Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!
Natuurlijk kun je er voor kiezen om deze risotto met raapstelen te maken met kant en klare visbouillon. Maar doe jezelf een plezier en trek even een half uurtje uit om die garnalenbouillon zelf te maken (met dit recept). Het is echt zó veel lekkerder.
De garnalen die je gepeld hebt voor de bouillon gaan daarna, als finishing touch door je zelfgemaakte, romige en niet te versmaden risotto met raapstelen.
Voor 4 personen, als avondmaaltijd
50g boter
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
500 – 600 ml bouillon – bij voorkeur zelfgemaakt
200 – 250g risottorijst
125 ml witte wijn (eten er kinderen mee vervang dit dan door groentebouillon)
1 bosje raapstelen – netto wil je 100 gram overhouden
100g Hollandse garnalen (pel je ze zelf dan heb je ongeveer 400-500g garnalen nodig)
175g doperwtjes (vriezer of vers)
versgemalen zwarte peper
zout, naar smaak
citroensap naar smaak
Wat zijn raapstelen
Raapstelen zijn de blaadjes van een aantal koolsoorten en zijn maar kort in het seizoen. Het zijn ook nog eens onverwachte vitaminebommetjes, met 35mg vitamine C per 100 gram. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken. Door er een stamppotje mee maken, of als basis voor pesto (in plaats van basilicum) Qua smaak vind ik ze wat weg hebben van jonge spinazie. En ze blijken dus ook heerlijk door de risotto. Die maak je zo:
Risotto met raapstelen en Hollandse garnalen
Voor de risotto smelt je de boter in een grote pan en fruit hierin op zacht vuur de sjalot en knoflook tien minuten aan. Daar gaat de risottorijst erbij, die je even kort meebakt. Blus dan af met de bouillon en roer tot die is opgenomen. Dan gaat de eerste scheut visbouillon erbij, ongeveer 175ml. Roer met regelmaat tot die door de rijst is opgenomen. Dan mag de twee hoeveelheid bouillon erbij en ook die roer je door, tot het is opgenomen.
Voordat je de laatste scheut bouillon bij de risotto doet roer je de erwtjes door de rijst. Gebruik je diepvrieserwtjes dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Dat gebeurt vanzelf. Daarna mogen de raapstelen erdoor. Die snijd je even grof in het geval ze lang zijn. Nu de laatste bouillon erbij en ook nu weer roeren tot alles is opgenomen. Tot slot warm je kort de Hollandse garnalen mee en breng je je risotto op smaak met lekker wat peper, een beetje zout en citroensap naar smaak.
Wij aten ‘m met als extraatje nog een gebakken mini zalmburger bij. Maar een stukje gebakken zalm zal zeker ook niet misstaan. Genieten maar!
Gepubliceerd op 11 april 2023
1 reactie
Dit ziet eruit als een heerlijk recept! De combinatie van romige risotto met de frisse smaak van raapstelen en de zilte smaak van Hollandse garnalen lijkt me perfect voor een lente- of zomermaaltijd. Bovendien is het een mooi voorbeeld van hoe je lokale ingrediënten kunt gebruiken in een Italiaans geïnspireerd gerecht. Ik ga dit zeker eens proberen!