Chocoladetaart met koffie en vijgen



De ultieme combinatie, koffie en chocola. En al helemaal in deze taart met verse vijgen als bonus. Een heerlijke taart voor de donkere herfstdagen.

De inspiratie voor de taart komt uit Home Made Basics van Yvette van Boven. Zij maakt in dat boek een taart met zomerfruit en marmereffect. Omdat ik gewoon heel lui ben geen taart met marmereffect, maar de smaak van koffie en chocola door héél je taart heen.

Van de buurvrouw kreeg ik verse vijgen, die ik verwerkte in twee lagen van de taart. Het is een taart die je super snel en simpel maakt, maar waarvan het effect (en de smaak natuurlijk!) groots is. Heb je geen verse vijgen, gebruik dan een ander soort fruit dat lekker combineert met koffie en chocola. De keuze is aan jou. Kom op, de keuken in!

Voor je koffie- en chocoladetaart het je nodig

  • 200g zachte boter
  • 200g donkere basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100g halfvolle yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • 200g bloem
  • 100g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl espresso
  • 1 el cacao
  • 8 – 10 verse vijgen

Voor de kruimeltopping meng je

  • 75 g amandelschaafsel
  • 80 g donkere basterdsuiker
  • 1 tl espresso
  • 2 tl korianderzaad, fijn gemalen in een vijzel

Verder nodig: een springvorm (ingevet) 20cm – oven voorverwarmen op 180 C – mixer

Chocoladetaart met koffie en vijgen

Voor je chocoladetaart met koffie en vijgen mix je eerste de boter met suiker een aantal minuten, tot crèmig. Dan gaan daar één voor één de eieren bij. Mix ieder ei tot het geheel is opgenomen, voordat je een volgend ei erbij mixt. Tot slot mix je de yoghurt er doorheen.

Simpele chocoladetaart met koffie

Meng voor je chocoladetaart nu de droge ingrediënten, bloem, citroenrasp, amandelmeel, bakpoeder, espresso, cacao, in een kom. Spatel die door het boter/suiker/eiermengsel tot een beslag. De helft van je beslag gaat op de bodem van je ingevette bakblik. Bestrooi dat met de helft van je kruimeltopping. Daarop verdeel je gehalveerde vijgen. Bedek die met de tweede hoeveelheid beslag. Ook daarop gaan nog een paar gehalveerde vijgen en bestrooi met de rest van je kruimeltopping.

taart met vijgen en chocola

Taart met verse vijgen

Bak je taart met verse vijgen in de voorverwarmde oven,  60 – 70 minuten. Hij is klaar als je een satéprikker schoon (zonder beslag) uit je taart kunt halen. Door de vijgen komt wel vocht van vrij, maar dat hoort. Het gaat echt om je bodem die gaar moet zijn. Oventemperaturen kunnen verschillen, dus kijk vooral na een uur of je taart gaar is. Is ‘ie dat na 70 minuten nog niet, laat ‘m dan iets langer staan.

Laat de chocoladetaart met koffie en vijgen op een rooster, in het blik afkoelen. Verwijder dan de springvorm en laat helemaal afkoelen. Serveer zo vers mogelijk.

Gepubliceerd op 9 oktober 2020


3 reacties

  1. Mira Saldanha schreef:

    hallo,

    bedankt om dit recept te delen.
    ik heb net met mijn zoon de taart gemaakt maar ze is jammer genoeg mislukt. Het recept is niet duidelijk genoeg, zeker voor iemand die niet veel ervaring heeft met bakken. wat niet klopt in het recept:
    – er staat cacao bij ingrediënten bij voor de taart, maar bij de beschrijving van het maken van het mengsel is er geen sprake meer van de cacao, het staat bij de kruimeltopping.
    – korianderzaad staat bij kruimeltopping, maar bij beschrijving staat er niets meer over
    – ik maakte laagjes met het botermengsel, de kruimeltopping en de vijgen, maar dit kon niet garen in de oven, dus heb ik alles na een half uur in de springvorm gemengd.

    Je kan het recept misschien aanpassen voor anderen die het willen maken…
    Want met dit recept is het moeilijk! Jammer van de tijd en moeite…

    Groetjes
    Mira

    • Susan Aretz schreef:

      Dag Mira, wat spijtig om te horen dat de taart niet gelukt is. De cacao uit de ingrediënten van de taart staat in de beschrijving mee opgenomen “Meng voor je taart nu de droge ingrediënten, bloem, citroenrasp, amandelmeel, bakpoeder, espresso, cacao, in een kom.”  Net als de koriander, die je mixt met alle ingrediënten voor de kruimeltopping. Dat je die allemaal moet mengen zal ik inderdaad iets duidelijk beschrijven. Er zitten maar twee lagen in de taart zoals aangegeven, maar oventemperaturen willen nog wel eens voor andere baktijden zorgen. Maar de taart heeft wel ook een baktijd van 60-70 minuten, niet een half uur. Desalniettemin jammer dat het ertoe geleid heeft dat de taart niet is gelukt. Ik zal waar nodig het recept verfijnen. Groet,Susan

  2. Oma Will Langenberg schreef:

    Mmmm lekker, ga ik zeker maken!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!