Welke sauzen bewaar je in de koelkast?



Wat bewaar je wel / niet in je koelkast

Naar aanleiding van mijn #deeljekoelkastdeur challenge op Instagram kreeg ik de vraag. Welke sauzen bewaar je (als ze geopend zijn) nou in je koelkast en welke niet. Ik ging op onderzoek uit… Dat bleek overigens nog niet zo eenvoudig, want wat ik aan informatie online vond was, op z’n zachts gezegd, nogal conflicterend.

Maar gelukkig is er ook een rode draad te vinden. Namelijk, is een saus geconserveerd, zit er veel suiker of zout in, of gaat het om een gefermenteerde saus dan kun je die saus prima buiten de koelkast bewaren.

Deze sauzen kunnen buiten de koelkast bewaard worden

  • mayonaise (zelfgemaakte wél in de koelkast ook bij een suikervrije variant)
  • mosterd
  • ketchup / curry (tenzij het een suikervrije variant is)
  • vissaus (want gefermenteerd, dus een jaar buiten de koelkast te bewaren)
  • hoisinsaus (ook een gefermenteerde saus)
  • ketjap (idem als hoisin en vissaus)
  • sojasaus (tenzij een zoutarme variant)
  • jam (tenzij zelfgemaakt of zonder suiker)
  • worcestershiresaus (vanwege de hoge zuurtegraad)

Belangrijk is wel dat als je deze sauzen buiten de koelkast bewaart, dat je dat doet op een donkere, koele plek. En daar heb je meteen de reden waarom ik eigenlijk veel van dit soort sauzen tóch in de koelkast bewaar.. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, bewaar je deze sauzen buiten de koelkast houd er dan rekening mee dat de bewaartijd korter is dan wanneer je ze in de koelkast bewaart.

Welke sauzen bewaar je wel in de koelkast

Zelfgemaakte sausje bewaar je eigenlijk áltijd – goed afgedekt – in de koelkast en liefst maar een dag of twee. Ook voor sambal en harissa vind ik online eigenlijk alleen maar het advies om een geopend potje in de koelkast te bewaren. Dat geldt trouwens ook voor maple syrup. Maar zoals je ziet kun je behoorlijk wat ruimte in je koelkast besparen door een deel van je sausjes erbuiten te bewaren.

Wat bewaar je nog meer in de koelkast

Naast sausjes die dus prima buiten de koelkast bewaard kunnen worden is er natuurlijk nog genoeg dat je wél in de koelkast bewaart. Denk aan zuivel, vlees- en vleeswaren, kaas (hoewel ik die liefst kwartier voor het eten eruit haal, omdat ‘ie dan echt lekkerder is). Eigenlijk alles wat vers gekocht is en bederfelijk is gaat in de koelkast.

Gelukkig heb ik een koelkast met nul graden lades, dus groente blijft daar net wat langer vers in. Verse kruiden bewaar ik ook altijd in de koelkast. Wil je ze langer kunnen bewaren, doe ze dan tussen vochtig keukenpapier of in een glas met water. Basilicum daarentegen is best kwetsbaar en zou je ook in een glas water op het aanrecht kunnen bewaren.

Fruit dat je niet wil laten narijpen kan ook in de koelkast. Dus hou je, zoals onze dochter, van harde peren of appels, leg ze dan in de koelkast. Liever iets zachter, dan niet in de koelkast.

Welke groente & fruit bewaar je niet in de koelkast

  • tomaten, die rijpen namelijk na aankoop na en dat stopt je als je ze in de koelkast legt
  • komkommer, in de koelkast droogt die sneller uit (tenzij verpakt in plastic)
  • aardappels (haal ze liefst ook uit de plastic zak)
  • uien (niet in de buurt van aardappels bewaren)
  • winterpeen (leg donker en droog weg)
  • aubergine (idem)
  • courgette (idem)
  • paprika (kan op de fruitschaal bewaard worden)
  • kolen, zoals witte en rode kool (hele lange houdbaarheid, mits donker bewaard)
  • knolselderij (idem)
  • pompoen (iden)

Dit is fruit dat beter buiten de koelkast bewaard kan worden

  • avocado’s
  • bananen
  • meloen
  • nectarine
  • peren

De meeste van bovenstaande fruitsoorten rijpen namelijk na, en dat kan het beste buiten de koelkast. En onderstaande citrussoorten bewaar je ook liefst buiten de koelkast.

  • sinaasappels
  • mandarijn
  • citroen
  • grapefruit
  • limoen

Wel of niet in de koelkast

Kortom, er is eigenlijk best een heleboel dat niet in de koelkast hoeft. Als basis kun je er van uitgaan dat als je iets gekoeld in de supermarkt koopt, je het ook in de koelkast bewaart. In bijna alle andere gevallen is bewaren op een donkere, koele plek genoeg. Hopelijk heeft dit overzicht je wat meer inzichten gegeven over wat er wel en niet in de koelkast hoeft. Mij in ieder geval wel ????

Gepubliceerd op 17 april 2020


2 reacties

  1. Sandra schreef:

    Bedankt voor de uitleg.. Vind het een uitdaging wat wel en niet in de koelkast..

    Nu meer verdiepen hoe lang iets geopend houdbaar is.. weet dat datums niet altijd alles zeggen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.