Vis van de maand: Wijting uit de oven



Samenwerking – Als je van lekkerbekjes houdt, dan hou je ook van wijting. Want de meeste van die gefrituurde visjes worden gemaakt van wijting. Deze vis is familie van de kabeljauw, maar stukken betaalbaarder. Gek eigenlijk dat we die dan weer meer eten. Onbekend maakt dan toch onbemind.

Maar daar brengen we deze maand verandering in, want we bereiden de wijting in de oven, met lekker wat groente. Je zult zien hoe iedereen daarvan smult!

Wijting voor vier personen

4 hele wijting, schoongemaakt maar wel heel laten (dus geen filets!)
250ml visbouillon
1el citroensap
peper & zout
1el neutrale olie
2 venkelknollen, dungesneden
1 courgette, in blokjes
1 teen knoflook, geperst
100g Panko gemengd met 100g geraspte oude kaas
25g boter, in klontjes
verse platte peterselie, naar smaak
partjes citroen

voor de kaassaus
25g boter
25g bloem
halfvolle melk
100g geraspte belegen kaas

Verder nodig: ingevette ovenschaal, oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

Wijting uit de oven

In een grote koeken pan verwarm je de olie. Bak hierin de venkel en courgette op hoog vuur in 5 minuten beetgaar. Dan gaat de knoflook erbij, die je kort meebakt. Leg de wijting in de ingevette ovenschaal, bestrooi met zout en peper en voeg de groente rondom de vis toe aan de ovenschaal. Giet er dan de visbouillon en citroensap bij. Over de vis en groente gaat nu de Panko die je hebt gemengd met de geraspte oude kaas. Daarop verdeel je gelijkmatig de klontjes boter.

Gegratineerde wijting

Voor een nog rijkere ovenschotel kun je nog een kaassaus maken en die eerst over de vis en groente doen en dan afdekken met de Panko/kaas laag. Zet de ovenschotel 20-30 minuten in de oven. De vis is dan gaar en de bovenkant lekker krokant. Bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen en gebakken aardappeltjes

zo maak je zelf kaassaus

In een pannetje smelt je de boter, maar laat die niet bruin worden. Hier gaat de bloem bij in, mix die met een garde door de gesmolten boter en laat 1-2 minuten garen in het pannetje (laag vuur). Dan gaat, beetje bij beetje, melk erbij, terwijl je roert. Herhaal dit tot je saus de gewenste dikte heeft. Tot slot de geraspte kaas erdoor en laten smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Gepubliceerd op 1 november 2019


2 reacties

  1. Wouter schreef:

    Dankjewel voor het recept! Het is super gelukt. Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.