Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen



Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!

Natuurlijk kun je er voor kiezen om deze risotto met raapstelen te maken met kant en klare visbouillon. Maar doe jezelf een plezier en trek even een half uurtje uit om die garnalenbouillon zelf te maken (met dit recept). Het is echt zó veel lekkerder.

De garnalen die je gepeld hebt voor de bouillon gaan daarna, als finishing touch door je zelfgemaakte, romige en niet te versmaden risotto met raapstelen.

Voor 4 personen, als avondmaaltijd

50g boter
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
500 – 600 ml bouillon – bij voorkeur zelfgemaakt
200 – 250g risottorijst
125 ml witte wijn (eten er kinderen mee vervang dit dan door groentebouillon)
1 bosje raapstelen – netto wil je 100 gram overhouden
100g Hollandse garnalen (pel je ze zelf dan heb je ongeveer 400-500g garnalen nodig)
175g doperwtjes (vriezer of vers)
versgemalen zwarte peper
zout, naar smaak
citroensap naar smaak

Wat zijn raapstelen

Raapstelen zijn de blaadjes van een aantal koolsoorten en zijn maar kort in het seizoen. Het zijn ook nog eens onverwachte vitaminebommetjes, met 35mg vitamine C per 100 gram. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken. Door er een stamppotje mee maken, of als basis voor pesto (in plaats van basilicum) Qua smaak vind ik ze wat weg hebben van jonge spinazie. En ze blijken dus ook heerlijk door de risotto. Die maak je zo:

risotto raapstelen

Risotto met raapstelen en Hollandse garnalen

Voor de risotto smelt je de boter in een grote pan en fruit hierin op zacht vuur de sjalot en knoflook tien minuten aan. Daar gaat de risottorijst erbij, die je even kort meebakt. Blus dan af met de bouillon en roer tot die is opgenomen. Dan gaat de eerste scheut visbouillon erbij, ongeveer 175ml. Roer met regelmaat tot die door de rijst is opgenomen. Dan mag de twee hoeveelheid bouillon erbij en ook die roer je door, tot het is opgenomen.

Voordat je de laatste scheut bouillon bij de risotto doet roer je de erwtjes door de rijst. Gebruik je diepvrieserwtjes dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Dat gebeurt vanzelf. Daarna mogen de raapstelen erdoor. Die snijd je even grof in het geval ze lang zijn. Nu de laatste bouillon erbij en ook nu weer roeren tot alles is opgenomen. Tot slot warm je kort de Hollandse garnalen mee en breng je je risotto op smaak met lekker wat peper, een beetje zout en citroensap naar smaak.

Wij aten ‘m met als extraatje nog een gebakken mini zalmburger bij. Maar een stukje gebakken zalm zal zeker ook niet misstaan. Genieten maar!

Gepubliceerd op 11 april 2023


1 reactie

  1. Dit ziet eruit als een heerlijk recept! De combinatie van romige risotto met de frisse smaak van raapstelen en de zilte smaak van Hollandse garnalen lijkt me perfect voor een lente- of zomermaaltijd. Bovendien is het een mooi voorbeeld van hoe je lokale ingrediënten kunt gebruiken in een Italiaans geïnspireerd gerecht. Ik ga dit zeker eens proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!