Zwarte bonenburgers

Verhuizen op Curaçao (waarover een volgende keer meer) betekent naast de grote opruimronde ook de voorraadkast leeg eten. Ik vond er onder andere een blik zwarte bonen. Normaal gesproken eten we dit bij de taco’s, maar ik had er nu andere plannen mee: zwarte bonenburgers maken!
Ik maakte 3 grote vegaburgers en 1 kind formaat burger, maar dat was eigenlijk te machtig. De volgende keer maak ik 4 grote en 1 kind formaat burgertje van de ingrediënten. De burgers zijn vegetarisch, maar als je het eitje vervangt voor fijngemalen lijnzaad (1 eetlepel mengen met 3 eetlepels water en even laten staan voor je het mengt) dan is de burger vegan.
De zwarte bonenburgers zijn goedkoop, gezond, zitten boordevol vezels en ze zijn natuurlijk enorm lekker! Bonus is dat het ook nog eens in een handomdraai klaar is, plus dat het een leuk recept is om samen met je kinderen te maken. Ik serveerde de burgers op een hokkaido broodje en combineerden ze met een eenvoudige salade en frites uit de oven.
Dit heb je nodig voor 4 burgers
1 blik zwarte bonen van 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
3 el paneermeel
1 ei (of ei vervanger)
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 tl gerookte paprika
1 tl kurkuma
½ tl cayennepeper naar keuze, als je een beetje pit wil
zout & peper naar smaak
Zwarte bonenburgers van Maaike
Prak de zwarte bonen fijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. Maak er vier grote burgers van (en eventueel één of meer op kind formaat). Bak de zwarte bonenburgers ongeveer 5 minuutjes per kant in een pan. Leg de burgers op een broodje en kies voor toppings naar keuze. Je kunt natuurlijk de burger ook eten als vleesvervanger bij je aardappeltjes en groentes.
Gepubliceerd op 26 september 2020