Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt



Fruit in een warme maaltijd, ik ben er meestal wat huiverig voor. Tot ik het zelf in deze zuurkoolschotel stopte. Dikke vette hit! Zeker in combinatie met de rozijnen in deze zuurkoolschotel uit de oven.

En voor net dat beetje ‘oempf‘ gebruikte ik kerrie om het gehakt nog een extra smaakdimensie te geven. En daarmee werd deze ovenschotel een nog dikkere hit.

Wij aten deze zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt al meerdere keren, ik hoop jullie ook. Probeer maar gauw!

Zuurkoolschotel voor ruim 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
40g boter
120ml melk
500g zuurkool, uitgelekt
125ml crème fraîche
300g rundergehakt
1tl kerriepoeder
zout en peper
1 blik ananasblokjes á 227g (vang het vocht op!)
75g rozijnen
150g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: ovenschotel, aardappelknijper/-stamper, oven voorverwarmen op 200C

zuurkoolschotel kerriegehakt smulpaapje

Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Voor je zuurkoolschotel laat je eerst de rozijnen in 75ml van het ananasvocht wellen. Kook de aardappels in 10-12 minuten gaar, giet af en met de melk en boter maak je er puree van. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Meng de zuurkool (koud) met de crème fraîche. Bak, terwijl de aardappels koken, het gehakt rul en kruid met de kerriepoeder, die je nog even een paar minuutjes mee bakt. Breng op smaak met zout en peper.

Zuurkool uit de oven

Vet een ovenschotel in en doe een kwart van de puree op de bodem, daarop de zuurkool, het gehakt, de ananas en uitgelekte rozijnen en dek af met de rest van de puree. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven, na een kwartiertje is je ovenschotel door en door warm en de kaas mooi goudbruin.

Uiteraard is de ovenschotel ook prima eerder voor te bereiden. Dit kan tot het moment van in de oven zetten. Laat alles afkoelen, dek de ovenschotel dan af (bestrooi nog niet met de kaas!) en zet in de koelkast tot gebruik. Verwarm op de dag van eten de oven voor op 175C en zet de schotel ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

Gepubliceerd op 2 december 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.