Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen



Risotto met raapstelen en Hollandse garnalen

Natuurlijk kun je er voor kiezen om deze risotto met raapstelen te maken met kant en klare bouillon. Maar doe jezelf een plezier en trek even een half uurtje uit om die garnalenbouillon zelf te maken (met dit recept). Het is echt zó veel lekkerder. De garnalen je gepeld hebt gaan daarna, als finishing touch door je zelfgemaakte, romige en niet te versmaden risotto met raapstelen.

Voor 4 personen, als avondmaaltijd
50g boter
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
500 – 600 ml bouillon – bij voorkeur zelfgemaakt
200 – 250g risottorijst
125ml witte wijn (eten er kinderen mee vervang dit dan door groentebouillon)
1 bosje raapstelen – netto wil je 100 gram overhouden
100g Hollandse garnalen (pel je ze zelf dan heb je ongeveer 400-500g nodig)
175g doperwtjes (vriezer of vers)
versgemalen zwarte peper
zout, naar smaak
citroensap naar smaak

Wat zijn raapstelen

Raapstelen zijn de blaadjes van een aantal koolsoorten en zijn maar kort in het seizoen. Het zijn ook nog eens onverwachte vitaminebommetjes, met 35mg vitamine C per 100 gram. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken. Door er een stamppotje mee maken, of als basis voor pesto (in plaats van basilicum) Qua smaak vind ik ze wat weg hebben van jonge spinazie. En ze blijken dus ook heerlijk door de risotto. Die maak je zo:

Risotto met raapstelen

Smelt de boter in een grote pan en fruit hierin op zacht vuur de sjalot en knoflook tien minuten aan. Daan gaat de risottorijst erbij, die je even kort meebakt. Blus dan af met de bouillon en roer tot die is opgenomen. Dan gaat de eerste scheut visbouillon erbij, ongeveer 175ml. Roer met regelmaat tot die door de rijst is opgenomen. Dan mag de twee hoeveelheid bouillon erbij en ook die roer je door, tot het is opgenomen.

Risotto met garnalen

Voordat je de laatste scheut bouillon erbij doet roer je de erwtjes door de risotto. Gebruik je diepvrieserwtjes dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Dat gebeurt vanzelf. Daarna mogen de raapstelen erdoor. Die snijd je even grof in het geval ze lang zijn. Nu de laatste bouillon erbij en ook nu weer roeren tot alles is opgenomen. Tot slot warm je kort de Hollandse garnalen mee en breng je je risotto op smaak met lekker wat peper, een beetje zout en citroensap naar smaak.

Wij aten ‘m met als extraatje nog een gebakken mini zalmburger bij. Maar een stukje gebakken zalm zal zeker ook niet misstaan. Genieten maar!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.
25 mei 2020
curry vegetarisch
 
Vegetarische curry met kikkererwten

Een super makkelijk recept voor een vegetarische Korma curry, waar je eigenlijk al je restjes groente in kunt verwerken. In een half uur op tafel!
25 mei 2020
rabarbertiramisu
 
rabarber tiramisu met aardbeien

Ik kon het niet laten om dit jaar toch nog een nieuw rabarberrecept te maken; rabarber tiramisu mét aardbeien. En ook nog eens alcoholvrij!