Pruimenvlaai



Er is niks méér Limburgs dan pruimenvlaai. Of proemevlaaj zoals mijn oma zei. Daar wordt een bepaald soort pruimen voor gebruikt; kwetsen. Dit is mijn versie van die taart. En nee, die is niet 100% authentiek. Voor dit recept heb ik me namelijk ook zijdelings laten inspireren door de kwetsentaart uit het Joodse kookboek Nosh, van Esther Erwteman. Die het recept ook weer van haar moeder heeft.

Het deeg is zó gemaakt, maar moet daarna weer even rusten. Die kun je dus als je wil ook alvast de dag ervoor klaar maken. Op de bodem van het deeg gaat wat amandelmeel, om het vocht van de pruimen op te vangen. Anders krijg je namelijk een natte bodem, dat is zonde!

Dit heb je nodig
200g koude boter, in blokjes
150g rietsuiker
rasp van 1 citroen
1 ei
275g bloem
1 tl bakpoeder

Voor de vulling
1 kilo gehalveerde kwetsen/pruimen (netto gewicht zonder pit dus)
2 el kaneelsuiker + extra voor bovenop de vlaai
4 el amandelmeel

Verder nodig: oven voorverwarmen op 170C (boven/onderwarmte) – springvorm 23cm (ingevet)

Pruimenvlaai

In je (stand)mixer gaat de koude boter en de suiker, mix die tot ze smeuïg is en voeg dan het ei en citroenrasp toe. Schraap de randjes goed erbij en mix tot het ei is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem en bakpoeder toe. Vorm tot een bal en plet die tot een dikke, ronde schijf. Verpak in plastic en laat een half uur rusten in de koelkast.

Kwetsentaart

Halveer voor de vulling van je taart de pruimen/kwetsen en meng die met de kaneelsuiker. Als je deeg heeft gerust vorm je die in je springvorm, zodanig dat je een opstaande rand hebt. Dat mag rustiek (ander woord voor geen geduld om het netjes te doen 😉). Over de bodem verdeel je het amandelmeel. (in Limburgse vlaai wordt hiervoor ook wel paneermeel gebruikt.

Leg de pruimen/kwetsen nu met de bolle kant naar beneden, tot de bodem gevuld is. Dan een volgende laag daar op, tot je pruimen/kwetsen op zijn. Hierover heen gaat nog een beetje kaneelsuiker.

Lekkerste pruimentaart

Bak je pruimentaart een uur en een kwartier in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de rijpheid van je pruimen kan er vocht uit je pruimen komen, die in het midden van je pruimentaart gaat zitten. Als je vindt dat dat teveel is zet de taart dan nog een kwartiertje terug in de oven, maar verlaag de temperatuur naar 100C.

Haal het bakblik er dan uit en laat het goed afkoelen, voordat je de ring van je springvorm verwijdert. Snijd in punten en serveer.

Gepubliceerd op 3 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!