Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Mijn lief en ik kenden elkaar nog niet zo lang, toen de mogelijkheid om voor een paar jaar naar Curaçao te verhuizen voorbij kwam. In het begin zag ik het niet gelijk zitten. De relatie was heel pril en bovendien was ik net begonnen met een hele toffe baan. Ook was ik nog nooit op Curaçao geweest, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond.

We waren op reis door Costa Rica toen ik ineens het gevoel kreeg: als het Curaçao avontuur niet door gaat, dan zou ik denk ik best teleurgesteld zijn. Voor ons het startschot om er vol voor te gaan en negen maanden na onze eerste date woonden wij op Curaçao. En een paar maanden later was ik in verwachting van onze zoon.

Zwanger op Curaçao. Maar daar is toch Zika?

Allereerst de Zika vraag: loopt je nog gevaar? Uiteraard heb ik die vraag ook gelijk gesteld aan zowel de huisarts, de verloskundige en de gynaecoloog (ja, ik heb iedereen gecheckt). Ik kreeg een unaniem antwoord: er is al zo lang geen Zika geval meer geweest, dus ik hoef mij nergens zorgen om te maken. Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao ‘Zika-vrij’ verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.

Maaike's storiesGa je bevallen op Curaçao of in Nederland?

Ik heb echt ontelbare keren de vraag gekregen: ga je bevallen op Curaçao of in Nederland?  In Nederland hebben we geen eigen huis meer en Curaçao voelt ook echt als ons thuis. Dat onze zoon hier geboren zou worden, was voor ons al gelijk duidelijk. Nu heeft hij Curaçao als geboorteplek in zijn paspoort staan en dat voelt toch best speciaal. Zijn leven lang is hij onze island boy.

En hoe zit het met de zorg?

Ook hier kan je tijdens je zwangerschap kiezen voor de combinatietest, de NIPT test (mét geslachtsbepaling als je dat wenst), krijg je echo’s en controles. Hier is alleen het idee van bevalplannen en ‘de moeder bepaalt’ nog niet helemaal ingeburgerd, maar ik kan mij voorstellen dat dit ook niet overal in Nederland zo is. Hier mag je overigens kiezen of je gelijk naar een gynaecoloog wil of dat je bij een verloskundige onder controle blijft. Je kiest hiermee dus eigenlijk ook of je in de kraamkliniek wilt bevallen onder begeleiding van een verloskundige of in één van de twee ziekenhuizen. Een thuisbevalling is mogelijk, maar vergeleken met Nederland vinden die amper plaats. Dat is echt op verzoek van de aanstaande moeder en dan nog wordt het vaak ontmoedigd.

Ik heb gekozen voor de optie om in bad te bevallen in de kraamkliniek. Hoewel de kliniek er nou niet heel modern uitziet, de verloskundigen zijn kundig; het medische personeel is opgeleid in Nederland of de Verenigde Staten. De mens maakt ook hier de zorg. Een ambulance kan in een mum van tijd voor de deur staan, mocht dit toch nodig zijn. Bovendien vond ik de aanpak wat persoonlijker dan in het ziekenhuis. Je gaat bij elke verloskundige op controle, zodat er nooit een vreemde jouw bevalling doet. En met deze voorbereiding en goede begeleiding tijdens de zwangerschap, voelde ik mij medisch gezien goed voorbereid op de bevalling. Laat die baby maar komen!

Meer Maaike’s stories? Kijk hier!

Gepubliceerd op 15 mei 2020


2 reacties

 1. Sharon schreef:

  Hoi Maaike,

  Gefeliciteerd met jullie zoon! Ik zelf ben nu net zwanger (ik heb de test eergisteren gedaan) en woon ook op Curaçao. Kun je mij wat meer info geven over de NIPT? Hoe en waar kan ik deze aanvragen? Voor ons erg belangrijk, omdat onze 2de zwangerschap een meisje was met verschillende afwijkingen.
  Dankjewel alvast! Liefs Sharon

  • Maaike schreef:

   Hoi Sharon, dankjewel voor je felicitaties en Masha Pabien met jouw zwangerschap! Op naar een prachtig eilandkindje.

   De nipt test kan je laten doen via de (een) gynaecoloog. Je kunt in principe, in tegenstelling tot in Nederland, ook door een gynaecoloog begeleid worden ipv een verloskundige vanaf het begin. Mocht je wel voor een verloskundige gaan (bijvoorbeeld de kraamkliniek), dan moet je voor de Nipt een apart consult aanvragen bij de gynaecoloog (in overleg met bijv de kraamkliniek; zij doen alleen de combinatie test).

   Als je via de marine hier bent en daar ook de dokter hebt, dan is het weer anders geregeld. Dan schijnt het rechtstreeks via die arts te kunnen, maar dat zou je even na moeten vragen.

   Ik wens je een fantastische zwangerschap toe!
   Groeten Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.
23 november 2020
cinnamonrolls
 
Kaneelsuikerbroodjes

Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!
21 november 2020
Maaike met Lionfish
 
Catch & Cook op Curaçao

Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!