Vis van de maand: Wijting uit de oven
Samenwerking – Als je van lekkerbekjes houdt, dan hou je ook van wijting. Want de meeste van die gefrituurde visjes worden gemaakt van wijting. Deze vis is familie van de kabeljauw, maar stukken betaalbaarder. Gek eigenlijk dat we die dan weer meer eten. Onbekend maakt dan toch onbemind.
Maar daar brengen we deze maand verandering in, want we bereiden de wijting in de oven, met lekker wat groente. Je zult zien hoe iedereen daarvan smult!
Wijting voor vier personen
4 hele wijting, schoongemaakt maar wel heel laten (dus geen filets!)
250ml visbouillon
1el citroensap
peper & zout
1el neutrale olie
2 venkelknollen, dungesneden
1 courgette, in blokjes
1 teen knoflook, geperst
100g Panko gemengd met 100g geraspte oude kaas
25g boter, in klontjes
verse platte peterselie, naar smaak
partjes citroen
voor de kaassaus
25g boter
25g bloem
halfvolle melk
100g geraspte belegen kaas
Verder nodig: ingevette ovenschaal, oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Wijting uit de oven
In een grote koeken pan verwarm je de olie. Bak hierin de venkel en courgette op hoog vuur in 5 minuten beetgaar. Dan gaat de knoflook erbij, die je kort meebakt. Leg de wijting in de ingevette ovenschaal, bestrooi met zout en peper en voeg de groente rondom de vis toe aan de ovenschaal. Giet er dan de visbouillon en citroensap bij. Over de vis en groente gaat nu de Panko die je hebt gemengd met de geraspte oude kaas. Daarop verdeel je gelijkmatig de klontjes boter.
Gegratineerde wijting
Voor een nog rijkere ovenschotel kun je nog een kaassaus maken en die eerst over de vis en groente doen en dan afdekken met de Panko/kaas laag. Zet de ovenschotel 20-30 minuten in de oven. De vis is dan gaar en de bovenkant lekker krokant. Bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen en gebakken aardappeltjes
zo maak je zelf kaassaus
In een pannetje smelt je de boter, maar laat die niet bruin worden. Hier gaat de bloem bij in, mix die met een garde door de gesmolten boter en laat 1-2 minuten garen in het pannetje (laag vuur). Dan gaat, beetje bij beetje, melk erbij, terwijl je roert. Herhaal dit tot je saus de gewenste dikte heeft. Tot slot de geraspte kaas erdoor en laten smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Vis van de maand
Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier
Gepubliceerd op 1 november 2019
2 reacties
Dankjewel voor het recept! Het is super gelukt. Groetjes
super om te horen!