Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui



Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!

Het is in september volop vijgenseizoen. Dat betekent dat je weer heel veel lekkers kunt maken waar je de rest van de maanden plezier van kunt hebben. Vijgenjam maakte ik al eerder, dus dit keer maken we een vijgenchutney met rode ui.

Die chutney met vijgen en rode combineert fantastisch met hartige tegenhangers. Zoals chutney bij je blokje kaas, maar ook geweldig bij zelfgemaakte wildpaté. Maar je kunt vijgenchutney ook op een broodje doen, met bijvoorbeeld restjes koud vlees of een plakje Italiaanse rauwe ham. En het recept voor deze zelfgemaakt chutney is ook nog eens super gemakkelijk. Kijk maar

Dit heb je nodig voor 3 potjes

1el neutrale olie
2 rode uien, gesnipperd
125ml balsamico
100ml fruitige azijn (ik gebruikte granaatappel)
200g suiker
10g geraspte verse gember
1 sinaasappel, rasp en sap van de helft
1tl allspice kruiden (Midden-Oostenwinkel)
1tl gemalen kaneel
1tl gemberpoeder
1 kaneelstokje
¼ tl gemalen zwarte peper
900g verse vijgen, in grove stukken

chutney

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Om je vijgenchutney te maken begin je met de olie in een grote pan te verwarmen. Fruit hierin gedurende 10 minuten de ui aan. Dan gaat de balsamico, azijn, suiker, gember, sinaasappelrasp en sap, specerijen en kaneelstokje erbij. Laat dit alles een half uur koken tot er een siroop ontstaat.

Vijgenchutney recept

Voeg dan de vijgen voor je chutney toe en kook die een half uur mee, tot ze tot pulp zijn gekookt. Giet alles in gesteriliseerde en afsluitbare potjes en zet die op de kop om af te koelen. Ongeopend en op een donkere plek zijn ze langere tijd houdbaar. Als je ze eenmaal opent bewaar je het geopende potje in de koelkast.

Gepubliceerd op 1 september 2022


3 reacties

  1. Yael schreef:

    Heerlijk chutney, net gemaakt! ben benieuwd hoe het smaakt over 3 weken…

  2. Roos schreef:

    Kan ik deze chutney ook maken met gedroogde vijgen???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.