Laksa met kip en garnalen



Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!

Noedelsoep uit een pakje is een ding bij ons thuis, we zijn er allemaal – ongegeneerd – dol op. Mijn favoriet is dan Laksa, want het is een romige en toch beetje spicy noedelsoep.

Het recept van deze Laksa uit Insane is gebaseerd op de Singapore Laksa. Romig door de kokosroom, maar fris door de limoen en citroengras. En in tegenstelling tot de meeste ramen recepten is deze Laksa kinderlijk eenvoudig om te maken.

De meeste tijd zit in het maken van de bumbu, de kruidenpasta die de basis van de soep vormt. Heb je die eenmaal gemaakt, dan is het slechts een kwestie van een half uurtje voor je aan tafel kunt.

Wij hebben de ingrediënten inmiddels standaard in huis en ik speel met de groenten die in de laksa gaan. Want dat is het mooie van deze noedelsoep, als de basis goed is kun je daarna heerlijk variëren.

Voor 4 kommen

voor de bumbu

2 kleine sjalotten, grof gehakt
4 tenen knoflook, gepeld
3-4 rode lombokpepers (ik gebruikte er 3), steel verwijderd en grof gehakt
4 cm laos, in plakjes
1 cm verse kurkuma, in plakjes
1 el trassi
1 el korianderzaad
1 el palmsuiker
1 tl zout
2 el water

voor de soep

400 ml kokosroom (ik heb ‘m ook al eens gemaakt met kokosmelk, kan ook maar is minder intens qua romigheid)
600 ml water (als je kokosmelk gebruikt dan 500 ml water, anders wordt het te waterig)
5 stengels citroengras, gekneusd
10 limoenblaadjes (toko)
200 gram bimi, gehalveerd (ik heb ook al eens kleine broccoliroosjes gebruikt)
150 gram taugé
100 doperwtjes (ik heb ook al eens diepvries sperzieboontjes gebruikt)
200 gram gedroogde rijstnoedels
250 gram kipfilet, in dunne reepjes
150 gram garnalen (uit de diepvries is prima)
sap van een halve limoen

optioneel: Thaise basilicum – koriander
verder nodig: staafmixer

Laksa uit Insane

Laksa met kip en garnalen

Voor deze laksa met kip en garnalen begin je met het maken van de bumbu. Doe alles hiervoor in een hoge maatbeker en maal met de staafmixer tot een pasta. Let op, het is essentieel dat je een krachtige staafmixer hebt die het aankan om ook iets hardere ingrediënten te malen. Anders gebruik een keukenmachine hiervoor. Verhit een soeppan, zonder olie, en doe hier de bumbu in. Bak die 7-8 minuten zachtjes aan. Dreigt het aan te bakken doe er dan een lepel water bij.

Giet daarna de kokosroom en het water bij je bumbu, samen met de citroengras en limoenbladeren en laat dit – met de deksel op de pan – 20 minuten op medium vuur rustig trekken terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.

Romige noedelsoep

In Insane geeft Vanja de tip om de bimi te stomen, daarmee blijft de kleur van de groente intact. Ik heb deze optie gedaan, maar ook de variant waarbij ik de broccoli en boontjes gewoon in de soep mee gaar. Het doet niks aan de smaak af. Dus kies wat je zelf prettig vindt.

Kook de rijstnoedels volgens gebruiksaanwijzing gaar. De kipfilet pocheer je 5 minuten in de soep mee, de garnalen gaan er de laatste 2 minuten bij. Tot slot de doperwtjes en de taugé erbij en even goed doorwarmen.

Breng op smaak met limoensap en de kruiden (als je die gebruikt). Noedels in de kom, kip en garnalen verdelen over de kommen en dan de romige laksa met de groente erbij. Smullen geblazen!

 

Gepubliceerd op 22 juni 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.