Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui



Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!

Het is in september volop vijgenseizoen. Dat betekent dat je weer heel veel lekkers kunt maken waar je de rest van de maanden plezier van kunt hebben. Vijgenjam maakte ik al eerder, dus dit keer maken we een vijgenchutney met rode ui.

Die chutney met vijgen en rode combineert fantastisch met hartige tegenhangers. Zoals chutney bij je blokje kaas, maar ook geweldig bij zelfgemaakte wildpaté. Maar je kunt vijgenchutney ook op een broodje doen, met bijvoorbeeld restjes koud vlees of een plakje Italiaanse rauwe ham. En het recept voor deze zelfgemaakt chutney is ook nog eens super gemakkelijk. Kijk maar

Dit heb je nodig voor 3 potjes

1el neutrale olie
2 rode uien, gesnipperd
125ml balsamico
100ml fruitige azijn (ik gebruikte granaatappel)
200g suiker
10g geraspte verse gember
1 sinaasappel, rasp en sap van de helft
1tl allspice kruiden (Midden-Oostenwinkel)
1tl gemalen kaneel
1tl gemberpoeder
1 kaneelstokje
¼ tl gemalen zwarte peper
900g verse vijgen, in grove stukken

chutney

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Om je vijgenchutney te maken begin je met de olie in een grote pan te verwarmen. Fruit hierin gedurende 10 minuten de ui aan. Dan gaat de balsamico, azijn, suiker, gember, sinaasappelrasp en sap, specerijen en kaneelstokje erbij. Laat dit alles een half uur koken tot er een siroop ontstaat.

Vijgenchutney recept

Voeg dan de vijgen voor je chutney toe en kook die een half uur mee, tot ze tot pulp zijn gekookt. Giet alles in gesteriliseerde en afsluitbare potjes en zet die op de kop om af te koelen. Ongeopend en op een donkere plek zijn ze langere tijd houdbaar. Als je ze eenmaal opent bewaar je het geopende potje in de koelkast.

Gepubliceerd op 1 september 2022


2 reacties

  1. Roos schreef:

    Kan ik deze chutney ook maken met gedroogde vijgen???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker