Wandelen door LeidenWie aan Leiden denkt of van plan is een dagje Leiden te plannen zal er niet zo gauw aan denken om eens te gaan wandelen door Leiden. Wandelen als in, niet in de stad maar nét daar buiten. In de natuur. Door de parken. En dat is een gemiste kans, kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen. Want er is zo veel meer moois in Leiden dan alleen de binnenstad. Wandel je mee langs mijn favoriete plekjes?

Wandelen door Leiden

Nét buiten het stadshart, op de rand van het centrum, zit een van mijn favoriete parken van Leiden. Het Plantsoen. Aan de start ervan, vlak bij de Jan van Houtkade (parkeer je auto voor extra gemak in de nieuwe parkeergarage aan de Garenmarkt) vind je het begin van een 6 kilometer lange wandeling door het Singelpark, waar het Plantsoen onderdeel van is. Het Plantsoen is in 1835 ontworpen en gebaseerd op de Engelse landschapsstijl. Sinds 1867 staat de volière er al, waar nog steeds heel bijzondere vogels in wonen. Doordat het Plantsoen al eeuwenoud is zijn de bomen dat ook. Een ware groen-oase, zo langs de grachten.

In de zomer ligt het hier vol met mensen. Er wordt gezwommen in en gevaren op de grachten. De fontein zorgt voor wat verkoeling, maar er zijn ook nog genoeg rustige plekjes om even gewoon te zitten en te genieten van al het moois om je heen. Het is voor mij dé plek in Leiden waar je de seizoenen het allermooist ziet. En iedere keer weer zie ik er iets anders. Of het nu een kunstwerk is (lees het bordje bij de Venus van Leiden maar eens) of de prachtige bloesem in het voorjaar.

Polderpark Cronesteyn

Een andere favoriete plek, letterlijk op loopafstand van ons huis, is polderpark Cronesteyn. Eigenlijk pal langs de snelweg ligt dit immense natuurgebied waar ieder seizoen het een komen en gaan is van vogels. Ganzen, eenden, kieviten, zwanen, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik kom er eigenlijk bijna iedere week wel een keer. Vroeger liep ik hier mijn hardlooprondje, tegenwoordig wandel ik de grote route, waardoor ik bijna 1,5 uur onderweg ben.

 

Op welk moment van de dag je hier ook komt, in welk seizoen ook, ik kom hier iedere keer weer tot rust. Vroeg in de ochtend zie je er de zon opkomen, de mist die optrekt over de velden. Dat is eigenlijk wel mijn favoriete moment. In de nazomer pluk ik er verse bramen. Op een mooie zomerdag lopen we langs bij de Tuin van de Smid, om er wat te drinken of te eten. En daarna loop ik zo weer naar huis. Wat een genot om dit bijna als achtertuin te hebben!

Hofjeswandeling

Overigens zijn ook ín het centrum fantastische wandelingen die je kunt doen als je een dagje hier bent en meer wilt zien dan alleen de winkelstraat. Check bij het VVV de verschillende wandelroutes die er zijn. De hofjeswandeling is er eentje van die meer dan de moeite waard is!

Gepubliceerd op 9 juni 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
24 augustus 2022
Voorburg restaurant
 
Central Park Voorburg verrast met wijn én spijs

Als je in Voorburg gaat eten bij Central Park zorg dan dat je niet hoeft te rijden, want de wijn-/spijscombinaties zijn fenomenaal!
1 augustus 2022
Corsica vakantie
 
Vakantie Corsica

Overweeg je om op vakantie naar Corsica te gaan, dan laat ik je lezen en zien waarom je absoluut op vakantie naar Corsica wil.
1 augustus 2022
ijsthee met basilicum
 
IJsthee met basilicum

Als je zoekt naar een verrassend recept voor ijsthee kan ik je deze ijsthee met basilicum van harte aanbevelen. Weer eens wat anders dan muntthee
28 juli 2022
espresso tonic
 
Espresso tonic

Move over ijskoffie, want de espresso tonic is terug van weg geweest. En dit is hoe je zo'n lekkere espresso tonic maakt.
26 juli 2022
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
17 juni 2022
esma recept
 
De lekkerste espresso martini

De lekkerste espresso martini, ook wel esma genoemd, maak je met maar een paar ingrediënten. Mijn favoriete cocktail!