Gegrilde prei van de barbecue met romesco



Uit Zin in salade  van Bibi Loomans komt dit heerlijk eenvoudige barbecuerecept voor gegrilde prei met een snelle romescodip. Zo is groente van de barbecue écht lekker.

Doordat je de prei kort blancheert gril je de prei makkelijker op de barbecue en is je gerecht ook echt in een mum van tijd klaar.

Bij de gegrilde prei van de barbecue serveert Bibi een romescodip. Die maak je heel eenvoudig met een staafmixer. Ik koos voor de cheat versie met geroosterde paprika uit een pot, maar wil je die eerst zelf op de barbecue roosteren kan dat natuurlijk ook.

Het resultaat is een lekker verrassend groentegerecht van de barbecue. In het boek van Bibi vind je nog veel meer lekkere groentegerechten en salades.

Dit heb je nodig voor de gegrilde prei

2 stengels prei, uiteinde eraf en harde groene bladeren verwijderd
2 eetlepels olie
zout en peper
optioneel: 1 eetlepel honing

voor de romescodip

2 geroosterde paprika’s (vers of uit pot)
1 teen knoflook
50 gram gerookte amandelen (ik gebruikte cashews)
1 tl rode wijnazijn
1/2 tl chilivlokken
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el olijfolie
zout & peper

verder nodig: barbecue (direct vuur) – staafmixer voor de romesco – satéprikkers (geweekt in water)

prei van de bbq

Gegrilde prei van de barbecue met romesco

Snijd de schoongemaakte prei in dikke ringen en kook kort in kokend water, een minuut of twee afhankelijk van de dikte van je prei. Laat uitlekken en afkoelen en rijg dan aan de satéprikkers.

Maak de romesco door alle ingrediënten in een hoge maatbeker te doen en te blenden tot een dikkige saus. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Verhit de barbecue (of als je die niet hebt, een grillpan) Meng de olie met het zout en peper en als je die gebruikt ook de honing en kwast de preiprikkers er mee in. Grill de prei op de barbecue tot ze mooi verkleurd en gaar zijn.

Serveer de gegrilde prei met de romesco. Die saus is overigens ook heerlijk met brood, dus serveer die er lekker bij. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 19 juni 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!