Kneedvrij speltbrood met zonnebloempitten



Er kan niets op tegen de geur van je zelfgemaakte, kneedvrije speltbrood. Dit kneedvrije brood van Donna Hay is een favoriet!

De geur van versgebakken brood in huis, ik geloof dat er echt niks lekkerder is. Maar brood kneden, ik vind het een hoop gedoe. Maar dan is er het kneedvrije brood van Donna Hay, uit Life in Balance.

Mengen, een nacht laten rijzen, bakken en klaar ben je. Knapperig, vers brood op de zondagmorgen. Meer dan een goede lik boter en eventueel wat boerenkaas heb je gewoon niet nodig. Een blijvertje dit recept!

Ik heb het recept van Donna Hay in de loop der tijd iets aanpast, omdat de originele hoeveelheden bloem en water voor een heel kleverig geheel zorgde. Je bakte er een prima en lekker kneedvrij brood van.

Alleen heb ik inmiddels door dat met onderstaande hoeveelheden het makkelijker wordt om het brood ook echt te vormen tot een goede bol. De smaak is nog steeds even fantastisch!

Voor één groot brood

8o0ml handwarm water (ipv 830 ml)
1 tl gedroogde gist
1 el maple syrup (of gebruik honing)
3 tl grof zeezout
800g speltbloem (+ extra voor bestuiven) (ipv 780)
90 g lijnzaad
80 g zonnebloempitten

verder nodig: gietijzeren pan – oven voorverwarmen op 250C (boven en onderwarmte)

dutch oven brood

Kneedvrij speltbrood met zonnebloempitten

Meng het water met de gist en maple syrup. In een grote kom gaat de bloem, zout, lijnzaad en zonnebloempitten. Meng tot een kleverig deeg. Stort dit op je aanrecht, dat je hebt voorzien van extra bloem. Vouw de randen naar binnen tot je een rond brood hebt gevormd. Leg dit in een schone kom, die ook met bloem is bestoven. Over de bovenkant gaat ook nog wat bloem. Dek het daarna af met een schone theedoek.

Brood bakken zonder kneden

Laat het nu minstens 8 uur rijzen. Ik zet het de hele nacht in de koelkast, dan rijst het ook! Verwarm daarna de oven voor. Zet er, als ‘ie is voorverwarmd, een grote gietijzeren pan in en laat die in 30 minuten goed heet worden. Haal met ovenwanten uit de oven, stuif op de bodem bloem en leg het gerezen deeg in de pan. Snijd de bovenkant een paar keer overdwars in, deksel erop en pan terug in de oven.

brood zonder te kneden

Bak het vervolgens 45 minuten, haal dan de deksel eraf en zet de oven terug naar 220C en bak nog 20 minuten tot goudbruin en gaar.  Houd het brood wel in de gaten, als het te hard gaat namelijk wordt de bovenkant erg donker. Als je het brood uit de oven haalt ruikt het echt waanzinnig. Haal daarna voorzichtig je zelfgebakken brood uit de pan, laat iets afkoelen. Serveer je versgebakken kneedvrije brood met gezouten boerenboter en kaas!

Restjes brood

Je maakt een behoorlijk groot brood, dus mogelijk blijven er restjes brood over. Geen ramp! Snijd het brood met een scherp mes in plakken en vries het, zodra het is afgekoeld, meteen in. Zo heb je de rest van de week wanneer je maar wilt versgebakken brood op je bord!

Gepubliceerd op 15 mei 2021


3 reacties

  1. Libregts schreef:

    Oh, sorry, stond er toch bij!
    Kan dit brood ook met glutenvrij meel zoals mais, tapioca, rijst, amandel, haver, boekweit of teff? Heb je hie r ervaring mee?

  2. Libregts schreef:

    Op hoeveel graden staat de oven de eerste 45min aub?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.