Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt



Fruit in een warme maaltijd, ik ben er meestal wat huiverig voor. Tot ik het zelf in deze zuurkoolschotel stopte. Dikke vette hit! Zeker in combinatie met de rozijnen in deze zuurkoolschotel uit de oven.

En voor net dat beetje ‘oempf‘ gebruikte ik kerrie om het gehakt nog een extra smaakdimensie te geven. En daarmee werd deze ovenschotel een nog dikkere hit.

Wij aten deze zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt al meerdere keren, ik hoop jullie ook. Probeer maar gauw!

Zuurkoolschotel voor ruim 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
40g boter
120ml melk
500g zuurkool, uitgelekt
125ml crème fraîche
300g rundergehakt
1tl kerriepoeder
zout en peper
1 blik ananasblokjes á 227g (vang het vocht op!)
75g rozijnen
150g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: ovenschotel, aardappelknijper/-stamper, oven voorverwarmen op 200C

zuurkoolschotel kerriegehakt smulpaapje

Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Voor je zuurkoolschotel laat je eerst de rozijnen in 75ml van het ananasvocht wellen. Kook de aardappels in 10-12 minuten gaar, giet af en met de melk en boter maak je er puree van. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Meng de zuurkool (koud) met de crème fraîche. Bak, terwijl de aardappels koken, het gehakt rul en kruid met de kerriepoeder, die je nog even een paar minuutjes mee bakt. Breng op smaak met zout en peper.

Zuurkool uit de oven

Vet een ovenschotel in en doe een kwart van de puree op de bodem, daarop de zuurkool, het gehakt, de ananas en uitgelekte rozijnen en dek af met de rest van de puree. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven, na een kwartiertje is je ovenschotel door en door warm en de kaas mooi goudbruin.

Uiteraard is de ovenschotel ook prima eerder voor te bereiden. Dit kan tot het moment van in de oven zetten. Laat alles afkoelen, dek de ovenschotel dan af (bestrooi nog niet met de kaas!) en zet in de koelkast tot gebruik. Verwarm op de dag van eten de oven voor op 175C en zet de schotel ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

Gepubliceerd op 24 oktober 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.
23 november 2020
cinnamonrolls
 
Kaneelsuikerbroodjes

Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!
21 november 2020
Maaike met Lionfish
 
Catch & Cook op Curaçao

Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!