Zelfgemaakte Pommes Duchesse



Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.

Je kent ze vast wel, die aardappeltoefjes uit de vriezer. Wist je dat je die pommes duchesse ook heel eenvoudig zelf kunt maken. Het enige dat je nodig hebt zijn aardappelen, een spuitzak en een oven.

Nog makkelijker is dat je ze heel prima kunt voorbereiden. De dag ervoor bak je ze deels af in de oven en de dag erna geef je ze hun laatste kwartiertje oventijd, terwijl je het bijbehorende stoofvlees opwarmt. Makkelijker en lekkerder kan je Kerst niet zijn!

Pom Duchesse voor vier personen (als bijgerecht)

1kg kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
150 – 165 ml slagroom
zout, witte peper, klein klontje boter

Verder nodig: aardappelknijper, spuitzak, kartelmondje, ovenschaal, oven op 180C (hetelucht)

Bereiding: 15 – 25 minuten
Oventijd: 30 minuten

pommes duchesse recept

Zelfgemaakte pommes Duchesse

Kook voor je zelfgemaakte pommes Duchesse de aardappelen in gezouten, kokend water in 10-12 minuten gaar en laat goed uitstomen. Knijp, als ze zijn afgekoeld, fijn met de aardappelknijper en vang de puree op in een grote kom. Doe hier, als de aardappels nog iets warm zijn, de boter en slagroom bij, tot je een smeuïge puree hebt die nog enigszins stevig is.

Pommes Duchesse

Als de puree is afgekoeld doe je die in een spuitzak. Op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier, spuit je nu toefjes aardappel. Niet te klein, maar wel graag zo gelijkmatig mogelijk. Dat helpt straks bij het gelijkmatig garen in de oven. Je moet flink knijpen in de spuitzak, maar je zult zien dat als je er een paar hebt gedaan je er steeds handiger in wordt.

Goudbruine aardappeltoefjes

Bak de aardappeltoefjes in de voorverwarmde oven. Dat kan op twee manieren:

  1. Als je ze de dag erna past serveert doe je dat nu eerst 10 minuten, in het midden van de oven. Daarna zet je de plaat op de bovenste trede en draai je de grill aan om ze nog 4-5 minuten een goudbruin korstje te geven. Haal dan uit de oven, laat afkoelen op een rooster en bewaar ze, afgedekt, in een bakblik. Vlak voor je ze serveert zet je het hele bakblik nog een kwartier tot twintig minuten in de voorverwarmde oven tot ze helemaal goudbruin zijn.
  2. Maak je en serveer je ze op dezelfde dag, zorg dan dat ze een half uur oventijd hebben tot ze goudbruin zijn. Zo nodig zet je ze nog een paar minuten onder de gril voor wat extra kleur.

Gepubliceerd op 29 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.