Klassieke appeltaart met noten



Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!

Ik begon voor dit appeltaart recept trouwens met het boek van Rutger Bakt. Want als er iemand is die lekkere bakrecepten heeft is hij het wel. Met zijn deeg als uitgangspunt ging ik aan de slag en verbouwde toen alsnog het recept. Sorry Rutger 😉

Deze appeltaart heeft namelijk ook nog rozijnen en noten in de vulling, dat maakt het voor mij namelijk pas écht een lekkere appeltaart. Maak het deeg voor de appeltaart op tijd, want die moet even de koelkast in om te rusten. Daarna is het genieten van de geur van verse appeltaart in huis en natuurlijk van het resultaat. Want dit is toch wel echt een héle lekkere appeltaart geworden!

Appeltaartrecept voor 8-10 stukken

Voor het deeg

350 gram bloem
2 tl bakpoeder
rasp van 1 citroen
¼ tl zout
1 zakje vanillesuiker
175 gram lichtbruine basterdsuiker
½ ei, losgeklopt (andere helft bewaren!)
225 gram roomboter, in blokjes

Voor de vulling

4 grote Elstars, in plakjes
2 tl kaneel
2 el bloem
3 el lichtbruine basterdsuiker
75 gram lichte rozijnen
100 gram hazelnoten, grof gehakt
2 el amandelschaafsel

Verder nodig: springvorm 22 cm – boter om in te vetten – bakpapier – oven voorverwarmen 175 C (hetelucht)

Klassieke appeltaart met noten

Klassieke appeltaart met noten

Start met het maken van het deeg voor je appeltaart. Hiervoor gaat in een kom de bloem, bakpoeder, citroenrasp, zout, vanillesuiker, basterdsuiker, de helft van je losgeklopte ei en de boter. Mix dit in een rap tempo tot een samenhangend deeg.

Niet te lang mixen en op het eind met je handen samenbrengen. Verpak je deeg in folie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Vulling appeltaart

Voor mijn vulling koos ik voor appels, rozijnen én noten. Meng die, samen met de kaneel, suiker en bloem goed door elkaar. Het amandelschaafsel deed ik op de bodem van het deeg, zodat het deeg niet te nat wordt. Je kunt ook kiezen voor paneermeel of een dun laagje verkruimelde koekjes, zoals Rutger in zijn recept aangaf.

Vet je springvorm en en voorzie de bodem van bakpapier. Rol twee derde van je deeg nu op een licht bebloemd aanrecht uit en pas het in de springvorm. Het fijne aan dit deeg is dat als er stukjes afbreken je het als een soort patchwork aan elkaar kunt maken. Na het bakken die ze je daar niks meer van.

De lekkerste appeltaart

Doe de vulling op voor de lekkerste appeltaart dan op de bodem van het deeg (waar ik dus amandelschaafsel op legde) en druk even aan. Van het overgebleven deeg maak je slierten die je als een rooster over de vulling legt. Bestrijk de bovenkant met het resterende losgeklopte ei. Bak je verse appeltaart nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Laat het bakblik op een rooster afkoelen, voor je de springvormring verwijdert. Laat afkoelen, ja dat is héél lastig ik weet het want oh wat ruikt het inmiddels hemels, voordat je punten snijdt van deze heerlijke klassieke appeltaart met noten. Smullen maar!

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.