Zuid-Afrikaanse Sosaties uit Smokey Goodness 3



Het is best lastig kiezen wat je wilt maken uit het derde BBQ boek van Smokey Goodness. Er staat zó veel lekkers in! Maar omdat het maandag was, en we dus niet te lang wilden doen over het resultaat werden het de sosaties. Een spiesje van lam, kip, abrikoos, paprika en ui. In tien minuten klaar. Hoe te gek is dat.

in de voorbereiding zit iets meer werk, maar niks onoverkomelijks. Want de kruiden zijn in 5 minuten geroosterd, de marinade in minder dan 5 minuten gemaakt en het marineren zelf, daar hoef je niks voor te doen. Dus, geen enkel excuus meer. De keuken en tuin in!

Sosaties_Jord boek 3

Voor de sosaties kruidenmix

1tl fenegriekzaad (ik gebruikte een ½ tl gemalen)
1tl komijnzaad
1tl mosterdzaad
1tl korianderzaad
½ tl pimentkorrels
1tl gemberpoeder
½ tl gedroogde peper (die liet ik eruit)
½ tl kurkuma
1tl zout

Rooster de fenegriek-, komijn-, mosterd-, korianderzaad en pimentkorrels ongeveer 5 minuten in een droge, hete pan op medium vuur. Tot je ze goed ruikt eigenlijk. Laat dan afkoelen. Doe in een vijzel (of keukenmachine) met de gemberpoeder, peper (als je die gebruikt), kurkuma en zout en vijzel/vermaal tot een fijn poeder.

Ik kocht alle kruiden trouwens, samen met de abrikozen, het lamsvlees en de kip, in de Midden-Oosten winkel. Maar de gemiddelde supermarkt zal het meeste ook op voorraad hebben.

Voor de spiesjes

250g lamsbout, in blokjes
250g kippendijen, in iets kleinere blokjes
2 rode paprika’s, in blokjes van 2cm gesneden
1 grote ui, gehalveerd en iedere helft in vieren
2el zonnebloemolie
200g gedroogde abrikozen

verder nodig: satéprikkers, geweekt in water

Sosaties uit Smokey Goodness 3

Meng de kruidenmix met de zonnebloemolie. In een grote kom gaan alle andere ingrediënten, minus de abrikozen. Hussel alles goed om en laat minimaal – afgedekt in de koelkast – een uur marineren. Langer mag natuurlijk. Ik liet het uiteindelijk de hele middag staan.

Sosaties in marinade

Spiesjes met lam en kip van de BBQ

Verhit, voor je wilt gaan eten, de BBQ – direct – op 200C. Rijg ondertussen de spiesjes door een abrikoos, een stukje ui, een stukje kip, paprika en tot slot een blokje paprika te rijgen. Herhaal tot alles op is. Ik maakte uiteindelijk 8 stokjes, dus 2 per persoon. Gril deze 10 -12 minuten, tot de kip gaar is en het lamsvlees mooi rosé.

Maismuffins

Ik serveerde ze met de mais/cheddar muffins uit het boek (waarvan ik het recept wel redelijk wat aanpaste. Ik zal het binnenkort met jullie delen)  Het was echt heerlijk! Ik vermoed dat deze spiesjes de komende maanden redelijk vaak gaan terugkomen.

Geen BBQ?

Dan kun je de spiesjes ook op de grillpan, of in een hete koekenpan bereiden. Houd met een goed hete pan ongeveer dezelfde tijd aan.

Gepubliceerd op 16 april 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.