Pruimenchutney



Naast pruimenjam kun je met verse pruimen ook een meer hartige pruimenchutney maken. Deze chutney is in een half uurtje gemaakt en je hebt er een winter lang plezier van.

Is pruimenjam top voor bij het ontbijt, deze pruimenchutney is juist lekker bij meer hartige gerechten. Serveer bijvoorbeeld eens bij een kaasplankje. Of als je een stukje kip / varkensvlees serveert. Zelfs op een boterham met kaas is deze pruimenchutney een fijne aanvulling.

Kortom, een veelzijdige pruimenrecept waar je ook nog eens genoeg van maakt om uit te delen. Dit is hoe je de pruimenchutney maakt en wat je er voor nodig hebt!

chutney

Ingrediënten voor 6 potjes
1,5 kg pruimen (pit nog te verwijderen)
65ml appelazijn
125g rietsuiker
45 ml sojasaus
50g verse gember, in plakjes
¼ tl cayennepoeder
1 stokje kaneel
2 tenen knoflook, gehalveerd

Verder nodig: 6 schone en gesteriliseerde potjes met deksel – blender of staafmixer
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Pruimenchutney

Was en halveer de pruimen (ik gebruikte reine claudes, maar iedere pruim kan) en doe die met alle andere ingrediënten in een grote pan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Regelmatig omscheppen en een 20-25 minuten laten pruttelen.

Haal dan het kaneelstokje eruit en doe (voorzichtig want heet!) in een blender. Je kunt het zo fijn en grof blenden als je zelf wil. Ik heb ervoor gekozen om het een saustextuur te laten hebben, dus redelijk fijn. Je kunt er ook voor kiezen om een staafmixer te gebruiken. Dan zal de textuur sowieso wat grover zijn.

Giet voorzichtig in de potjes. Deksel erop en omdraaien. Laat zo afkoelen, dan kun je ze (donker) nog maanden ongeopend bewaren. Eenmaal geopend moet je ze wel in de koelkast bewaren!

Gepubliceerd op 4 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!