Bouillon van Hollandse garnalenEen bouillon van Hollandse garnalen is super simpel om te maken en zó lekker. Een heerlijk voorgerecht voor ieder feestelijk menu.

Omdat ik een kniepert ben kocht ik ongepelde Hollandse garnalen om een heerlijk pastarecept mee te maken. Maar dan houd je dus een hele lading koppen en schillen over. En laat je daar nou in no time gewéldige garnalenbouillon van kunnen maken.

En ja, dat kun jij ook. En geloof me, niet alleen werd mijn pasta er lekkerder van, het is ook nog eens duurzaam want je gooit níks van de garnaal weg. Daarmee is het ook nog eens goed voor je portemonnee en tot slot is het echt über simpel om te maken. De bouillon is ook heerlijk als voorgerecht. Kortom, een zeer veelzijdig garnalenrecept.

Voor een halve liter garnalenbouillon

  • De koppen & schillen van een pond ongepelde Hollandse garnalen *)
  • de toppen van 2 venkelknollen, grofgesneden
  • 2 sjalotjes
  • goeie scheut neutrale olie
  • 250ml witte wijn
  • 500ml water

Verder nodig: zeef, schone theedoek
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Hollandse garnalen ongepeld Smulpaapje

Recept voor de lekkerste garnalenbouillon

Om de garnalenbouillon te maken begin je als volgt. In een steelpan fruit je op zacht vuur 10 minuten de venkel en sjalot in de olie aan. Daar gaan de garnalenkoppen en schillen bij, vuur omhoog nu en die, al omscheppend 1-2 minuten aanbakken. Blus dit af met de wijn, roer om en doe er dan het water bij. De garnalen moeten nét onderstaan.

Bouillon van Hollandse garnalen

Laat het om medium vuur nu 30 minuten zachtjes pruttelen en smaak afgeven. Roer af en toe door. Giet het na dat half uur door een zeef, waar je een schone theedoek in hebt gelegd en vang het vocht op in een schone pan die eronder staat. Knijp, als de garnalen iets zijn afgekoeld, de theedoek samen om iedere laatste druppel goddelijke bouillon eruit te knijpen.

Hollandse garnalen bouillon Smulpaapje

Visbouillon gebruik je hiervoor

De bouillon kun je gebruiken voor mijn Pasta met Hollandse garnalen, of voor een lekkere visrisotto. Maar zelfs zo puur, met een drupje room erin, is het al heerlijk.

De bouillon kun je als hij is afgekoeld ook heel prima invriezen voor later gebruik.

Garnalen pellen doe je zo!

1. Houd de kleine smaakmaker met één hand bij z’n kop terwijl je met je andere hand het lijfje vasthoudt.
2. Druk de garnaal ‘in elkaar’.
3. Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag om. Nu kun je gemakkelijk de schubben van het lijfje verwijderen.
4. Als laatste trek je ook het kopje eraf. Voilá, je kunt pellen als een pro en het grote genieten kan beginnen!

Gepubliceerd op 6 september 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.