Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Mijn lief en ik kenden elkaar nog niet zo lang, toen de mogelijkheid om voor een paar jaar naar Curaçao te verhuizen voorbij kwam. In het begin zag ik het niet gelijk zitten. De relatie was heel pril en bovendien was ik net begonnen met een hele toffe baan. Ook was ik nog nooit op Curaçao geweest, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond.

We waren op reis door Costa Rica toen ik ineens het gevoel kreeg: als het Curaçao avontuur niet door gaat, dan zou ik denk ik best teleurgesteld zijn. Voor ons het startschot om er vol voor te gaan en negen maanden na onze eerste date woonden wij op Curaçao. En een paar maanden later was ik in verwachting van onze zoon.

Zwanger op Curaçao. Maar daar is toch Zika?

Allereerst de Zika vraag: loopt je nog gevaar? Uiteraard heb ik die vraag ook gelijk gesteld aan zowel de huisarts, de verloskundige en de gynaecoloog (ja, ik heb iedereen gecheckt). Ik kreeg een unaniem antwoord: er is al zo lang geen Zika geval meer geweest, dus ik hoef mij nergens zorgen om te maken. Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao ‘Zika-vrij’ verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.

Maaike's storiesGa je bevallen op Curaçao of in Nederland?

Ik heb echt ontelbare keren de vraag gekregen: ga je bevallen op Curaçao of in Nederland?  In Nederland hebben we geen eigen huis meer en Curaçao voelt ook echt als ons thuis. Dat onze zoon hier geboren zou worden, was voor ons al gelijk duidelijk. Nu heeft hij Curaçao als geboorteplek in zijn paspoort staan en dat voelt toch best speciaal. Zijn leven lang is hij onze island boy.

En hoe zit het met de zorg?

Ook hier kan je tijdens je zwangerschap kiezen voor de combinatietest, de NIPT test (mét geslachtsbepaling als je dat wenst), krijg je echo’s en controles. Hier is alleen het idee van bevalplannen en ‘de moeder bepaalt’ nog niet helemaal ingeburgerd, maar ik kan mij voorstellen dat dit ook niet overal in Nederland zo is. Hier mag je overigens kiezen of je gelijk naar een gynaecoloog wil of dat je bij een verloskundige onder controle blijft. Je kiest hiermee dus eigenlijk ook of je in de kraamkliniek wilt bevallen onder begeleiding van een verloskundige of in één van de twee ziekenhuizen. Een thuisbevalling is mogelijk, maar vergeleken met Nederland vinden die amper plaats. Dat is echt op verzoek van de aanstaande moeder en dan nog wordt het vaak ontmoedigd.

Ik heb gekozen voor de optie om in bad te bevallen in de kraamkliniek. Hoewel de kliniek er nou niet heel modern uitziet, de verloskundigen zijn kundig; het medische personeel is opgeleid in Nederland of de Verenigde Staten. De mens maakt ook hier de zorg. Een ambulance kan in een mum van tijd voor de deur staan, mocht dit toch nodig zijn. Bovendien vond ik de aanpak wat persoonlijker dan in het ziekenhuis. Je gaat bij elke verloskundige op controle, zodat er nooit een vreemde jouw bevalling doet. En met deze voorbereiding en goede begeleiding tijdens de zwangerschap, voelde ik mij medisch gezien goed voorbereid op de bevalling. Laat die baby maar komen!

Meer Maaike’s stories? Kijk hier!

Gepubliceerd op 15 mei 2020


17 reacties

 1. Maureen schreef:

  Hoihoi,

  Wij gaan zondag naar Curaçao en ik ben dan 20 wk zwanger. Ik lees op internet wel het een en ander over dat het drinkwater niet veilig is bij kleine baby’s. Hoe zit dat als je zwanger bent? Mocht jij dat toevallig weten 🙂

  Lieve groet, Maureen

  • Maaike schreef:

   Hi Maureen,
   Gefeliciteerd met je zwangerschap en leuk dat je naar Curacao komt.

   Ik heb geen idee wat je hebt gelezen over ons drinkwater, maar het is zeker niet onveilig voor (kleine) baby’s of zwangeren. De kwaliteit is uitstekend, dus je kunt gelukkig gewoon uit de kraan drinken als je zou willen. Dat scheelt weer een zorg.

   Heel veel plezier!
   Groeten Maaike

 2. kim schreef:

  Hey Maaike,

  Ik loop momenteel stage bij het Antilliaans Dagblad en vroeg me af of je me misschien zou willen helpen met wat informatie omtrent de kraamkliniek. Ik zag niet echt een ander manier om contact te leggen, vandaar deze weg.

  Alvast bedankt,

  Kim

 3. Stefanie schreef:

  Hoi Maaike, heel fijn om meer te lezen over jouw ervaringen en dat ze positief zijn! Wij gaan eind januari naar Curaçao en ik vind het toch wel spannend met kinderwens/eventuele zwangerschap. Ik lees online veel over dat Zika niet meer geregistreerd is, maar die artikelen komen allemaal uit 2019 en kan ik geen actuele update vinden. Weet jij wellicht meer over de huidige status in Curaçao mbt het Zika virus? Dankjewel alvast! Groet, Stefanie

  • Maaike schreef:

   Hi Stefanie,
   Afgelopen jaar (2021) ben ik zwanger geweest en bevallen op Curaçao. Op dat moment was Zika in ieder geval geen issue.
   Zo lang je jezelf op Curaçao beschermt tegen muggen door je goed in te smeren, in ieder geval in de vroege ochtend en voor zonsondergang (en eventueel een dunne lange broek draagt op die momenten), dan scheelt dat al een hele hoop. Ik heb geen arts geraadpleegd op dit moment, maar bij beide zwangerschappen, waarvan de laatste nog deels in 2021, was Zika geen actueel probleem.

   Fijne tijd op Dushi Korsou!

   • Esther schreef:

    Hoi hoi, ik ben momenteel 26 wk zwanger en vakantie op Curaçao. Ik lees verschillende dingen over het sprayen met DEET. Waarmee kan ik mezelf het beste beschermen tegen muggen?

    • Susan Aretz schreef:

     Gefeliciteerd met je zwangerschap Esther!

     Op het eiland zijn muggensprays te koop waar geen deet in zit zoals Buzz Aloë. Die zou je kunnen proberen.

     Ik trek nogal veel muggen aan, dus bij mij werkte het niet voldoende, maar heel veel mensen om mij heen zweren er bij.

     Een lange broek/mouwen is prettig met zonsopgang en zonsondergang wanneer ze het meest actief zijn. En als ze het hebben in je accommodatie: gebruik de klamboe. Ook kan ik die elektrische rackets aanraden die voor niet al teveel geld in de supermarkten te koop zijn.

     Fijne vakantie!
     Groeten Maaike

 4. N.alberto schreef:

  Hii Mieke,

  Ik ben zelf ook van Curaçao en woon sins 2 jaar in Nederland.
  Ik ben nu zwanger maar zou heel graag mijn overgroot oma willen bezoeken.
  Natuurlijk is er Corona ik zou natuurlijk voorzichtig doen, maar heb ik zelf Zika meerdere keren gehad op Curaçao (laatste keer in 2019)
  Is het dan wel zo veilig om te komen?

  Groetjes, nicey

  • Maaike schreef:

   Hi Nicey,
   Van harte met je zwangerschap. Jouw vraag is een medische en die kan ik in die zin niet beantwoorden. Ik ben geen arts natuurlijk, ik deel alleen mijn ervaring en ik heb twee gezonde jongens gekregen op Curaçao.

   Ik zou je aanraden contact op te nemen met een gynaecoloog op Curaçao die deze vraag voor jou kan beantwoorden. Ik heb zelf goede ervaringen met dr Voigt, maar er zijn meer goede gynaecologen op het eiland.

   Succes!
   Groetjes Maaike

 5. Laura schreef:

  Hoi Maaike,
  Kwam op jou site terecht bij het googelen naar zwanger zijn en op vakantie gaan naar Curaçao. Zelf vind ik het heel spannend ivm het Zikavrius, ook al schijnt het niet meer voor te komen op Curaçao. Zie je veel zwangere toeristen bij jullie?

  • Maaike schreef:

   Hoi Laura,
   Gefeliciteerd met je zwangerschap! Het liefste wil ik op z’n Papiaments zeggen: rilèks! Maar natuurlijk begrijp ik heel goed dat je in je zwangerschap heel voorzichtig bent.

   Sinds wij er wonen (nu 4 jaar) zie ik regelmatig zwangere toeristen vakantie vieren. Wij wonen in een wijk waar veel toeristen komen, dus dat geeft wel een goed beeld. Inmiddels hebben wij twee gezonde kinderen op Curaçao gekregen en zika was al bij mijn eerste zwangerschap al geruime tijd niet meer voorgekomen/geregistreerd.

   Ik kan voor jou geen keuze maken, maar ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen in het maken van die keuze.

 6. Eline schreef:

  Hi! Wij gaan voor een vakantie naar Curaçao, ik ben dan 28/29 weken. Het advies is om voor onszelf gegevens te noteren van een verloskundige, mocht er iets zijn. Heb je tips / ervaring?

  • Maaike schreef:

   Hi Eline,
   Van harte met je zwangerschap en leuk dat je deze kant op komt!

   Ik zou ik jouw geval contact opnemen met de kraamkliniek. Deze heeft namelijk meerdere verloskundigen én een echo apparaat in huis. Stel dat er meer zorg nodig is, dan kan je met hun verwijzing ook terecht in het ziekenhuis.

   Ik hoop vooral dat je van een heerlijke onbezorgde vakantie kunt genieten.

 7. Tim Simcoe schreef:

  Good evening Maaike,

  My wife is in the Navy, pregnant and we live on Curacao
  We want to know if her insurance will pay for the Nipt test or how much it costs?
  Do you have any idea?

  kind regards
  Tim Simcoe

  • Maaike schreef:

   Hi Tim,
   Congratulations with the pregnancy.

   We’ve done the NIPT test through 2 labs (2 babies in 2 years on Curacao).
   1st: ADC, with costs around NAF 1500.
   2nd: Lab de Med, with costs NAF 1250.
   Our insurance didn’t cover the NIPT test unfortunately, because I’m under 40 years old and didn’t have a medical indication. We’ve had to pay the full bill ourselves.

   The funding for the NIPT test in Holland is covered by the government, because it’s part of a research project, so that’s why you only have to pay a small amount in Holland.
   The bloodwork of the NIPT test done in Curacao will be sent to a Belgium lab.

   I’m not sure if the SVB (local insurance in Curacao) or your health insurance covers (a part of) the costs, so if you don’t want any surprises you should check your insurance.

   I’ve heard that the Dutch Navy also can take bloodwork if your wife works there, but I don’t know anything about that. I’m sorry.

   I hope your wife has a healthy pregnancy. All the best!
   Kind Regards,
   Maaike

 8. Sharon schreef:

  Hoi Maaike,

  Gefeliciteerd met jullie zoon! Ik zelf ben nu net zwanger (ik heb de test eergisteren gedaan) en woon ook op Curaçao. Kun je mij wat meer info geven over de NIPT? Hoe en waar kan ik deze aanvragen? Voor ons erg belangrijk, omdat onze 2de zwangerschap een meisje was met verschillende afwijkingen.
  Dankjewel alvast! Liefs Sharon

  • Maaike schreef:

   Hoi Sharon, dankjewel voor je felicitaties en Masha Pabien met jouw zwangerschap! Op naar een prachtig eilandkindje.

   De nipt test kan je laten doen via de (een) gynaecoloog. Je kunt in principe, in tegenstelling tot in Nederland, ook door een gynaecoloog begeleid worden ipv een verloskundige vanaf het begin. Mocht je wel voor een verloskundige gaan (bijvoorbeeld de kraamkliniek), dan moet je voor de Nipt een apart consult aanvragen bij de gynaecoloog (in overleg met bijv de kraamkliniek; zij doen alleen de combinatie test).

   Als je via de marine hier bent en daar ook de dokter hebt, dan is het weer anders geregeld. Dan schijnt het rechtstreeks via die arts te kunnen, maar dat zou je even na moeten vragen.

   Ik wens je een fantastische zwangerschap toe!
   Groeten Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.