Zuid-Afrikaanse Sosaties uit Smokey Goodness 3
Het is best lastig kiezen wat je wilt maken uit het derde BBQ boek van Smokey Goodness. Er staat zó veel lekkers in! Maar omdat het maandag was, en we dus niet te lang wilden doen over het resultaat werden het de sosaties. Een spiesje van lam, kip, abrikoos, paprika en ui. In tien minuten klaar. Hoe te gek is dat.
in de voorbereiding zit iets meer werk, maar niks onoverkomelijks. Want de kruiden zijn in 5 minuten geroosterd, de marinade in minder dan 5 minuten gemaakt en het marineren zelf, daar hoef je niks voor te doen. Dus, geen enkel excuus meer. De keuken en tuin in!
Voor de sosaties kruidenmix
1tl fenegriekzaad (ik gebruikte een ½ tl gemalen)
1tl komijnzaad
1tl mosterdzaad
1tl korianderzaad
½ tl pimentkorrels
1tl gemberpoeder
½ tl gedroogde peper (die liet ik eruit)
½ tl kurkuma
1tl zout
Rooster de fenegriek-, komijn-, mosterd-, korianderzaad en pimentkorrels ongeveer 5 minuten in een droge, hete pan op medium vuur. Tot je ze goed ruikt eigenlijk. Laat dan afkoelen. Doe in een vijzel (of keukenmachine) met de gemberpoeder, peper (als je die gebruikt), kurkuma en zout en vijzel/vermaal tot een fijn poeder.
Ik kocht alle kruiden trouwens, samen met de abrikozen, het lamsvlees en de kip, in de Midden-Oosten winkel. Maar de gemiddelde supermarkt zal het meeste ook op voorraad hebben.
Voor de spiesjes
250g lamsbout, in blokjes
250g kippendijen, in iets kleinere blokjes
2 rode paprika’s, in blokjes van 2cm gesneden
1 grote ui, gehalveerd en iedere helft in vieren
2el zonnebloemolie
200g gedroogde abrikozen
verder nodig: satéprikkers, geweekt in water
Sosaties uit Smokey Goodness 3
Meng de kruidenmix met de zonnebloemolie. In een grote kom gaan alle andere ingrediënten, minus de abrikozen. Hussel alles goed om en laat minimaal – afgedekt in de koelkast – een uur marineren. Langer mag natuurlijk. Ik liet het uiteindelijk de hele middag staan.
Spiesjes met lam en kip van de BBQ
Verhit, voor je wilt gaan eten, de BBQ – direct – op 200C. Rijg ondertussen de spiesjes door een abrikoos, een stukje ui, een stukje kip, paprika en tot slot een blokje paprika te rijgen. Herhaal tot alles op is. Ik maakte uiteindelijk 8 stokjes, dus 2 per persoon. Gril deze 10 -12 minuten, tot de kip gaar is en het lamsvlees mooi rosé.
Ik serveerde ze met de mais/cheddar muffins uit het boek (waarvan ik het recept wel redelijk wat aanpaste. Ik zal het binnenkort met jullie delen) Het was echt heerlijk! Ik vermoed dat deze spiesjes de komende maanden redelijk vaak gaan terugkomen.
Geen BBQ?
Dan kun je de spiesjes ook op de grillpan, of in een hete koekenpan bereiden. Houd met een goed hete pan ongeveer dezelfde tijd aan.
Gepubliceerd op 16 april 2018