Wandelen door LeidenWie aan Leiden denkt of van plan is een dagje Leiden te plannen zal er niet zo gauw aan denken om eens te gaan wandelen door Leiden. Wandelen als in, niet in de stad maar nét daar buiten. In de natuur. Door de parken. En dat is een gemiste kans, kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen. Want er is zo veel meer moois in Leiden dan alleen de binnenstad. Wandel je mee langs mijn favoriete plekjes?

Wandelen door Leiden

Nét buiten het stadshart, op de rand van het centrum, zit een van mijn favoriete parken van Leiden. Het Plantsoen. Aan de start ervan, vlak bij de Jan van Houtkade (parkeer je auto voor extra gemak in de nieuwe parkeergarage aan de Garenmarkt) vind je het begin van een 6 kilometer lange wandeling door het Singelpark, waar het Plantsoen onderdeel van is. Het Plantsoen is in 1835 ontworpen en gebaseerd op de Engelse landschapsstijl. Sinds 1867 staat de volière er al, waar nog steeds heel bijzondere vogels in wonen. Doordat het Plantsoen al eeuwenoud is zijn de bomen dat ook. Een ware groen-oase, zo langs de grachten.

In de zomer ligt het hier vol met mensen. Er wordt gezwommen in en gevaren op de grachten. De fontein zorgt voor wat verkoeling, maar er zijn ook nog genoeg rustige plekjes om even gewoon te zitten en te genieten van al het moois om je heen. Het is voor mij dé plek in Leiden waar je de seizoenen het allermooist ziet. En iedere keer weer zie ik er iets anders. Of het nu een kunstwerk is (lees het bordje bij de Venus van Leiden maar eens) of de prachtige bloesem in het voorjaar.

Polderpark Cronesteyn

Een andere favoriete plek, letterlijk op loopafstand van ons huis, is polderpark Cronesteyn. Eigenlijk pal langs de snelweg ligt dit immense natuurgebied waar ieder seizoen het een komen en gaan is van vogels. Ganzen, eenden, kieviten, zwanen, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik kom er eigenlijk bijna iedere week wel een keer. Vroeger liep ik hier mijn hardlooprondje, tegenwoordig wandel ik de grote route, waardoor ik bijna 1,5 uur onderweg ben.

 

Op welk moment van de dag je hier ook komt, in welk seizoen ook, ik kom hier iedere keer weer tot rust. Vroeg in de ochtend zie je er de zon opkomen, de mist die optrekt over de velden. Dat is eigenlijk wel mijn favoriete moment. In de nazomer pluk ik er verse bramen. Op een mooie zomerdag lopen we langs bij de Tuin van de Smid, om er wat te drinken of te eten. En daarna loop ik zo weer naar huis. Wat een genot om dit bijna als achtertuin te hebben!

Hofjeswandeling

Overigens zijn ook ín het centrum fantastische wandelingen die je kunt doen als je een dagje hier bent en meer wilt zien dan alleen de winkelstraat. Check bij het VVV de verschillende wandelroutes die er zijn. De hofjeswandeling is er eentje van die meer dan de moeite waard is!

Gepubliceerd op 9 juni 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 maart 2023
Don papa rum
 
Waar komt Don Papa rum vandaan?

Ik neem je mee naar de Filipijnen. Het land waar Don Papa rum vandaan komt. Ga je mee op reis?!
4 maart 2023
cremant bistrot bar frere
 
Bistrot bar Frère in Rotterdam

Als je in Rotterdam uit eten wil ga je meestal het centrum in. Vanaf nu ga je linea recta naar Bistrot bar Frère in Rotterdam. Daar ga je blij van worden!
2 maart 2023
activiteiten Antwerpen
 
Antwerpen activiteiten

Volop tips voor leuke activiteiten in Antwerpen. Voor een weekendje weg of stedentrip, inclusief hoteltip. Ik zet alle Antwerpen tips voor je op een rijtje.
6 februari 2023
masterclass borrelen susan aretz
 
Masterclass Borreltijd met Susan Aretz

Altijd al willen leren hoe je de perfecte borrelplank maakt en welke cocktails je daar bij serveert? In de masterclass Borreltijd leer je het allemaal!
3 februari 2023
business class klm
 
Businessclass vliegen

Is het het waard om businessclass te vliegen en wat krijg je dan eigenlijk? Ik vloog voor het eerst businessclass met KLM en zet alles voor je op een rijtje.
1 februari 2023
dagtrip klein curacao
 
Dagtrip naar Klein Curaçao

Ben je op Curaçao en heb je de tijd, dan is een dagtrip naar Klein Curaçao de moeite waard. Een echt onbewoond eiland op een uur varen van Curaçao.