Vegan sateh kambing



Uit Vegan Summer van Milou van der Will komt dit vegan sateh recept. Dat doet qua smaak écht denken aan sateh kambing, maar dan met tempeh.

Tempeh is een plak van geperste en gefermenteerde sojabonen en wordt veel gebruikt in de vegan keuken. Omdat het zo goed smaken opneemt kun je het perfect marineren. Het wordt veel in Indonesië gebruikt en is een perfecte vleesvervanger.

Normaliter wordt sateh kambing gemaakt met geitenvlees. In Vegan Summer van Milou van der Will tovert zij dat recept om tot een vegan sateh. De marinade voor de tempeh is echt zó gemaakt. Marineren doe je minimaal een uur, maar wij lieten ‘m een nacht staan voor nóg meer smaak.

Het sausje dat je na het grillen over de sateh doet is echt een must. Zó lekker! Dus wil je een keer iets anders eten dan gewone sateh, of krijg je een gast op je barbecue die geen vlees eet dan heb je nu een perfect plantaardig alternatief!

Voor 8 stokjes sateh tempeh

Voor de marinade

3 el ketjap manis
1 el citroensap
3 teentjes knoflook, geperst
250 gram tempeh, in blokjes
verder nodig: satestokjes (geweekt in water)

Voor de saus

3 rawits, fijngesneden (zaadlijsten verwijderd)
2 el pinda’s, geroosterd
1 teen knoflook, gepeld
scheutje plantaardige olie (optioneel)
1 el palmsuiker
4 el ketjap manis
1 tl sojasaus
sap van 1 limoen
verder nodig: vijzel
optioneel: 1 sjalotje, fijngesneden

vegan sateh

Vegan sateh kambing

Voor de marinade van je vegan sateh meng je alle ingrediënten en schep je de blokjes tempeh er goed door. Dek af en laat minstens een uur (of langer) marineren. Rijg ze daarna aan de satestokjes. Week die goed in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue!

Saus voor bij de sateh tempeh

In een vijzel gaan de rawits. Ik gebruikte er minder, omdat onze dochter ook mee at dus kies hoeveel hitte je in je saus wilt. Wrijf de rawits fijn en voeg dan de pinda’s en knoflook toe. Wrijf ook die mee fijn. Je kunt evt. een scheutje olie toevoegen om het iets los te maken en makkelijker te mengen. Niet te veel!

Voeg dan de palmsuiker, ketjap, sojasaus en limoensap toe en roer, wrijf en meng voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en als je het nodig vindt kan er nog wat zout bij.

Geroosterde sateh tempeh

Rooster nu de gemarineerde sateh tempeh op een hete barbecue rondom gaar. Let op, de marinade verbrandt snel dus keer de sateh regelmatig om. Leg alle geroosterde sateh tempeh op een bord en serveer royaal met de gemaakte saus. Garneer, als je dat wilt, met wat fijngesneden sjalot.

Gepubliceerd op 30 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.