Klassieke appeltaart met noten



Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!

Ik begon voor dit appeltaart recept trouwens met het boek van Rutger Bakt. Want als er iemand is die lekkere bakrecepten heeft is hij het wel. Met zijn deeg als uitgangspunt ging ik aan de slag en verbouwde toen alsnog het recept. Sorry Rutger 😉

Deze appeltaart heeft namelijk ook nog rozijnen en noten in de vulling, dat maakt het voor mij namelijk pas écht een lekkere appeltaart. Maak het deeg voor de appeltaart op tijd, want die moet even de koelkast in om te rusten. Daarna is het genieten van de geur van verse appeltaart in huis en natuurlijk van het resultaat. Want dit is toch wel echt een héle lekkere appeltaart geworden!

Appeltaartrecept voor 8-10 stukken

Voor het deeg

350 gram bloem
2 tl bakpoeder
rasp van 1 citroen
¼ tl zout
1 zakje vanillesuiker
175 gram lichtbruine basterdsuiker
½ ei, losgeklopt (andere helft bewaren!)
225 gram roomboter, in blokjes

Voor de vulling

4 grote Elstars, in plakjes
2 tl kaneel
2 el bloem
3 el lichtbruine basterdsuiker
75 gram lichte rozijnen
100 gram hazelnoten, grof gehakt
2 el amandelschaafsel

Verder nodig: springvorm 22 cm – boter om in te vetten – bakpapier – oven voorverwarmen 175 C (hetelucht)

Klassieke appeltaart met noten

Klassieke appeltaart met noten

Start met het maken van het deeg voor je appeltaart. Hiervoor gaat in een kom de bloem, bakpoeder, citroenrasp, zout, vanillesuiker, basterdsuiker, de helft van je losgeklopte ei en de boter. Mix dit in een rap tempo tot een samenhangend deeg.

Niet te lang mixen en op het eind met je handen samenbrengen. Verpak je deeg in folie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Vulling appeltaart

Voor mijn vulling koos ik voor appels, rozijnen én noten. Meng die, samen met de kaneel, suiker en bloem goed door elkaar. Het amandelschaafsel deed ik op de bodem van het deeg, zodat het deeg niet te nat wordt. Je kunt ook kiezen voor paneermeel of een dun laagje verkruimelde koekjes, zoals Rutger in zijn recept aangaf.

Vet je springvorm en en voorzie de bodem van bakpapier. Rol twee derde van je deeg nu op een licht bebloemd aanrecht uit en pas het in de springvorm. Het fijne aan dit deeg is dat als er stukjes afbreken je het als een soort patchwork aan elkaar kunt maken. Na het bakken die ze je daar niks meer van.

De lekkerste appeltaart

Doe de vulling op voor de lekkerste appeltaart dan op de bodem van het deeg (waar ik dus amandelschaafsel op legde) en druk even aan. Van het overgebleven deeg maak je slierten die je als een rooster over de vulling legt. Bestrijk de bovenkant met het resterende losgeklopte ei. Bak je verse appeltaart nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Laat het bakblik op een rooster afkoelen, voor je de springvormring verwijdert. Laat afkoelen, ja dat is héél lastig ik weet het want oh wat ruikt het inmiddels hemels, voordat je punten snijdt van deze heerlijke klassieke appeltaart met noten. Smullen maar!

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.