Klassieke appeltaart met noten



Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!

Ik begon voor dit appeltaart recept trouwens met het boek van Rutger Bakt. Want als er iemand is die lekkere bakrecepten heeft is hij het wel. Met zijn deeg als uitgangspunt ging ik aan de slag en verbouwde toen alsnog het recept. Sorry Rutger 😉

Deze appeltaart heeft namelijk ook nog rozijnen en noten in de vulling, dat maakt het voor mij namelijk pas écht een lekkere appeltaart. Maak het deeg voor de appeltaart op tijd, want die moet even de koelkast in om te rusten. Daarna is het genieten van de geur van verse appeltaart in huis en natuurlijk van het resultaat. Want dit is toch wel echt een héle lekkere appeltaart geworden!

Appeltaartrecept voor 8-10 stukken

Voor het deeg

350 gram bloem
2 tl bakpoeder
rasp van 1 citroen
¼ tl zout
1 zakje vanillesuiker
175 gram lichtbruine basterdsuiker
½ ei, losgeklopt (andere helft bewaren!)
225 gram roomboter, in blokjes

Voor de vulling

4 grote Elstars, in plakjes
2 tl kaneel
2 el bloem
3 el lichtbruine basterdsuiker
75 gram lichte rozijnen
100 gram hazelnoten, grof gehakt
2 el amandelschaafsel

Verder nodig: springvorm 22 cm – boter om in te vetten – bakpapier – oven voorverwarmen 175 C (hetelucht)

Klassieke appeltaart met noten

Klassieke appeltaart met noten

Start met het maken van het deeg voor je appeltaart. Hiervoor gaat in een kom de bloem, bakpoeder, citroenrasp, zout, vanillesuiker, basterdsuiker, de helft van je losgeklopte ei en de boter. Mix dit in een rap tempo tot een samenhangend deeg.

Niet te lang mixen en op het eind met je handen samenbrengen. Verpak je deeg in folie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Vulling appeltaart

Voor mijn vulling koos ik voor appels, rozijnen én noten. Meng die, samen met de kaneel, suiker en bloem goed door elkaar. Het amandelschaafsel deed ik op de bodem van het deeg, zodat het deeg niet te nat wordt. Je kunt ook kiezen voor paneermeel of een dun laagje verkruimelde koekjes, zoals Rutger in zijn recept aangaf.

Vet je springvorm en en voorzie de bodem van bakpapier. Rol twee derde van je deeg nu op een licht bebloemd aanrecht uit en pas het in de springvorm. Het fijne aan dit deeg is dat als er stukjes afbreken je het als een soort patchwork aan elkaar kunt maken. Na het bakken die ze je daar niks meer van.

De lekkerste appeltaart

Doe de vulling op voor de lekkerste appeltaart dan op de bodem van het deeg (waar ik dus amandelschaafsel op legde) en druk even aan. Van het overgebleven deeg maak je slierten die je als een rooster over de vulling legt. Bestrijk de bovenkant met het resterende losgeklopte ei. Bak je verse appeltaart nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Laat het bakblik op een rooster afkoelen, voor je de springvormring verwijdert. Laat afkoelen, ja dat is héél lastig ik weet het want oh wat ruikt het inmiddels hemels, voordat je punten snijdt van deze heerlijke klassieke appeltaart met noten. Smullen maar!

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.