Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Mijn lief en ik kenden elkaar nog niet zo lang, toen de mogelijkheid om voor een paar jaar naar Curaçao te verhuizen voorbij kwam. In het begin zag ik het niet gelijk zitten. De relatie was heel pril en bovendien was ik net begonnen met een hele toffe baan. Ook was ik nog nooit op Curaçao geweest, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond.

We waren op reis door Costa Rica toen ik ineens het gevoel kreeg: als het Curaçao avontuur niet door gaat, dan zou ik denk ik best teleurgesteld zijn. Voor ons het startschot om er vol voor te gaan en negen maanden na onze eerste date woonden wij op Curaçao. En een paar maanden later was ik in verwachting van onze zoon.

Zwanger op Curaçao. Maar daar is toch Zika?

Allereerst de Zika vraag: loopt je nog gevaar? Uiteraard heb ik die vraag ook gelijk gesteld aan zowel de huisarts, de verloskundige en de gynaecoloog (ja, ik heb iedereen gecheckt). Ik kreeg een unaniem antwoord: er is al zo lang geen Zika geval meer geweest, dus ik hoef mij nergens zorgen om te maken. Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao ‘Zika-vrij’ verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.

Maaike's storiesGa je bevallen op Curaçao of in Nederland?

Ik heb echt ontelbare keren de vraag gekregen: ga je bevallen op Curaçao of in Nederland?  In Nederland hebben we geen eigen huis meer en Curaçao voelt ook echt als ons thuis. Dat onze zoon hier geboren zou worden, was voor ons al gelijk duidelijk. Nu heeft hij Curaçao als geboorteplek in zijn paspoort staan en dat voelt toch best speciaal. Zijn leven lang is hij onze island boy.

En hoe zit het met de zorg?

Ook hier kan je tijdens je zwangerschap kiezen voor de combinatietest, de NIPT test (mét geslachtsbepaling als je dat wenst), krijg je echo’s en controles. Hier is alleen het idee van bevalplannen en ‘de moeder bepaalt’ nog niet helemaal ingeburgerd, maar ik kan mij voorstellen dat dit ook niet overal in Nederland zo is. Hier mag je overigens kiezen of je gelijk naar een gynaecoloog wil of dat je bij een verloskundige onder controle blijft. Je kiest hiermee dus eigenlijk ook of je in de kraamkliniek wilt bevallen onder begeleiding van een verloskundige of in één van de twee ziekenhuizen. Een thuisbevalling is mogelijk, maar vergeleken met Nederland vinden die amper plaats. Dat is echt op verzoek van de aanstaande moeder en dan nog wordt het vaak ontmoedigd.

Ik heb gekozen voor de optie om in bad te bevallen in de kraamkliniek. Hoewel de kliniek er nou niet heel modern uitziet, de verloskundigen zijn kundig; het medische personeel is opgeleid in Nederland of de Verenigde Staten. De mens maakt ook hier de zorg. Een ambulance kan in een mum van tijd voor de deur staan, mocht dit toch nodig zijn. Bovendien vond ik de aanpak wat persoonlijker dan in het ziekenhuis. Je gaat bij elke verloskundige op controle, zodat er nooit een vreemde jouw bevalling doet. En met deze voorbereiding en goede begeleiding tijdens de zwangerschap, voelde ik mij medisch gezien goed voorbereid op de bevalling. Laat die baby maar komen!

Meer Maaike’s stories? Kijk hier!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.
25 mei 2020
curry vegetarisch
 
Vegetarische curry met kikkererwten

Een super makkelijk recept voor een vegetarische Korma curry, waar je eigenlijk al je restjes groente in kunt verwerken. In een half uur op tafel!
25 mei 2020
rabarbertiramisu
 
rabarber tiramisu met aardbeien

Ik kon het niet laten om dit jaar toch nog een nieuw rabarberrecept te maken; rabarber tiramisu mét aardbeien. En ook nog eens alcoholvrij!