Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui



Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!

Het is in september volop vijgenseizoen. Dat betekent dat je weer heel veel lekkers kunt maken waar je de rest van de maanden plezier van kunt hebben. Vijgenjam maakte ik al eerder, dus dit keer maken we een vijgenchutney met rode ui.

Die chutney met vijgen en rode combineert fantastisch met hartige tegenhangers. Zoals chutney bij je blokje kaas, maar ook geweldig bij zelfgemaakte wildpaté. Maar je kunt vijgenchutney ook op een broodje doen, met bijvoorbeeld restjes koud vlees of een plakje Italiaanse rauwe ham. En het recept voor deze zelfgemaakt chutney is ook nog eens super gemakkelijk. Kijk maar

Dit heb je nodig voor 3 potjes

1el neutrale olie
2 rode uien, gesnipperd
125ml balsamico
100ml fruitige azijn (ik gebruikte granaatappel)
200g suiker
10g geraspte verse gember
1 sinaasappel, rasp en sap van de helft
1tl allspice kruiden (Midden-Oostenwinkel)
1tl gemalen kaneel
1tl gemberpoeder
1 kaneelstokje
¼ tl gemalen zwarte peper
900g verse vijgen, in grove stukken

chutney

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Om je vijgenchutney te maken begin je met de olie in een grote pan te verwarmen. Fruit hierin gedurende 10 minuten de ui aan. Dan gaat de balsamico, azijn, suiker, gember, sinaasappelrasp en sap, specerijen en kaneelstokje erbij. Laat dit alles een half uur koken tot er een siroop ontstaat.

Vijgenchutney recept

Voeg dan de vijgen voor je chutney toe en kook die een half uur mee, tot ze tot pulp zijn gekookt. Giet alles in gesteriliseerde en afsluitbare potjes en zet die op de kop om af te koelen. Ongeopend en op een donkere plek zijn ze langere tijd houdbaar. Als je ze eenmaal opent bewaar je het geopende potje in de koelkast.

Gepubliceerd op 1 september 2022


2 reacties

  1. Roos schreef:

    Kan ik deze chutney ook maken met gedroogde vijgen???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.