Wandelen door LeidenWie aan Leiden denkt of van plan is een dagje Leiden te plannen zal er niet zo gauw aan denken om eens te gaan wandelen door Leiden. Wandelen als in, niet in de stad maar nét daar buiten. In de natuur. Door de parken. En dat is een gemiste kans, kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen. Want er is zo veel meer moois in Leiden dan alleen de binnenstad. Wandel je mee langs mijn favoriete plekjes?

Wandelen door Leiden

Nét buiten het stadshart, op de rand van het centrum, zit een van mijn favoriete parken van Leiden. Het Plantsoen. Aan de start ervan, vlak bij de Jan van Houtkade (parkeer je auto voor extra gemak in de nieuwe parkeergarage aan de Garenmarkt) vind je het begin van een 6 kilometer lange wandeling door het Singelpark, waar het Plantsoen onderdeel van is. Het Plantsoen is in 1835 ontworpen en gebaseerd op de Engelse landschapsstijl. Sinds 1867 staat de volière er al, waar nog steeds heel bijzondere vogels in wonen. Doordat het Plantsoen al eeuwenoud is zijn de bomen dat ook. Een ware groen-oase, zo langs de grachten.

In de zomer ligt het hier vol met mensen. Er wordt gezwommen in en gevaren op de grachten. De fontein zorgt voor wat verkoeling, maar er zijn ook nog genoeg rustige plekjes om even gewoon te zitten en te genieten van al het moois om je heen. Het is voor mij dé plek in Leiden waar je de seizoenen het allermooist ziet. En iedere keer weer zie ik er iets anders. Of het nu een kunstwerk is (lees het bordje bij de Venus van Leiden maar eens) of de prachtige bloesem in het voorjaar.

Polderpark Cronesteyn

Een andere favoriete plek, letterlijk op loopafstand van ons huis, is polderpark Cronesteyn. Eigenlijk pal langs de snelweg ligt dit immense natuurgebied waar ieder seizoen het een komen en gaan is van vogels. Ganzen, eenden, kieviten, zwanen, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik kom er eigenlijk bijna iedere week wel een keer. Vroeger liep ik hier mijn hardlooprondje, tegenwoordig wandel ik de grote route, waardoor ik bijna 1,5 uur onderweg ben.

 

Op welk moment van de dag je hier ook komt, in welk seizoen ook, ik kom hier iedere keer weer tot rust. Vroeg in de ochtend zie je er de zon opkomen, de mist die optrekt over de velden. Dat is eigenlijk wel mijn favoriete moment. In de nazomer pluk ik er verse bramen. Op een mooie zomerdag lopen we langs bij de Tuin van de Smid, om er wat te drinken of te eten. En daarna loop ik zo weer naar huis. Wat een genot om dit bijna als achtertuin te hebben!

Hofjeswandeling

Overigens zijn ook ín het centrum fantastische wandelingen die je kunt doen als je een dagje hier bent en meer wilt zien dan alleen de winkelstraat. Check bij het VVV de verschillende wandelroutes die er zijn. De hofjeswandeling is er eentje van die meer dan de moeite waard is!

Gepubliceerd op 9 juni 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.