Zuid-Afrikaanse Sosaties uit Smokey Goodness 3



Het is best lastig kiezen wat je wilt maken uit het derde BBQ boek van Smokey Goodness. Er staat zó veel lekkers in! Maar omdat het maandag was, en we dus niet te lang wilden doen over het resultaat werden het de sosaties. Een spiesje van lam, kip, abrikoos, paprika en ui. In tien minuten klaar. Hoe te gek is dat.

in de voorbereiding zit iets meer werk, maar niks onoverkomelijks. Want de kruiden zijn in 5 minuten geroosterd, de marinade in minder dan 5 minuten gemaakt en het marineren zelf, daar hoef je niks voor te doen. Dus, geen enkel excuus meer. De keuken en tuin in!

Sosaties_Jord boek 3

Voor de sosaties kruidenmix

1tl fenegriekzaad (ik gebruikte een ½ tl gemalen)
1tl komijnzaad
1tl mosterdzaad
1tl korianderzaad
½ tl pimentkorrels
1tl gemberpoeder
½ tl gedroogde peper (die liet ik eruit)
½ tl kurkuma
1tl zout

Rooster de fenegriek-, komijn-, mosterd-, korianderzaad en pimentkorrels ongeveer 5 minuten in een droge, hete pan op medium vuur. Tot je ze goed ruikt eigenlijk. Laat dan afkoelen. Doe in een vijzel (of keukenmachine) met de gemberpoeder, peper (als je die gebruikt), kurkuma en zout en vijzel/vermaal tot een fijn poeder.

Ik kocht alle kruiden trouwens, samen met de abrikozen, het lamsvlees en de kip, in de Midden-Oosten winkel. Maar de gemiddelde supermarkt zal het meeste ook op voorraad hebben.

Voor de spiesjes

250g lamsbout, in blokjes
250g kippendijen, in iets kleinere blokjes
2 rode paprika’s, in blokjes van 2cm gesneden
1 grote ui, gehalveerd en iedere helft in vieren
2el zonnebloemolie
200g gedroogde abrikozen

verder nodig: satéprikkers, geweekt in water

Sosaties uit Smokey Goodness 3

Meng de kruidenmix met de zonnebloemolie. In een grote kom gaan alle andere ingrediënten, minus de abrikozen. Hussel alles goed om en laat minimaal – afgedekt in de koelkast – een uur marineren. Langer mag natuurlijk. Ik liet het uiteindelijk de hele middag staan.

Sosaties in marinade

Spiesjes met lam en kip van de BBQ

Verhit, voor je wilt gaan eten, de BBQ – direct – op 200C. Rijg ondertussen de spiesjes door een abrikoos, een stukje ui, een stukje kip, paprika en tot slot een blokje paprika te rijgen. Herhaal tot alles op is. Ik maakte uiteindelijk 8 stokjes, dus 2 per persoon. Gril deze 10 -12 minuten, tot de kip gaar is en het lamsvlees mooi rosé.

Maismuffins

Ik serveerde ze met de mais/cheddar muffins uit het boek (waarvan ik het recept wel redelijk wat aanpaste. Ik zal het binnenkort met jullie delen)  Het was echt heerlijk! Ik vermoed dat deze spiesjes de komende maanden redelijk vaak gaan terugkomen.

Geen BBQ?

Dan kun je de spiesjes ook op de grillpan, of in een hete koekenpan bereiden. Houd met een goed hete pan ongeveer dezelfde tijd aan.

Gepubliceerd op 16 april 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.