Wat je moet weten over sherry



Sherry is toe aan een revival en dus is er een heuse (Europese) campagne om sherry terug in het glas te brengen. Meer dan terecht wat mij betreft. Dit moet je zéker weten over sherry.

Want sherry is meer dan het imago dat sinds de jaren 70 is blijven plakken aan deze versterkte wijn. Sherry is niet alleen heerlijk, maar ook geweldig in combinatie met eten. En er zijn veel soorten sherry. Heel veel soorten sherry.

Tijdens de Sherry Show (georganiseerd door Pitch PR) konden we via een online verbinding zes soorten sherry’s proeven. Van heel licht en droog tot stroperig een zoet en alles wat daar tussen zit. Met één slok van de Manzanilla sherry, die we als eerste proefden, zat ik terug in Jérez waar ik meer dan 15 jaar geleden voor het eerst sherry dronk.

Wat je moet weten over sherry

Naast proeven was het ook een leerzame ochtend. Er is nog genoeg wat je moet weten over sherry. Zoals deze interessante feiten:

  1. Sherry glas

    Een van de openbaringen voor mij, nog voor we een slok hadden geproefd, was de opmerking dat je sherry niet in een klein glas schenkt. Eigenlijk helemaal niet gek. Sherry is een type wijn, dat net als ‘gewone’ wijn, lucht nodig heeft. Dus pak een witte wijnglas uit de kast als je sherry drinkt en wals er lekker wat zuurstof bij.

  2. Houdbaarheid sherry

    Sherry is beperkt houdbaar, ook goed om te weten. Dus drink niet een fles die al maanden op staat! Na opening is een sherry nog maar een paar dagen houdbaar en daarna gaat de kwaliteit rap achteruit. Dus net als een fles wijn laat je ook een sherry niet eeuwig staan!

  3. Samenstelling van sherry

    Sherry is altijd een blend! Het mooiste van meerdere jaargangen komt samen in sherry die gebotteld wordt. Dus in tegenstelling tot port zul je niet snel een single jaargang sherry tegenkomen. De jonge sherry profiteert dus eigenlijk van de rijpheid van oudere sherry, om zo tot een perfecte blend te komen. Alle flessen sherry die te koop zijn, zijn daarmee dus meteen op dronk.

    wat je moet weten over sherry

  4. Verschillende soorten sherry

    Er zijn dus meerdere soorten sherry. Wij proefden er deze ochtend zes:
    Manzanilla is koud geserveerd het lekkerst. Is licht en wat ziltig.
    Fino, een iets vollere sherry met wat meer body en kruidigheid
    Amontillado is heel geurig, lekker strak met een hele fijn afdronk
    Olorosso is droog, kruidig, spannend qua smaak en te gek bij bijvoorbeeld gegrild vlees
    Cream ruikt in eerste instantie droog, maar is zoet qua smaak maar niet té zoet.
    PX tot slot is mijn lievelings als dessert sherry. Stroperig, zoet, heel vol en hoewel veel mensen ‘m pairen met chocola vind ik deze juist lekker bij blauwe kaas of gezouten/gerookte amandelen.

Sherry proeven

Kortom, sherry moet je proeven en er is echt voor iedereen wat wils. Het is absoluut geen nuffig truttendrankje, maar een spannende wijn die je op verschillende momenten kunt serveren. Ook bij de borrel dus! Kijk dus de volgende keer dat je bij je slijter bent eens welke sherry er in het schap staat en koop eens een flesje.

 

Gepubliceerd op 29 april 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.