Kip Siam Wereldgerechten



Uit Wereldgerechten, van Karin Luiten, komt deze Kip Siam. Maar dan zonder pakjes en zakjes. Zoveel lekkerder!

Want zoals met veel voorverpakte gerechten is zelf koken echt veel leuker, makkelijk, sneller en vaak goedkoper dan wanneer je op pakjes en zakjes terugvalt, waar dan vervolgens eigenlijk alles nog apart bij gekocht moet worden.

Karin Luiten laat in haar boek Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes dan ook, in 115 recepten, zien hoe je de meest bekende pakjes omtovert tot een verse maaltijd.

Deze Kip Siam koos ik onder meer uit omdat, in een vorig leven lijkt het wel, toen ik op kamers woonde dit het voornaamste pakje was dat ik kocht als ik een Thais gerecht wilde maken. Terwijl het zo simpel is om Kip Siam zelf te maken.

Wokgroente, currypasta, kokosmelk en kip (of kies een vega versie als je wilt). Maar is het eigenlijk niet. Een paar smaakmakers, zoals gember en citroengras erbij en je bent al bijna klaar!

Als je zorgt dat alles klaar staat voor je begint met bakken, dan kun je in een kwartier aan tafel zitten. Perfect toch?

Kip Siam voor 4 personen

Marinade

350 gram kippendijen, in blokjes
1 rode peper, zonder zaadlijst, fijn gesneden (ik gebruikte de helft)
2 cm gember, fijn gesneden
2 tenen knoflook, fijn gesneden
3 el vissaus
2 el bruine basterdsuiker
sap van een halve limoen

verder nodig

300 gram pandanrijst, gekookt volgens gebruiksaanwijzing
1 blik kokosmelk (400gram)
600 gram Thaise wokgroenten
3 volle el groene currypasta
1 stengel citroengras
sap van halve limoen
2 el vissaus
zonnebloemolie

voor garnering

100 gram cashewnoten, ongebrand
3 stengels bosui, fijngesneden
koriander, naar smaak

Kip Siam Karin Luiten

Kip Siam uit Wereldgerechten van Karin Luiten

Om deze kip Siam te maken verhit je eerst een grote hapjespan of een wok met een druppel olie en rooster hier de cashewnoten in, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en zet apart.

Meng alle ingrediënten voor de marinade van de kip Siam, doe de kip er in en leg in de koelkast weg, zolang je wilt. Dit kun je dus ook al de avond/ochtend ervoor doen, net als het roosteren van de cashewnoten.

Makkelijke kip Siam

Als je de kip Siam wilt gaan eten zet je als eerste de rijst op en kook die volgens de gebruiksaanwijzing. In een grote pan gaat wat zonnebloemolie. Bak hierin, op hoog vuur, de kip met marinade 2 minuten aan. Haal dan uit de pan en hou apart.

Klein drupje olie nog en bak daarin de currypasta een minuutje. Voeg de wokgroente toe en bak 2 minuten mee op hoog vuur. Blus dan af met de kokosmelk, vissaus en limoensap. Citroengras even kneuzen en toevoegen, net als de kip.

Laat alles 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Op dat moment is je rijst ook gaar en kun je alles serveren. Bestrooi de Kip siam met de geroosterde cashewnoten, bosui en koriander en serveer met de rijst. Smullen maar!

 

 

Gepubliceerd op 9 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!