Klassieke appeltaart met noten



Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!

Ik begon voor dit appeltaart recept trouwens met het boek van Rutger Bakt. Want als er iemand is die lekkere bakrecepten heeft is hij het wel. Met zijn deeg als uitgangspunt ging ik aan de slag en verbouwde toen alsnog het recept. Sorry Rutger ?

Deze appeltaart heeft namelijk ook nog rozijnen en noten in de vulling, dat maakt het voor mij namelijk pas écht een lekkere appeltaart. Maak het deeg voor de appeltaart op tijd, want die moet even de koelkast in om te rusten. Daarna is het genieten van de geur van verse appeltaart in huis en natuurlijk van het resultaat. Want dit is toch wel echt een héle lekkere appeltaart geworden!

Appeltaartrecept voor 8-10 stukken

Voor het deeg

350 gram bloem
2 tl bakpoeder
rasp van 1 citroen
¼ tl zout
1 zakje vanillesuiker
175 gram lichtbruine basterdsuiker
½ ei, losgeklopt (andere helft bewaren!)
225 gram roomboter, in blokjes

Voor de vulling

4 grote Elstars, in plakjes
2 tl kaneel
2 el bloem
3 el lichtbruine basterdsuiker
75 gram lichte rozijnen
100 gram hazelnoten, grof gehakt
2 el amandelschaafsel

Verder nodig: springvorm 22 cm – boter om in te vetten – bakpapier – oven voorverwarmen 175 C (hetelucht)

Klassieke appeltaart met noten

Klassieke appeltaart met noten

Start met het maken van het deeg voor je appeltaart. Hiervoor gaat in een kom de bloem, bakpoeder, citroenrasp, zout, vanillesuiker, basterdsuiker, de helft van je losgeklopte ei en de boter. Mix dit in een rap tempo tot een samenhangend deeg.

Niet te lang mixen en op het eind met je handen samenbrengen. Verpak je deeg in folie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Vulling appeltaart

Voor mijn vulling koos ik voor appels, rozijnen én noten. Meng die, samen met de kaneel, suiker en bloem goed door elkaar. Het amandelschaafsel deed ik op de bodem van het deeg, zodat het deeg niet te nat wordt. Je kunt ook kiezen voor paneermeel of een dun laagje verkruimelde koekjes, zoals Rutger in zijn recept aangaf.

Vet je springvorm en en voorzie de bodem van bakpapier. Rol twee derde van je deeg nu op een licht bebloemd aanrecht uit en pas het in de springvorm. Het fijne aan dit deeg is dat als er stukjes afbreken je het als een soort patchwork aan elkaar kunt maken. Na het bakken die ze je daar niks meer van.

De lekkerste appeltaart

Doe de vulling op voor de lekkerste appeltaart dan op de bodem van het deeg (waar ik dus amandelschaafsel op legde) en druk even aan. Van het overgebleven deeg maak je slierten die je als een rooster over de vulling legt. Bestrijk de bovenkant met het resterende losgeklopte ei. Bak je verse appeltaart nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Laat het bakblik op een rooster afkoelen, voor je de springvormring verwijdert. Laat afkoelen, ja dat is héél lastig ik weet het want oh wat ruikt het inmiddels hemels, voordat je punten snijdt van deze heerlijke klassieke appeltaart met noten. Smullen maar!

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.