Bouillon van Hollandse garnalenEen bouillon van Hollandse garnalen is super simpel om te maken en zó lekker. Een heerlijk voorgerecht voor ieder feestelijk menu.

Omdat ik een kniepert ben kocht ik ongepelde Hollandse garnalen om een heerlijk pastarecept mee te maken. Maar dan houd je dus een hele lading koppen en schillen over. En laat je daar nou in no time gewéldige garnalenbouillon van kunnen maken.

En ja, dat kun jij ook. En geloof me, niet alleen werd mijn pasta er lekkerder van, het is ook nog eens duurzaam want je gooit níks van de garnaal weg. Daarmee is het ook nog eens goed voor je portemonnee en tot slot is het echt über simpel om te maken. De bouillon is ook heerlijk als voorgerecht. Kortom, een zeer veelzijdig garnalenrecept.

Voor een halve liter garnalenbouillon

  • De koppen & schillen van een pond ongepelde Hollandse garnalen *)
  • de toppen van 2 venkelknollen, grofgesneden
  • 2 sjalotjes
  • goeie scheut neutrale olie
  • 250ml witte wijn
  • 500ml water

Verder nodig: zeef, schone theedoek
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Hollandse garnalen ongepeld Smulpaapje

Recept voor de lekkerste garnalenbouillon

Om de garnalenbouillon te maken begin je als volgt. In een steelpan fruit je op zacht vuur 10 minuten de venkel en sjalot in de olie aan. Daar gaan de garnalenkoppen en schillen bij, vuur omhoog nu en die, al omscheppend 1-2 minuten aanbakken. Blus dit af met de wijn, roer om en doe er dan het water bij. De garnalen moeten nét onderstaan.

Bouillon van Hollandse garnalen

Laat het om medium vuur nu 30 minuten zachtjes pruttelen en smaak afgeven. Roer af en toe door. Giet het na dat half uur door een zeef, waar je een schone theedoek in hebt gelegd en vang het vocht op in een schone pan die eronder staat. Knijp, als de garnalen iets zijn afgekoeld, de theedoek samen om iedere laatste druppel goddelijke bouillon eruit te knijpen.

Hollandse garnalen bouillon Smulpaapje

Visbouillon gebruik je hiervoor

De bouillon kun je gebruiken voor mijn Pasta met Hollandse garnalen, of voor een lekkere visrisotto. Maar zelfs zo puur, met een drupje room erin, is het al heerlijk.

De bouillon kun je als hij is afgekoeld ook heel prima invriezen voor later gebruik.

Garnalen pellen doe je zo!

1. Houd de kleine smaakmaker met één hand bij z’n kop terwijl je met je andere hand het lijfje vasthoudt.
2. Druk de garnaal ‘in elkaar’.
3. Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag om. Nu kun je gemakkelijk de schubben van het lijfje verwijderen.
4. Als laatste trek je ook het kopje eraf. Voilá, je kunt pellen als een pro en het grote genieten kan beginnen!

Gepubliceerd op 6 september 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!