limburgse ouders, absoluut roots in Limburg. En daar horen heel veel eetherinneringen bij. Van de vlaai bij mijn opa & oma, die onder geen beding in een “Hollands puntje” gesneden mocht worden (grote stukken dus en bij voorkeur twee soorten!) tot de vreugde als er weer asperges waren.
Ook nu nog is het begin van het aspergeseizoen een heugelijk feit en die liefde voor asperges heb ik gelukkig ook aan mijn dochter kunnen doorgeven. Asperges kun je trouwens op heel veel verschillende manieren eten, waarbij iedereen de klassieke versie met ham & ei wel kent.
Dit keer maak ik er een salade van. Wij aten ‘m als maaltijdsalade, maar je kunt ‘m ook heel feestelijk serveren als voorgerecht, maar hij is ook weer geweldig als bijgerecht tijdens een BBQ. En de restjes neem je de dag erna lekker mee naar je werk. Want deze asperge aardappelsalade is echt op ieder moment lekker. Probeer maar!
Aspergesalade voor vier personen – als maaltijdsalade
- 1 kilo asperges, geschild en in stukken van 1 cm gesneden, kopjes apart bewaren
- 750g krieltjes in de schil, goed gewassen en in kwarten gesneden
- 500g verse erwtjes, gedopt houd je ongeveer 225g erwtjes over
- 125g rivierkreeftjes
voor de dressing
- 75g mayonaise
- 50g halfvolle yoghurt
- 20g verse dille, fijn gesneden
- ½ tl uienpoeder
- 1el citroensap
- rasp van 1 schoon geboende citroen
- versgemalen zwarte peper & zout naar smaak
Bereidingstijd: 30 minuten
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes
Zet voor de asperge aardappelsalade twee grote pannen op met ruim gezouten water dat je aan de kook brengt. Kook de aspergestukjes (de kopjes nog niet erbij doen!) in 4-5 minuten beetgaar. Voeg dan de kopjes toe en kook die nog 2-3 minuten mee. Schep de aspergestukjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
Wat doe je met aspergeschillen
Gooi het kookvocht van de asperges niet weg, maar doe hier de schillen en harde uiteinden in. Daarmee trek je een heerlijke aspergebouillon. Hoe je dat doet lees je hier
Aardappelsalade met asperge
Kook tegelijk met de asperges, in de tweede pan, de aardappeltjes in 8-10 minuten beetgaar. In de laatste vijf minuten voeg je de erwtjes toe. Scheelt weer een extra pan ? Giet de aardappeltjes en erwtjes af en laat goed uitlekken.
Dille-citroendressing
Voor de dressing meng je alle ingrediënten goed door elkaar. Proef en breng waar nodig verder op smaak. Doe deze dressing in een grote kom, doe de nog warme aardappeltjes en erwtjes erbij en schep goed om. Op deze manier nemen de aardappeltjes lekker wat van de dressing op.
Lekkerste aspergerecept
Voeg tot slot, en je lekkerste aspergerecept is bijna klaar!, de rivierkreeftjes toe en de (goed uitgelekte) asperges. Schep alles goed om, zodat de dressing lekker overal zit. Breng eventueel nog op smaak met wat extra peper en/of zout. Garneer met eetbare viooltjes (als je dat wilt) of nog wat extra verse dille.
En zijn er restjes over? Neem die dan de dag daarna lekker mee naar je werk of naar school. Stiekem is het dan nóg lekkerder!
Samenwerking
Dit recept is gemaakt in opdracht van de provincie Limburg
Gepubliceerd op 1 juni 2020
4 reacties
Vanavond dit recept gemaakt. Mijn hele gezin heeft ervan gesmuld. Ik had de krieltjes iets te lang gekookt dus dat was meer puree geworden. In verhouding zou ik ook iets minder saus en iets meer rivierkreeftjes doen. En ik ga vanaf nu altijd asperges eerst in stukjes snijden voor het koken, veel praktischer. Bedankt voor het recept Susan!
wat fijn om te horen Lisette, dankjewel. En recepten tweaken naar eigen voorkeur is altijd een prima idee!
Wat een heerlijk (Limburgs☺️) recept! Daar moet ik manlief (Rasechte Limburger??) mee verwennen!
dankjewel, wat super om te horen! En benieuwd of hij het ook kan waarderen 😉