Bouillon van Hollandse garnalenOmdat ik een kniepert ben kocht ik ongepelde Hollandse garnalen om een heerlijk pastarecept mee te maken. Maar dan houd je dus een hele lading koppen en schillen over. En laat je daar nou in no time gewéldige garnalenbouillon van kunnen maken.

En ja, dat kun jij ook. En geloof me, niet alleen werd mijn pasta er lekkerder van, het is ook nog eens duurzaam want je gooit níks van de garnaal weg. Daarmee is het ook nog eens goed voor je portemonnee en tot slot is het echt über simpel om te maken. Probeer maar!

Hollandse garnalen bouillon Smulpaapje

Voor een halve liter garnalenbouillon

De koppen & schillen van een pond ongepelde Hollandse garnalen *)
de toppen van 2 venkelknollen, grofgesneden
2 sjalotjes
goeie scheut neutrale olie
250ml witte wijn
500ml water
een half uurtje geduld

Verder nodig: zeef, schone theedoek

Hollandse garnalen ongepeld Smulpaapje

Recept voor de lekkerste garnalenbouillon

In een steelpan fruit je op zacht vuur 10 minuten de venkel en sjalot in de olie aan. Daar gaan de garnalenkoppen en schillen bij, vuur omhoog nu en die, al omscheppend 1-2 minuten aanbakken. Blus dit af met de wijn, roer om en doe er dan het water bij. De garnalen moeten nét onderstaan.

Bouillon van Hollandse garnalen

Laat het om medium vuur nu 30 minuten zachtjes pruttelen en smaak afgeven. Roer af en toe door. Giet het na dat half uur door een zeef, waar je een schone theedoek in hebt gelegd en vang het vocht op in een schone pan die eronder staat. Knijp, als de garnalen iets zijn afgekoeld, de theedoek samen om iedere laatste druppel goddelijke bouillon eruit te knijpen.

Visbouillon gebruik je hiervoor

De bouillon kun je gebruiken voor mijn Pasta met Hollandse garnalen, of voor een lekkere visrisotto. Maar zelfs zo puur, met een drupje room erin, is het al heerlijk. De bouillon kun je als hij is afgekoeld ook heel prima invriezen voor later gebruik.

Garnalen pellen doe je zo!

1. Houd de kleine smaakmaker met één hand bij z’n kop terwijl je met je andere hand het lijfje vasthoudt.
2. Druk de garnaal ‘in elkaar’.
3. Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag om. Nu kun je gemakkelijk de schubben van het lijfje verwijderen.
4. Als laatste trek je ook het kopje eraf. Voilá, je kunt pellen als een pro en het grote genieten kan beginnen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.