Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui



Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!

Het is in september volop vijgenseizoen. Dat betekent dat je weer heel veel lekkers kunt maken waar je de rest van de maanden plezier van kunt hebben. Vijgenjam maakte ik al eerder, dus dit keer maken we een vijgenchutney met rode ui.

Die chutney met vijgen en rode combineert fantastisch met hartige tegenhangers. Zoals chutney bij je blokje kaas, maar ook geweldig bij zelfgemaakte wildpaté. Maar je kunt vijgenchutney ook op een broodje doen, met bijvoorbeeld restjes koud vlees of een plakje Italiaanse rauwe ham. En het recept voor deze zelfgemaakt chutney is ook nog eens super gemakkelijk. Kijk maar

Dit heb je nodig voor 3 potjes

1el neutrale olie
2 rode uien, gesnipperd
125ml balsamico
100ml fruitige azijn (ik gebruikte granaatappel)
200g suiker
10g geraspte verse gember
1 sinaasappel, rasp en sap van de helft
1tl allspice kruiden (Midden-Oostenwinkel)
1tl gemalen kaneel
1tl gemberpoeder
1 kaneelstokje
¼ tl gemalen zwarte peper
900g verse vijgen, in grove stukken

chutney

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Om je vijgenchutney te maken begin je met de olie in een grote pan te verwarmen. Fruit hierin gedurende 10 minuten de ui aan. Dan gaat de balsamico, azijn, suiker, gember, sinaasappelrasp en sap, specerijen en kaneelstokje erbij. Laat dit alles een half uur koken tot er een siroop ontstaat.

Vijgenchutney recept

Voeg dan de vijgen voor je chutney toe en kook die een half uur mee, tot ze tot pulp zijn gekookt. Giet alles in gesteriliseerde en afsluitbare potjes en zet die op de kop om af te koelen. Ongeopend en op een donkere plek zijn ze langere tijd houdbaar. Als je ze eenmaal opent bewaar je het geopende potje in de koelkast.

Gepubliceerd op 1 september 2022


2 reacties

  1. Roos schreef:

    Kan ik deze chutney ook maken met gedroogde vijgen???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!
25 augustus 2022
beurre blanc recept
 
Beurre blanc

Een van de lekkerste sauzen op deze planeet is beurre blanc. En met dit eenvoudige stap voor stap recept maak je die gewoon zelf!