Vis van de maand september – gevulde scholfilet uit de oven

Gevulde scholfilet uit de oven met spinazie en citroenboter, dat is een waanzinnige manier om vis te eten. Zeker als er kinderen mee eten.
Als je je ooit hebt afgevraagd of je vis lekker vindt, dan is scholfilet namelijk een topvis om mee te beginnen. Heel zacht van smaak, makkelijk te bereiden en van mei tot en met december heel goed verkrijgbaar. Daarnaast is het ook nog eens een heel lokale vis, want de Noordzee zit er vol mee.
Schol kun je niet alleen bakken, maar ik ga je laten zien hoe lekker het is om ‘m in de oven te bereiden. Super simpel, maar het ziet er mooi genoeg uit om ook tijdens een gezellig etentje met vrienden te serveren. Benieuwd wie van jullie ‘m op deze manier gaat maken!
Gevulde scholfilet uit de oven voor vier personen
- 1 citroen, rasp en sap
- 1 teen knoflook, in plakjes
- 1el olie
- 400g verse spinazie
- 50g roomboter
- 1kg aardappelen (kruimig)
- 8 hele schollen (zonder huid) = 16 filets
verder nodig: koekenpan, ovenschaal, oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)
Gevulde scholfilet uit de oven
De start voor je scholfilet is zorgen dat je hele schollen filets worden. Dat kun je aan je visboer vragen, die doet dat met alle plezier voor je. Of ga zelf aan de slag. Hiervoor snijd je de zijkanten van de vis recht af (daar zit ook de graat grotendeels) en dan snijd je de vis in twee filets. Spoel ze goed af en dep droog.
Verwarm als al je vis is voorbereid de olie in een grote koekenpan en laat de knoflook daar een minuutje warm in worden, zonder te kleuren. Dan gaat de spinazie erbij en die laat je, op wat hoger vuur, slinken. Breng dan op smaak met zout, peper en citroenrasp naar smaak (ik gebruikte de rasp van ongeveer een halve citroen). Laat vervolgens héél goed uitlekken. Als de spinazie niet meer zo warm is knijp je met je handen verder alle vocht eruit.
Scholfilet gevuld met spinazie
In een kleinere pan smelt je, zonder te laten kleuren, de boter met een eetlepel citroensap en de rasp van de andere helft van je citroen. Laat dit even staan terwijl je de scholfilets verder klaar maakt. Leg een filet klaar en doe een plukje spinazie op het uiteinde van de vis. Rol ‘m dan op en leg in een ovenschaal. Dit doe je met alle scholfilets, tot je spinazie op is.
Citroenboter met scholfilet
Giet de citroenboter nu gelijkmatig over al je rolletjes schol en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. In nog geen kwartier is je vis gaar en goed warm (hij ziet er dan helemaal wit uit). Serveer de scholfilet met romige aardappelpuree en nog wat roergebakken spinazie. Geniet ervan!
Vis van de maand
Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier
Gepubliceerd op 4 september 2019