Venkel op twee manieren



Bij Onglet in Maastricht at ik onlangs venkel, bereid op 2 manieren. Goddelijk! Dus thuis eens kijken of ik dat lekkere groente bijgerecht kon namaken.

Nu is het geen identieke kopie geworden. Alleen al omdat de venkel bij Onglet geserveerd werd op een laagje mole. De goddelijke Mexicaanse saus die behoorlijk wat ingrediënten en bereidingstijd vraagt.

Ik koos er dus voor om op zoek te gaan naar een frisse tegenhanger. Dat werd de kruidenkwark. Daarop een gestoomde venkel, die wordt afgemaakt in de grillpan. Met daarop een toefje venkelsalade met crème fraiche en dille.

Twee bereidingen dus van venkel, die perfect zijn als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vis of vlees. Ideaal ook omdat je de verschillende componenten grotendeels kunt voorbereiden. Een mooi bijgerecht ook voor je kerstmenu!

Venkel op twee manieren

5 venkels, liefst van gelijke grote
1 el crème fraiche
1 el honingazijn
1 el verse dille
zout & peper

Voor de kruidenkwark

250 gram kwark
10 gram dille
5 gram munt
5 gram platte peterselie
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 tl knoflookpoeder
zout & peper

Voor garnering: granaatappelpitjes
verder nodig: stoomoven/stoommandje – grillpan – dunschiller

gestoomde venkel

Gestoomde venkel

We beginnen met het stomen van de venkel. Ik doe dat in de stoomoven, op 100C 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je venkel. Je snijdt de vier venkels hiervoor in kwarten en legt die op de stoomplaat. Uiteraard kan dit ook in een stoommandje.

De gestoomde venkel laat je daarna goed uitwasemen. Verhit ondertussen een grillpan. Terwijl die voorverwarmt snijd je de laatste venkel in flinterdunne reepjes. Dat gaat heel makkelijk met een dunschiller. Meng de crème fraiche met de azijn en dille en doe hier je reepjes venkel in. Breng op smaak met zout & peper en laat staan tot later.

Kruidenkwark

Voor je kruidenkwark hoef je alleen maar alle componenten te mengen en goed te proeven of je het zo lekker vindt. Bijstellen van de smaak kan altijd nog.

Gegrilde venkel

De afgekoelde venkel kan nu gegrild worden in de hete grillpan. Dat kan zonder verder olie. Om en om, tot je mooie grillstrepen op je venkel hebt. Reken op een minuut of 10. Dan is het nu tijd om de twee bereidingen van venkel samen te brengen.

Venkel op twee manieren

Op het bord gaat een flinke schep van de kruidenkwark. Daarop komt je gestoomde/gegrilde venkel en daarop een toefje van je venkelsalade. En voilá, je twee bereidingen van venkel zijn een feit. Garneer met wat granaatappelpitjes en je groente bijgerecht is klaar om te serveren!

Gepubliceerd op 11 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.