Wortel & gembersoep
Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
Eigenlijk is het gek dat we wortels veel te weinig gebruiken om soep mee te maken. Niet alleen is het een goedkope groente, wortels kun je ook nog eens heel lang bewaren. Dus koop groot (en daarmee betaalbaar) in en zet dit wortel en gembersoeprecept tussen je favorieten.
De kleur van je wortelsoep is afhankelijk van de kleur van de wortels die je gebruikt. Ik gebruikte voor deze versie vooral de gele en oranje wortels. Bovendien roosterde ik de wortels met lekker wat kruiden voordat ik er soep mee maakte. Niet overslaan die stap, want daardoor krijgt je wortelsoep een heerlijk intense en geroosterde smaak.
Maak deze soep voor een gezonde lunch (lekker met een stukje plaatpizza erbij) of als een makkelijke lichte maaltijd, barstensvol gezonde vitamines. Net wat je wil.
Voor 4-6 personen
1 kilo wortels, geschild en gehalveerd
1 tl knoflookpoeder
honing en olijfolie
zwarte peper
gemalen chilivlokken (optioneel)
25 gram verse (geschilde) gember, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
2 el neutrale olie
1,5 groentebouillon
zout & peper
limoensap, naar smaak
Verder nodig: bakblik met bakpapier – oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht) – blender
Wortel & gembersoep
Voor deze wortelsoep verdeel je als eerste de wortels over de bakplaat en sprenkel je er honing en olijfolie over heen. Van beide ongeveer een eetlepel. Bestrooi daarna met knoflookpoeder, peper en chilivlokken (optioneel) Rooster de wortels een half uurtje in de voorverwarmde oven tot ze beetgaar zijn.
Budgetrecept
In de laatste 5 minuten van het roosteren van je wortels verhit je in een grote pan de olie en fruit je daarin de gember en ui zachtjes aan. Voeg dan de wortels toe als ook de groentebouillon. Laat even kort pruttelen, zodat de smaken goed samen komen en je wortels helemaal gaar zijn.
Dan hevel je alles (eventueel in twee delen) over in de blender, om er een gladde soep van te maken. Breng tot slot op smaak met naar wens zout & peper en een klein kneepje limoensap. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 2 november 2022