Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes



Met asperges kun je meer dan soep maken. Kijk maar eens naar deze heerlijke asperge aardappelsalade, die je op alle momenten van de dag kunt eten.

Hoewel ik niet zelf ben geboren in Limburg heb ik, met twee Limburgse ouders, absoluut roots in Limburg. En daar horen heel veel eetherinneringen bij. Van de vlaai bij mijn opa & oma, die onder geen beding in een “Hollands puntje” gesneden mocht worden (grote stukken dus en bij voorkeur twee soorten!) tot de vreugde als er weer asperges waren.

Ook nu nog is het begin van het aspergeseizoen een heugelijk feit en die liefde voor asperges heb ik gelukkig ook aan mijn dochter kunnen doorgeven. Asperges kun je trouwens op heel veel verschillende manieren eten, waarbij iedereen de klassieke versie met ham & ei wel kent.

Dit keer maak ik er een salade van. Wij aten ‘m als maaltijdsalade, maar je kunt ‘m ook heel feestelijk serveren als voorgerecht, maar hij is ook weer geweldig als bijgerecht tijdens een BBQ. En de restjes neem je de dag erna lekker mee naar je werk. Want deze asperge aardappelsalade is echt op ieder moment lekker. Probeer maar!

Aspergesalade voor vier personen – als maaltijdsalade

  • 1 kilo asperges, geschild en in stukken van 1 cm gesneden, kopjes apart bewaren
  • 750g krieltjes in de schil, goed gewassen en in kwarten gesneden
  • 500g verse erwtjes, gedopt houd je ongeveer 225g erwtjes over
  • 125g rivierkreeftjes

voor de dressing

  • 75g mayonaise
  • 50g halfvolle yoghurt
  • 20g verse dille, fijn gesneden
  • ½ tl uienpoeder
  • 1el citroensap
  • rasp van 1 schoon geboende citroen
  • versgemalen zwarte peper & zout naar smaak

Bereidingstijd: 30 minuten

Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Zet voor de asperge aardappelsalade twee grote pannen op met ruim gezouten water dat je aan de kook brengt. Kook de aspergestukjes (de kopjes nog niet erbij doen!) in 4-5 minuten beetgaar. Voeg dan de kopjes toe en kook die nog 2-3 minuten mee. Schep de aspergestukjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze in een vergiet goed uitlekken.

Wat doe je met aspergeschillen

Gooi het kookvocht van de asperges niet weg, maar doe hier de schillen en harde uiteinden in. Daarmee trek je een heerlijke aspergebouillon. Hoe je dat doet lees je hier

Aardappelsalade met asperge

Kook tegelijk met de asperges, in de tweede pan, de aardappeltjes in 8-10 minuten beetgaar. In de laatste vijf minuten voeg je de erwtjes toe. Scheelt weer een extra pan 😉 Giet de aardappeltjes en erwtjes af en laat goed uitlekken.

Dille-citroendressing

Voor de dressing meng je alle ingrediënten goed door elkaar. Proef en breng waar nodig verder op smaak. Doe deze dressing in een grote kom, doe de nog warme aardappeltjes en erwtjes erbij en schep goed om. Op deze manier nemen de aardappeltjes lekker wat van de dressing op.

Lekkerste aspergerecept

Voeg tot slot, en je lekkerste aspergerecept is bijna klaar!, de rivierkreeftjes toe en de (goed uitgelekte) asperges. Schep alles goed om, zodat de dressing lekker overal zit. Breng eventueel nog op smaak met wat extra peper en/of zout. Garneer met eetbare viooltjes (als je dat wilt) of nog wat extra verse dille.

En zijn er restjes over? Neem die dan de dag daarna lekker mee naar je werk of naar school. Stiekem is het dan nóg lekkerder!

Samenwerking

Dit recept is gemaakt in opdracht van de provincie Limburg

Gepubliceerd op 1 juni 2020


4 reacties

  1. Lisette schreef:

    Vanavond dit recept gemaakt. Mijn hele gezin heeft ervan gesmuld. Ik had de krieltjes iets te lang gekookt dus dat was meer puree geworden. In verhouding zou ik ook iets minder saus en iets meer rivierkreeftjes doen. En ik ga vanaf nu altijd asperges eerst in stukjes snijden voor het koken, veel praktischer. Bedankt voor het recept Susan!

  2. Femke 😃 schreef:

    Wat een heerlijk (Limburgs☺️) recept! Daar moet ik manlief (Rasechte Limburger💪🏻) mee verwennen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.