Wijn uit BrabantNederlandse wijn wordt ieder jaar beter. Brabantse wijn kende ik nog niet goed. Maar tijdens een proeverij ontdekte ik 4 wijndomeinen. Ik vertel je er over.

Want als het op wijn aankomt is er maar één manier om te ontdekken of je iets lekker vindt en dat is proeven. Tijdens een online proeverij, onder leiding van wijnexpert Esmee Langereis, proefden we vier verschillende wijnen uit Brabant.

Wijngaard De Liniewijnen uit brabant

Van Wijngaard De Linie is de eerste wijn die we proeven tijdens de proeverij en dat is een bijzondere witte wijn. Een jonge wijn, uit 2019. Het is een blend van 7 (klassieke) druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir.

Wijngaard de Linie werd afgelopen jaar, na 40 jaar, overgenomen door nieuwe eigenaren. Nu weet ik niet hoe de wijnen hiervoor waren maar dat er een basis ligt voor goede wijn mag na 4 decennia wijngaard wel duidelijk zijn.

Deze wijn is wat bloemig, heel fruitig en toegankelijk. Volgens mij super lekker bij een vette vis als makreel. Een doordrinker.

Domaine De Brabantse Wal

Deze Brabantse wijngaard – De Brabantse Wal – is de jongste wijngaard van de vier die tijdens de proeverij aan bod komen. Pas in 2009 kwamen de eerste plannen op tafel om een eigen wijngaard te beginnen. Een drietal jaren daarna worden de eerste drie druivenrassen aangeplant. Het is de tweede wijn die we proeven.

Dat zij ondersteund worden door Stan Beurskens van St. Martinus (geen onbekende van me, dat weten jullie) proef je in de wijn. Pas in 2014 worden de eerste 261 flessen wijn gebotteld. De naam, zeer treffend, Klein Wonder. Deze witte wijn is gemaakt van hoofdzakelijk Souvignier Gris druiven. Dat resulteert in een droge witte wijn, maar met een volle kruidige smaak. Ik vind het een typische Stan wijn, maar dat is alleen maar fijn want ik hou van zijn wijnen.

Deze wijn wordt ook geschonken in het restaurant van chef Pieter Bosters. Maar daarover zo dadelijk meer.

Domaine d’Heerstayen

De derde wijn is een Pinot Gris van Domaine d’Heerstayen. Wijnmaker Peter de Wit maakt deze witte wijn op een biologische manier. Er worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om de druiven te beschermen.

Rijpe druiven worden met de hand geplukt en vergist met reingist. De wijnen zijn ook niet gefilterd. Een puur vorm van witte wijn dus. Hoewel de wijn meteen op dronk is kunnen flessen zeker nog 3 tot 10 jaar donker bewaard worden.

Je ziet aan de kleur van de wijn dat deze gemaakt is met laat geplukte druiven. Hij is enorm intens van kleur. Deze wijn moet je wel gekoeld serveren, want de honingsmaak vind ik anders te dominant. Het is namelijk in de basis een droge wijn.

natuurwijn uit brabantWijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus levert voor de proeverij een hele funky rode wijn. Een natuurwijn. Wat ik tof vind is dat deze wijngaard ook 3 type Ciders maakt. Die wil ik zeker ook nog een keer proeven.

Wij proefden tijdens onze proeverij De Wilde Rode, die van de Rondo druif is gemaakt. Een te gek etiket, dat valt als eerste op. En net als de wijn van Domaine d’Heerstayen is ook deze wijn ongefilterd.

Deze Wilde Rode van Wijngaard Dassemus heeft daarnaast rijping gehad op Frans eiken vaten en daardoor wat meer body. Maar hij is super fruitig en speels als je ‘m zo drinkt. Een perfecte wijn om te serveren bij vette vis (zalm) of wit vlees (kip/kalkoen/varkenshaas). Ik at er een blokje gerookte Gruyere bij en dat ging echt te gek samen. Verrassende wijn!

Wijn spijs combinaties met Pieter Bosters

Als je niet precies weet wat je serveert bij deze Brabantse wijnen dan heeft chef Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken * in Wouw gelukkig nog heel wat tips voor je. Tijdens onze proeverij nam hij ons mee langs de verschillende wijn/spijscombinatie die te maken zijn met de Brabantse wijnen die vandaag zijn geproefd.

Ik hou er zo van als een chef weet hoe je met lekker eten een wijn nóg beter tot zijn recht kunt laten komen. En hoewel we de gerechtjes niet daadwerkelijk bij de wijnen thuis hadden (toch jammer hé dat online proeven 😉 ) klonk alles echt even fantastisch!

Pieter Bosters gerecht

Bosters schenkt trouwens in zijn restaurant in Wouw ook Brabantse wijnen, dus mocht je – als deze hele pandemie achter de rug is – naar Brabant gaan, ga dat dan zeker ook écht ondervinden en proeven. Mocht je eerder van zijn kookkunsten willen genieten, ik zag dat ze ook prachtige kerstmenu’s voor thuis hebben. Dus woon je in (de buurt van) Wouw, dan is dat misschien ook nog wel een fijne manier om Kerst thuis uit eten te gaan! Of maak het recept dat hij bedacht voor bij de Brabantse wijn.

Wijn uit Brabant

Op de site van Visit Brabant vind je nog veel meer informatie over Brabantse wijnen. Super leuk om ze zo tijdens een proeverij, onder begeleiding van Esmee Langereis, alvast een keer te proeven. Dat smaakt zeker naar meer. Hopelijk kunnen we volgend jaar de wijngaarden daadwerkelijk bezoeken!

SusanAretz.nl x Visit Brabant

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant.

 

Gepubliceerd op 11 december 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.