Wijn uit BrabantNederlandse wijn wordt ieder jaar beter. Brabantse wijn kende ik nog niet goed. Maar tijdens een proeverij ontdekte ik 4 wijndomeinen. Ik vertel je er over.

Want als het op wijn aankomt is er maar één manier om te ontdekken of je iets lekker vindt en dat is proeven. Tijdens een online proeverij, onder leiding van wijnexpert Esmee Langereis, proefden we vier verschillende wijnen uit Brabant.

Wijngaard De Liniewijnen uit brabant

Van Wijngaard De Linie is de eerste wijn die we proeven tijdens de proeverij en dat is een bijzondere witte wijn. Een jonge wijn, uit 2019. Het is een blend van 7 (klassieke) druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir.

Wijngaard de Linie werd afgelopen jaar, na 40 jaar, overgenomen door nieuwe eigenaren. Nu weet ik niet hoe de wijnen hiervoor waren maar dat er een basis ligt voor goede wijn mag na 4 decennia wijngaard wel duidelijk zijn.

Deze wijn is wat bloemig, heel fruitig en toegankelijk. Volgens mij super lekker bij een vette vis als makreel. Een doordrinker.

Domaine De Brabantse Wal

Deze Brabantse wijngaard – De Brabantse Wal – is de jongste wijngaard van de vier die tijdens de proeverij aan bod komen. Pas in 2009 kwamen de eerste plannen op tafel om een eigen wijngaard te beginnen. Een drietal jaren daarna worden de eerste drie druivenrassen aangeplant. Het is de tweede wijn die we proeven.

Dat zij ondersteund worden door Stan Beurskens van St. Martinus (geen onbekende van me, dat weten jullie) proef je in de wijn. Pas in 2014 worden de eerste 261 flessen wijn gebotteld. De naam, zeer treffend, Klein Wonder. Deze witte wijn is gemaakt van hoofdzakelijk Souvignier Gris druiven. Dat resulteert in een droge witte wijn, maar met een volle kruidige smaak. Ik vind het een typische Stan wijn, maar dat is alleen maar fijn want ik hou van zijn wijnen.

Deze wijn wordt ook geschonken in het restaurant van chef Pieter Bosters. Maar daarover zo dadelijk meer.

Domaine d’Heerstayen

De derde wijn is een Pinot Gris van Domaine d’Heerstayen. Wijnmaker Peter de Wit maakt deze witte wijn op een biologische manier. Er worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om de druiven te beschermen.

Rijpe druiven worden met de hand geplukt en vergist met reingist. De wijnen zijn ook niet gefilterd. Een puur vorm van witte wijn dus. Hoewel de wijn meteen op dronk is kunnen flessen zeker nog 3 tot 10 jaar donker bewaard worden.

Je ziet aan de kleur van de wijn dat deze gemaakt is met laat geplukte druiven. Hij is enorm intens van kleur. Deze wijn moet je wel gekoeld serveren, want de honingsmaak vind ik anders te dominant. Het is namelijk in de basis een droge wijn.

natuurwijn uit brabantWijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus levert voor de proeverij een hele funky rode wijn. Een natuurwijn. Wat ik tof vind is dat deze wijngaard ook 3 type Ciders maakt. Die wil ik zeker ook nog een keer proeven.

Wij proefden tijdens onze proeverij De Wilde Rode, die van de Rondo druif is gemaakt. Een te gek etiket, dat valt als eerste op. En net als de wijn van Domaine d’Heerstayen is ook deze wijn ongefilterd.

Deze Wilde Rode van Wijngaard Dassemus heeft daarnaast rijping gehad op Frans eiken vaten en daardoor wat meer body. Maar hij is super fruitig en speels als je ‘m zo drinkt. Een perfecte wijn om te serveren bij vette vis (zalm) of wit vlees (kip/kalkoen/varkenshaas). Ik at er een blokje gerookte Gruyere bij en dat ging echt te gek samen. Verrassende wijn!

Wijn spijs combinaties met Pieter Bosters

Als je niet precies weet wat je serveert bij deze Brabantse wijnen dan heeft chef Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken * in Wouw gelukkig nog heel wat tips voor je. Tijdens onze proeverij nam hij ons mee langs de verschillende wijn/spijscombinatie die te maken zijn met de Brabantse wijnen die vandaag zijn geproefd.

Ik hou er zo van als een chef weet hoe je met lekker eten een wijn nóg beter tot zijn recht kunt laten komen. En hoewel we de gerechtjes niet daadwerkelijk bij de wijnen thuis hadden (toch jammer hé dat online proeven 😉 ) klonk alles echt even fantastisch!

Pieter Bosters gerecht

Bosters schenkt trouwens in zijn restaurant in Wouw ook Brabantse wijnen, dus mocht je – als deze hele pandemie achter de rug is – naar Brabant gaan, ga dat dan zeker ook écht ondervinden en proeven. Mocht je eerder van zijn kookkunsten willen genieten, ik zag dat ze ook prachtige kerstmenu’s voor thuis hebben. Dus woon je in (de buurt van) Wouw, dan is dat misschien ook nog wel een fijne manier om Kerst thuis uit eten te gaan! Of maak het recept dat hij bedacht voor bij de Brabantse wijn.

Wijn uit Brabant

Op de site van Visit Brabant vind je nog veel meer informatie over Brabantse wijnen. Super leuk om ze zo tijdens een proeverij, onder begeleiding van Esmee Langereis, alvast een keer te proeven. Dat smaakt zeker naar meer. Hopelijk kunnen we volgend jaar de wijngaarden daadwerkelijk bezoeken!

SusanAretz.nl x Visit Brabant

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant.

 

Gepubliceerd op 11 december 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!