Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus



Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.

Lasagne is niet alleen heerlijk in de winter, maar in een lichtere versie nét zo lekker de rest van het jaar. Deze lasagne is goed gevuld met zomerse groente en een frisse ricotta en tomatensaus.

En nóg fijner, in zijn geheel voor te bereiden. Op drukke dagen zit je dan in nog geen 20 minuten aan tafel!

Voor 4 personen

  • 250g ricotta
  • 100g zongedroogde tomaatjes op olie
  • ½ pakje naturel roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 10g verse basilicum
  • zout en peper
  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 200g hamreepjes
  • 300g verse spinazie
  • 75-100g geraspte kaas
  • 6 lasagnevellen (die zijn voorgekookt, ik gebruikte die van Grand Italia)

Verder nodig: staafmixer, kokend water, vergiet, kaasschaaf, ovenschaal, oven voorverwarmen op 200C

Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Terwijl je de waterkoker aan zet voor het kokende water meng je de ricotta met de roomkaas. Doe hier de tomaatjes en basilicum bij en met een staafmixer pureer je alles glad. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart

Doe de spinazie in een groot vergiet en giet hier het kokende water over heen. Het enige dat de spinazie hoeft te doen is te slinken. Schep daarna even goed door, en knijp daarna – als het water niet meer gloeiend heet is! – zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Zet apart.

Tip: zo krijg je dunne plakjes courgette

Met een kaasschaaf schaaf je nu dunne plakjes van de courgette. Kun je niet meer verder, draai de courgette een kwartslag en schaaf verder. Herhaal tot je geen plakjes meer kunt schaven. De rest van de courgette rasp je nu op een grove rasp. Zo verspil je niks van de groente!

Lasagne met courgette en spinazie

Tijd om de lasagne op te bouwen. Eerst een derde van het ricottamengsel op de bodem van de ovenschaal. Daarop gaat de helft van de spinazie. Strooi hier de helft van de hamreepjes over en dek af met een laagje courgetteplakjes. Daarop gaan 3 lasagnevellen. Hierop weer een derde van de saus, de rest van de spinazie, hamreepjes en courgette en weer een laag lasagnevellen. Tot slot de rest van de ricottasaus en het restjes geraspte courgette. Bestrooi daaarna met de geraspte kaas.

Efficiënt koken

Tot dit punt kun je de lasagne in zijn geheel voorbereiden en tot gebruik afgedekt in de koelkast wegzetten. Bak de lasagne 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij gaar en goudbruin is. Paar minuutjes daarna op het aanrecht laten afkoelen en dan in stukken snijden en serveren.

 

Gepubliceerd op 9 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.