Bouillon van Hollandse garnalenEen bouillon van Hollandse garnalen is super simpel om te maken en zó lekker. Een heerlijk voorgerecht voor ieder feestelijk menu.

Omdat ik een kniepert ben kocht ik ongepelde Hollandse garnalen om een heerlijk pastarecept mee te maken. Maar dan houd je dus een hele lading koppen en schillen over. En laat je daar nou in no time gewéldige garnalenbouillon van kunnen maken.

En ja, dat kun jij ook. En geloof me, niet alleen werd mijn pasta er lekkerder van, het is ook nog eens duurzaam want je gooit níks van de garnaal weg. Daarmee is het ook nog eens goed voor je portemonnee en tot slot is het echt über simpel om te maken. De bouillon is ook heerlijk als voorgerecht. Kortom, een zeer veelzijdig garnalenrecept.

Voor een halve liter garnalenbouillon

  • De koppen & schillen van een pond ongepelde Hollandse garnalen *)
  • de toppen van 2 venkelknollen, grofgesneden
  • 2 sjalotjes
  • goeie scheut neutrale olie
  • 250ml witte wijn
  • 500ml water

Verder nodig: zeef, schone theedoek
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Hollandse garnalen ongepeld Smulpaapje

Recept voor de lekkerste garnalenbouillon

Om de garnalenbouillon te maken begin je als volgt. In een steelpan fruit je op zacht vuur 10 minuten de venkel en sjalot in de olie aan. Daar gaan de garnalenkoppen en schillen bij, vuur omhoog nu en die, al omscheppend 1-2 minuten aanbakken. Blus dit af met de wijn, roer om en doe er dan het water bij. De garnalen moeten nét onderstaan.

Bouillon van Hollandse garnalen

Laat het om medium vuur nu 30 minuten zachtjes pruttelen en smaak afgeven. Roer af en toe door. Giet het na dat half uur door een zeef, waar je een schone theedoek in hebt gelegd en vang het vocht op in een schone pan die eronder staat. Knijp, als de garnalen iets zijn afgekoeld, de theedoek samen om iedere laatste druppel goddelijke bouillon eruit te knijpen.

Hollandse garnalen bouillon Smulpaapje

Visbouillon gebruik je hiervoor

De bouillon kun je gebruiken voor mijn Pasta met Hollandse garnalen, of voor een lekkere visrisotto. Maar zelfs zo puur, met een drupje room erin, is het al heerlijk.

De bouillon kun je als hij is afgekoeld ook heel prima invriezen voor later gebruik.

Garnalen pellen doe je zo!

1. Houd de kleine smaakmaker met één hand bij z’n kop terwijl je met je andere hand het lijfje vasthoudt.
2. Druk de garnaal ‘in elkaar’.
3. Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag om. Nu kun je gemakkelijk de schubben van het lijfje verwijderen.
4. Als laatste trek je ook het kopje eraf. Voilá, je kunt pellen als een pro en het grote genieten kan beginnen!

Gepubliceerd op 6 september 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.