ARCA brengt Portugal naar AmsterdamWie Portugal niet kan missen kan gelukkig naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van sterrenchef Henrique Sá Pessoa biedt een vleugje Portugal in Nederland.

Ik at zelf al twee keer eerder bij ARCA, juist omdat er in Nederland zo weinig Portugese restaurants zijn. Hoewel Pessoa in Lissabon met zijn restaurant Alma twee sterren heeft is ARCA niet bedoeld als sterrenrestaurant. Het menu is toegankelijker, de vibe totaal anders dan in Portugal, maar de gerechten zijn simpelweg geweldig!

ARCA Amsterdam

Henriqus Sá Pessoa is meerdere keren per jaar in Nederland bij ARCA in Amsterdam. Ik schuif bij hem aan vlak nadat ik terug ben van onze waanzinnige Portugal reis met Michelin. En die is hem duidelijk ook opgevallen, want hij refereert er meteen aan en complimenteert zijn collega’s. Het is mooi om te horen hoe hij spreekt over zijn collega’s en hoe er een soort brotherhood lijkt te zijn waarbij iedereen elkaar het beste gunt. Hij beaamt dat ego hem vreemd is. “We koken voor onze gasten, niet voor de prijzen.”

Henrique Sá Pessoa

Die prijzen vielen hem overigens wel ten deel. Twee sterren heeft zijn restaurant Alma. Het betekent ook dat maanden vooruit het restaurant is volgeboekt. Het legt ook een druk op hem. Toch kookt hij nog altijd met plezier en op meerdere plekken dan in Portugal. “Ik ben uit een eerste generatie chefs die buiten Portugal ging kijken. Het viel mij toen al op dat we eigenlijk in Portugal lang niet gek bezig zijn, terwijl we altijd dachten dat alles buiten Portugal beter was dan bij ons thuis.”

Internationaal succes

Met een restaurant in Amsterdam, Macau, Londen en op termijn in Miami reist Pessoa meer dan ooit tevoren. Ik vraag hem hoe zijn restaurants onderling verschillen. “We letten op onze lokale gasten. In Amsterdam moesten we de Portugese klassieker Bacalhau a Brasa (zie foto hierboven) echt eerst uitleggen, het gerecht (van gezouten kabeljauw, dat lauwwarm gegeten wordt) werd niet begrepen. Inmiddels is het een van de meest bestelde gerechten van de kaart. Maar varkensvlees vind je amper terug op onze Nederlandse kaart, want dat wordt amper gegeten hier.”

In de keuken in Amsterdam staan twee Portugese chefs die voorheen bij Alma werkte. Pessoa geeft aan dat zij volledig begrijpen hoe zijn filosofie werkt en zij ook degene zijn die met de suggesties voor het nieuwe menu kwamen. “Ik hoef alleen nog maar te finetunen en samen met hen te kiezen.”

Nieuw menu ARCA

We zijn vandaag bij ARCA te gast om in hun nieuwe private diningroom het menu te proeven dat vanaf juni in gaat. Een nieuw menu waar meer Aziatische invloeden inzitten dan in voorgaande menu’s. Met reden legt Pessoa uit. “Ik heb jaren in Australië gewoond, waar veel Aziatisch gegeten wordt, maar ik heb inmiddels ook een restaurant in Azië. Het is een keuken die ik graag eet en die invloeden gebruik ik gerechten die in eerste instantie Portugees lijken of Portugese ingrediënten hebben.”

ARCA dessert

Zo is er de Pica Pau, een Portugees gerecht maar met Chinese invloeden. Waanzinnig lekker! De Arroz de Carabinneiro is dan weer echt traditioneel Portugees (ik at een versie hiervan bij Rui Paula in Porto) en is vanaf nu een van mijn nieuwe favoriete Portugese gerechten.

Dat geldt ook voor een van de desserts op de nieuwe kaart, die is gemaakt met yuzu (zie foto hierboven). Waanzinnig lekker en een must om te bestellen als je bij ARCA gaat eten.

Portugal in Amsterdam

Mis je Portugal? Wil je weten hoe Portugal proeft? Ervaren dat Portugese gastvrijheid ook in Amsterdam aanwezig is? Dan is ARCA je volgende culinaire bestemming. Wij gaan in ieder geval binnenkort terug op de iconische Francesinha te proeven die bij ARCA op het menu staat. En dat gaat vast niet de laatste keer zijn.

Je vindt ARCA in het Arto’tel, tegenover het Centraal station (kun je mooi met de trein komen, want er staan vooral Portugese wijnen op de kaart en die zijn ge-wél-dig, net als de cocktailkaart trouwens). ARCA is van dinsdag tot en met zaterdag geopend voor diner. Het lunchmenu is de hele week te bestellen in het bargedeelte van ARCA.

 

Gepubliceerd op 29 mei 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.