Klassieke appeltaart met noten



Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!

Ik begon voor dit appeltaart recept trouwens met het boek van Rutger Bakt. Want als er iemand is die lekkere bakrecepten heeft is hij het wel. Met zijn deeg als uitgangspunt ging ik aan de slag en verbouwde toen alsnog het recept. Sorry Rutger 😉

Deze appeltaart heeft namelijk ook nog rozijnen en noten in de vulling, dat maakt het voor mij namelijk pas écht een lekkere appeltaart. Maak het deeg voor de appeltaart op tijd, want die moet even de koelkast in om te rusten. Daarna is het genieten van de geur van verse appeltaart in huis en natuurlijk van het resultaat. Want dit is toch wel echt een héle lekkere appeltaart geworden!

Appeltaartrecept voor 8-10 stukken

Voor het deeg

350 gram bloem
2 tl bakpoeder
rasp van 1 citroen
¼ tl zout
1 zakje vanillesuiker
175 gram lichtbruine basterdsuiker
½ ei, losgeklopt (andere helft bewaren!)
225 gram roomboter, in blokjes

Voor de vulling

4 grote Elstars, in plakjes
2 tl kaneel
2 el bloem
3 el lichtbruine basterdsuiker
75 gram lichte rozijnen
100 gram hazelnoten, grof gehakt
2 el amandelschaafsel

Verder nodig: springvorm 22 cm – boter om in te vetten – bakpapier – oven voorverwarmen 175 C (hetelucht)

Klassieke appeltaart met noten

Klassieke appeltaart met noten

Start met het maken van het deeg voor je appeltaart. Hiervoor gaat in een kom de bloem, bakpoeder, citroenrasp, zout, vanillesuiker, basterdsuiker, de helft van je losgeklopte ei en de boter. Mix dit in een rap tempo tot een samenhangend deeg.

Niet te lang mixen en op het eind met je handen samenbrengen. Verpak je deeg in folie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Vulling appeltaart

Voor mijn vulling koos ik voor appels, rozijnen én noten. Meng die, samen met de kaneel, suiker en bloem goed door elkaar. Het amandelschaafsel deed ik op de bodem van het deeg, zodat het deeg niet te nat wordt. Je kunt ook kiezen voor paneermeel of een dun laagje verkruimelde koekjes, zoals Rutger in zijn recept aangaf.

Vet je springvorm en en voorzie de bodem van bakpapier. Rol twee derde van je deeg nu op een licht bebloemd aanrecht uit en pas het in de springvorm. Het fijne aan dit deeg is dat als er stukjes afbreken je het als een soort patchwork aan elkaar kunt maken. Na het bakken die ze je daar niks meer van.

De lekkerste appeltaart

Doe de vulling op voor de lekkerste appeltaart dan op de bodem van het deeg (waar ik dus amandelschaafsel op legde) en druk even aan. Van het overgebleven deeg maak je slierten die je als een rooster over de vulling legt. Bestrijk de bovenkant met het resterende losgeklopte ei. Bak je verse appeltaart nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Laat het bakblik op een rooster afkoelen, voor je de springvormring verwijdert. Laat afkoelen, ja dat is héél lastig ik weet het want oh wat ruikt het inmiddels hemels, voordat je punten snijdt van deze heerlijke klassieke appeltaart met noten. Smullen maar!

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!