Gebakken rijst met pikante tofu



Ik vergeet regelmatig hoe makkelijk gebakken rijst is. Hoe snel klaar ook. En al helemaal hoe heerlijk gebakken rijst is. Zeker met tofu en kimchi erdoor.

Dat zo’n rijstrecept snel klaar te maken is kun je in mijn Reels op Instagram zien. Zeker als je al een dag eerder je rijst hebt gekookt of restjes rijst gebruikt. Daar wordt dit recept sowieso al lekkerder van.

Met gebakken rijst kun je ook eindeloos variëren. Ik liet je dit gebakken rijst recept met kimchi en paksoi al eerder zien. Daar maak ik met dit recept een variatie op.

Als je alles gesneden, geraspt en klaar hebt liggen kun je in een kwartier aan tafel. Als dat geen fast food is?! Heb je geen edemame in de vriezer, gebruik dan bijvoorbeeld doperwtjes. Maar iedere groente die je lekker vindt door rijst kan ook door deze gebakken rijst.

Leergeld weer voor mezelf om vaker met rijst te koken, want jeetje wat was dit lekker zeg!

Voor vier personen

  • 400 gram gekookte rijst, volledig afgekoeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 10 gram geraspte gember
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 pak pikante tofublokjes van AH (180 gram) uiteraard kan iedere andere gekruide tofu ook
  • ½ – 1 el Gochujang pasta (Koreaanse peperpasta, te koop bij de toko)
  • 2 -3 el Kimchi, gesneden (ik gebruikte nu Sauercrowd kimchi)
  • 1 zak gedopte edemame (toko) à 400 gram, kort gekookt
  • 2 el sojasaus (Tomasu)
  • 1 tl sesamolie
  • bosje lente uitjes, fijn gesneden
  • zwart sesamzaad, optioneel

Voor erbij: gebakken eieren (daarmee is het overigens niet vegan meer, dus let je daar op dan laat je dit deel weg)

gebakken rijst met kimchi

Gebakken rijst met pikante tofu

Zoals ik als schreef, voor gebakken rijst is het het handigst als je rijst al gekookt en afgekoeld is. Zorg ook dat je edemame boontjes al kort gekookt zijn voor je begint. Een paar minuten is voldoende, dan houden ze nog wat bite. Ik gebruik gemarineerde pikante tofu blokjes. Maar kies vooral wat jij lekker vindt en past bij dit gerecht. Goed, dan gaan de wok verhitten met wat olie en aan de slag!

Snel recept met rijst

Want dit rijstrecept is hierna super snel klaar. Je fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten aan in de hete olie. Daarna de tofublokjes erbij, die je 3 minuten meebakt. Nu gaat de kimchi en de Gochujang pasta erbij en die schep je even mee om.

Makkelijke maaltijd met gebakken rijst

Dan de rijst erbij en op redelijk hoog vuur schep je die om. Het is tenslotte gebakken rijst! Als laatste de edemame boontjes, sesamolie en sojasaus erbij. Goed omscheppen en je makkelijke maaltijd met gebakken rijst is klaar! Proef of je het zo lekker vindt, je kunt de smaak nu namelijk nog bijstellen. Garneer met bosui en sesamzaadjes en serveer met een gebakken ei.

Gepubliceerd op 18 februari 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!