Zelfgebakken kibbeling, volgens Schmidt Zeevis

Onze dochter is er dol op, fish & chips. Oftewel, gefrituurde vis (kibbeling liefst) en frietjes erbij. In het viskookboek van Schmidt Zeevis staat een super recept om die kibbeling zelf te maken en te bakken.
Haal liefst verse kabeljauw bij je visboer en vraag ‘m meteen heel lief om wat kibbelingkruiden, voor die échte kibbelingsmaak!
Kibbeling voor 2 personen *)
400g kabeljauwhaas, zonder vel, in gelijke stukken
1-2el kibbelingkruiden (vraag erna bij je visboer)
2 partjes citroen
2L olie, om in te frituren (ik gebruikte 1L zonnebloemolie)
Voor het beslag
500g vismeel (ik gebruikte gewone bloem)
500ml water (ik gebruikte ijswater)
Voor de saus
4el mayonaise
1 augurk, fijngesneden
¼ ui, gesnipperd
½ bosje peterselie, fijngehakt
peper en zout
Beslag voor de kibbeling
Giet het water bij de gezeefde bloem, tot je een glad beslag hebt. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 180C. Maak in de tussentijd je sausje door alles te mengen, zet koud weg tot gebruik.
Zelf kibbeling bakken
Haal de kibbeling door het beslag en laat goed afdruppen, je wilt niet een te dikke laag beslag om je vis heen. Laat voorzichtig in de hete olie glijden en bak 5 á 7 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je er 4-6 tegelijk bakken. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met de kruiden. Serveer met de saus en wat citroen.
*) wij maakten er fish & chips van en aten de kibbeling met ovenfrietjes en groente, als volwaardige maaltijd
Gepubliceerd op 7 november 2016