Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Mijn lief en ik kenden elkaar nog niet zo lang, toen de mogelijkheid om voor een paar jaar naar Curaçao te verhuizen voorbij kwam. In het begin zag ik het niet gelijk zitten. De relatie was heel pril en bovendien was ik net begonnen met een hele toffe baan. Ook was ik nog nooit op Curaçao geweest, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond.

We waren op reis door Costa Rica toen ik ineens het gevoel kreeg: als het Curaçao avontuur niet door gaat, dan zou ik denk ik best teleurgesteld zijn. Voor ons het startschot om er vol voor te gaan en negen maanden na onze eerste date woonden wij op Curaçao. En een paar maanden later was ik in verwachting van onze zoon.

Zwanger op Curaçao. Maar daar is toch Zika?

Allereerst de Zika vraag: loopt je nog gevaar? Uiteraard heb ik die vraag ook gelijk gesteld aan zowel de huisarts, de verloskundige en de gynaecoloog (ja, ik heb iedereen gecheckt). Ik kreeg een unaniem antwoord: er is al zo lang geen Zika geval meer geweest, dus ik hoef mij nergens zorgen om te maken. Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao ‘Zika-vrij’ verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.

Maaike's storiesGa je bevallen op Curaçao of in Nederland?

Ik heb echt ontelbare keren de vraag gekregen: ga je bevallen op Curaçao of in Nederland?  In Nederland hebben we geen eigen huis meer en Curaçao voelt ook echt als ons thuis. Dat onze zoon hier geboren zou worden, was voor ons al gelijk duidelijk. Nu heeft hij Curaçao als geboorteplek in zijn paspoort staan en dat voelt toch best speciaal. Zijn leven lang is hij onze island boy.

En hoe zit het met de zorg?

Ook hier kan je tijdens je zwangerschap kiezen voor de combinatietest, de NIPT test (mét geslachtsbepaling als je dat wenst), krijg je echo’s en controles. Hier is alleen het idee van bevalplannen en ‘de moeder bepaalt’ nog niet helemaal ingeburgerd, maar ik kan mij voorstellen dat dit ook niet overal in Nederland zo is. Hier mag je overigens kiezen of je gelijk naar een gynaecoloog wil of dat je bij een verloskundige onder controle blijft. Je kiest hiermee dus eigenlijk ook of je in de kraamkliniek wilt bevallen onder begeleiding van een verloskundige of in één van de twee ziekenhuizen. Een thuisbevalling is mogelijk, maar vergeleken met Nederland vinden die amper plaats. Dat is echt op verzoek van de aanstaande moeder en dan nog wordt het vaak ontmoedigd.

Ik heb gekozen voor de optie om in bad te bevallen in de kraamkliniek. Hoewel de kliniek er nou niet heel modern uitziet, de verloskundigen zijn kundig; het medische personeel is opgeleid in Nederland of de Verenigde Staten. De mens maakt ook hier de zorg. Een ambulance kan in een mum van tijd voor de deur staan, mocht dit toch nodig zijn. Bovendien vond ik de aanpak wat persoonlijker dan in het ziekenhuis. Je gaat bij elke verloskundige op controle, zodat er nooit een vreemde jouw bevalling doet. En met deze voorbereiding en goede begeleiding tijdens de zwangerschap, voelde ik mij medisch gezien goed voorbereid op de bevalling. Laat die baby maar komen!

Meer Maaike’s stories? Kijk hier!

Gepubliceerd op 15 mei 2020


6 reacties

 1. Eline schreef:

  Hi! Wij gaan voor een vakantie naar Curaçao, ik ben dan 28/29 weken. Het advies is om voor onszelf gegevens te noteren van een verloskundige, mocht er iets zijn. Heb je tips / ervaring?

  • Maaike schreef:

   Hi Eline,
   Van harte met je zwangerschap en leuk dat je deze kant op komt!

   Ik zou ik jouw geval contact opnemen met de kraamkliniek. Deze heeft namelijk meerdere verloskundigen én een echo apparaat in huis. Stel dat er meer zorg nodig is, dan kan je met hun verwijzing ook terecht in het ziekenhuis.

   Ik hoop vooral dat je van een heerlijke onbezorgde vakantie kunt genieten.

 2. Tim Simcoe schreef:

  Good evening Maaike,

  My wife is in the Navy, pregnant and we live on Curacao
  We want to know if her insurance will pay for the Nipt test or how much it costs?
  Do you have any idea?

  kind regards
  Tim Simcoe

  • Maaike schreef:

   Hi Tim,
   Congratulations with the pregnancy.

   We’ve done the NIPT test through 2 labs (2 babies in 2 years on Curacao).
   1st: ADC, with costs around NAF 1500.
   2nd: Lab de Med, with costs NAF 1250.
   Our insurance didn’t cover the NIPT test unfortunately, because I’m under 40 years old and didn’t have a medical indication. We’ve had to pay the full bill ourselves.

   The funding for the NIPT test in Holland is covered by the government, because it’s part of a research project, so that’s why you only have to pay a small amount in Holland.
   The bloodwork of the NIPT test done in Curacao will be sent to a Belgium lab.

   I’m not sure if the SVB (local insurance in Curacao) or your health insurance covers (a part of) the costs, so if you don’t want any surprises you should check your insurance.

   I’ve heard that the Dutch Navy also can take bloodwork if your wife works there, but I don’t know anything about that. I’m sorry.

   I hope your wife has a healthy pregnancy. All the best!
   Kind Regards,
   Maaike

 3. Sharon schreef:

  Hoi Maaike,

  Gefeliciteerd met jullie zoon! Ik zelf ben nu net zwanger (ik heb de test eergisteren gedaan) en woon ook op Curaçao. Kun je mij wat meer info geven over de NIPT? Hoe en waar kan ik deze aanvragen? Voor ons erg belangrijk, omdat onze 2de zwangerschap een meisje was met verschillende afwijkingen.
  Dankjewel alvast! Liefs Sharon

  • Maaike schreef:

   Hoi Sharon, dankjewel voor je felicitaties en Masha Pabien met jouw zwangerschap! Op naar een prachtig eilandkindje.

   De nipt test kan je laten doen via de (een) gynaecoloog. Je kunt in principe, in tegenstelling tot in Nederland, ook door een gynaecoloog begeleid worden ipv een verloskundige vanaf het begin. Mocht je wel voor een verloskundige gaan (bijvoorbeeld de kraamkliniek), dan moet je voor de Nipt een apart consult aanvragen bij de gynaecoloog (in overleg met bijv de kraamkliniek; zij doen alleen de combinatie test).

   Als je via de marine hier bent en daar ook de dokter hebt, dan is het weer anders geregeld. Dan schijnt het rechtstreeks via die arts te kunnen, maar dat zou je even na moeten vragen.

   Ik wens je een fantastische zwangerschap toe!
   Groeten Maaike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.