Chocolade hazelnoottaart met rozemarijnsuiker



Een chocoladetaart zoals alleen Nigel Slater die kan maken. Niet te zoet, verrassend en eenvoudig te maken. Een recept uit zijn Keukenkronieken.

Ik had het absolute voorrecht om deze taart niet alleen thuis te maken, maar ook voor Nigel Slater zelf ter gelegenheid van zijn bezoek aan Nederland.

Een van de redenen dat ik dit recept koos is omdat de taart niet moeilijk te maken is, eigenlijk niet kan mislukken maar ook omdat je deze chocoladetaart zo fijn kunt voorbereiden voor als je een dag later bezoek krijgt.

Daarnaast is de combinatie van chocolade, hazelnoot, rozijnen én rozemarijnsuiker ongekend. Maar dus ook ongekend lekker.

Nigel Slater geeft aan dat je de chocoladetaart net zo lekker bij een kop thee kunt serveren als als afsluiting van een etentje. Serveer er dan nog een lepel crème fraiche bij, als contrast voor de chocolade. Volgens hem is de taart niet mierzoet, maar er zit een behoorlijke hoeveelheid chocolade in, dus zoet is ‘ie toch wel. Maar dat mag geen beletsel zijn toch?!

Wanneer je deze taart met hazelnoot en chocola ook gaat eten is aan jou, mijn dringende advies is om ‘m hoe dan ook een keertje te maken.

Voor alle andere recepten kook je gewoon zijn nieuwe boek Keukenkronieken, waar dit recept uit komt en waar van de review inmiddels op de site staat .

Voor ongeveer 10 stukken

90 gram gele rozijnen
60 ml medium dry sherry
175 gram blanke hazelnoten
20 gram bloem
10 gram cacao poeder
150 gram fijne suiker
150 gram ongezouten roomboter
300 gram pure chocola
6 eieren, gesplitst

voor de rozemarijnsuiker

2 gram rozemarijn, zeer fijn gehakt
2 el fijne suiker
2 el gele rozijnen

verder nodig: springvorm 24 cm – food processor – mixer – oven voorverwarmen op 160 C (boven/onderwarmte)

Chocolade hazelnoottaart_Nigel Slater

Chocolade hazelnoottaart met rozemarijnsuiker

Voor deze hazelnoottaart start je met het wellen van de rozijnen in de sherry, minstens twee uur. Roer met enige regelmaat even door. Je springvorm voorzie je van bakpapier op de bodem en de randen vet je goed in.

Rooster in een hete, droge koekenpan, de hazelnoten tot ze goudbruin zijn. Bewaar 20 gram van de noten en de rest maal je in je foodprocessor tot ze fijn als fijne kruimels zijn. (ik gebruikte kant en klare gemalen hazelnoten dus sloeg deze stap over). Meng dit met de bloem en cacao in een aparte kom.

Rozemarijnsuiker

Voor de rozemarijnsuiker meng je de suiker en fijngehakte rozemarijn en voeg je de sultana’s toe.

Met een mixer mix je nu de zachte boter en suiker tot die lichtgeel kleur en luchtig is. Smelt ondertussen de chocolade au-bain marie tot alles gesmolten is. Niet roeren terwijl het smelt! Laat iets afkoelen door de kom waarin je de chocolade hebt gesmolten van het pannetje met water af te halen.

Chocolade smelten

Overigens smelt ik chocolade liefst gewoon in de magnetron. Dat doe ik door alles in blokjes in een bakje te doen en dan 3,5 minuut op 600 W. Tussendoor ook niet roeren, dat doe je aan het eind. Wel ook even laten afkoelen.

Chocoladetaart met sherry rozijnen

Nu voeg je, een voor een, de eidooiers toe aan je boter/suikermengsel terwijl je blijft mixen tot ze zijn opgenomen. Voeg de iets afgekoelde, gesmolten chocolade toe en daarna meng je voorzichtig het hazelnoten/chocolade/bloemmengsel erdoor. Net als de uitgelekte, geweekte sherry rozijnen.

Mix de overgebleven eiwitten nu tot stijve pieken en vouw die door je chocoladebeslag tot ze volledig zijn opgenomen. Dit is even een werkje, maar je wilt geen witte strepen in je beslag zien.

Chocolade hazelnoottaart_Nigel Slater

Chocoladetaart Nigel Slater

Doe je beslag daarna in de springvorm en garneer met de overgebleven hazelnoten en met de rozemarijnsuiker en de rozijnen die daar in zitten. Bak Nigel Slater’s chocoladetaart in ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven tot hij voorzichtig stevig is en de bovenkant iets gebroken is qua textuur. Laat helemaal afkoelen, voordat je de springvorm verwijdert. Het midden van de taart blijft, ook bij aansnijden, een beetje zacht maar mag niet vloeibaar zijn.

Kop koffie zetten (of thee zo je wilt) en lekker van je chocolade hazelnoottaart genieten!

Recept uit Keukenkronieken

Het recept voor deze chocolade hazelnoottaart komt uit Keukenkronieken van Nigel Slater.

Gepubliceerd op 14 maart 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.