Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui



Het is momenteel volop vijgenseizoen en dat betekent dat je weer heel veel lekkers kunt maken waar je de rest van de maanden plezier van kunt hebben. Vijgenjam maakte ik al eerder, dus dit jaar werd het een vijgenchutney.

Die combineert fantastisch met hartig. Met blokjes kaas, zelfgemaakte wildpaté. Maar ook op een broodje met bijvoorbeeld restjes koud vlees of een plakje Italiaanse rauwe ham. En je maakt het super gemakkelijk zelf. Kijk maar

vijgenchutney Smulpaapje

Vijgenchutney – ongeveer 3 jampotjes vol

1el neutrale olie
2 rode uien, gesnipperd
125ml balsamico
100ml fruitige azijn (ik gebruikte granaatappel)
200g suiker
10g geraspte verse gember
1 sinaasappel, rasp en sap van de helft
1tl allspice kruiden (Midden-Oostenwinkel)
1tl gemalen kaneel
1tl gemberpoeder
1 kaneelstokje
¼ tl gemalen zwarte peper
900g verse vijgen, in grove stukken

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin gedurende 10 minuten de ui aan. Dan gaat de balsamico, azijn, suiker, gember, sinaasappelrasp en sap, specerijen en kaneelstokje erbij. Laat dit een half uur koken tot er een siroop ontstaat.

Vijgenchutney recept

Voeg dan de vijgen toe en kook die een half uur mee, tot ze tot pulp zijn gekookt. Giet dit in gesteriliseerde en afsluitbare potjes en zet die op de kop om af te koelen. Daarna, ongeopend en op een donkere plek, zijn ze langere tijd houdbaar. Als je ze eenmaal opent bewaar je het geopende potje in de koelkast.

Gepubliceerd op 25 september 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus