Verjaardagscake met verse vijgen en rum



Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!

Hieperdepiep hoeraaaa, want ik ben (22 september) jarig! Nu ben ik niet een enorme zoetekauw, maar een taart of cake op je verjaardag hoort er toch wel bij. Vind je ook niet?! Zeker als er een klein drupje lekkere  rum in zit…

Deze cake met vijgen maakte ik een tijdje terug en was zo heerlijk dat ‘ie met mijn verjaardag binnenkort als verjaardagscake op het menu staat.

Je hoeft er natuurlijk niet jarig voor te zijn, maar aangezien het in september volop vijgenseizoen is wel heel lekker om deze maand te maken.

Cake met verse vijgen en rum

110g zachte boter
150g donkere basterdsuiker
2 eieren
210g bloem
1 tl bakpoeder
3 tl pumpkin spicemix (bijvoorbeeld van Green Gipsy of maak de pumpkin spice mix zelf)
1 el rum (bijvoorbeeld Don Papa original of Spice & Sea Salt van Spirited Union rum)
5 grote verse vijgen, in stukjes
5 grote verse vijgen, gehalveerd
20g pistache, grof gehakt

verder nodig: taartblik (ringvorm) van 20cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Cake met verse vijgen

Mix voor deze cake met verse vijgen de boter met de suiker, tot deze helemaal is opgenomen. Dan gaan, één voor één de eieren erbij. Mix en schraap de zijkanten bij de rest tot alle eieren zijn opgenomen. Meng in een kom de bloem met bakpoeder en pumpkin spice mix (heb je die niet, dan kun je ook kaneel gebruiken). Meng dit door het boter/eierenbeslag tot één geheel. Voeg dan de rum en de stukjes vijgen toe en meng kort door.

Vijgencake

Doe het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant van je vijgencake gelijkmatig glad. Duw de helften vijgen, met de snijkant naar boven, in het beslag en strooi de gehakte nootjes erover. Bak de cake 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt. Eventueel kun je de bovenkant van de taart na een half uur afdekken met alufolie, als de nootjes te hard verkleuren.

cake met vijgen

Laat afkoelen in het blik, voor je ring losmaakt en van de cake afhaalt. Als de cake nog iets warm is prik je er met een saté prikker gaatjes is. Besprenkel de bovenkant dan nog met 2 eetlepels rum, voor extra smaak. Laat daarna helemaal afkoelen.

Vers natuurlijk het allerlekkerst!

NB. als je de cake met kinderen eet laat je de rum gewoon weg.

Gepubliceerd op 28 augustus 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.