Vis van de maand januari – met spinazie en feta gevulde pijlstaartinktvis



Samenwerking – De meeste van ons zullen inktvis wel eens gegeten hebben in de vorm van gefrituurde ringetjes, ook wel calamari genoemd. Vaak een beetje een taaie, rubberachtige snack aan de viskraam. Maar wist je dat je met inktvis echt geweldig kunt koken?

In dit eerste deel van Vis van de Maand – dat ik schrijf in samenwerking met het Nederlands visbureau – gaan we aan de slag met verse pijlstaartinktvis. Laat ik je eerst wat meer over deze vis vertellen.

gevuld_inktvis ovenschaal Smulpaapje

Pijlstaartinktvis in de Noordzee

Want de Noordzee zit vol met deze vis, die in tegenstelling tot octopus, tien ledematen heeft. Aan hun achterlijf zitten twee vinnen, waardoor ze lijken op een pijl. Vandaar hun naam, pijlstaartinktvis. Bij de visboer zie je ze in verschillende grootte liggen, maar over het algemeen worden ze maximaal 60 centimeter.

Schoonmaken van pijlstaartinktvis

Hoewel het niet heel ingewikkeld is om zelf je verse pijlstaartinktvis schoon te maken doen de meeste visboeren dat met plezier voor je. Neem wel ook de tentakels mee, want die zijn ook super lekker en worden in dit gerecht ook gewoon gebruikt.

Inktvis schoonmaken

 Zelf schoonmaken

Als je de vis zelf wilt schoonmaken trek je, voorzichtig!, de ingewanden uit de vis en snijd je de tentakels, nét onder de ogen, van de vis af. (zie hierboven, stap 1 en stap 2) De kop, net als de bek, gooi je weg. Check of er nog een hard stukje in de vis zit (het ziet er een beetje uit als plastic, dat is het niet!) en als dat zo is haal je die er ook uit. Dan nog het paarsige vliesje van de vis afhalen. Check de binnenkant nog even, het moet echt mooi glad zijn en spoel tenslotte nog even goed uit.

Inktvis zonder zand

Voor je met de vis aan de slag gaat, ook als de visboer ‘heeft schoongemaakt, is het belangrijk de binnen- en buitenkant nog even goed schoon te spoelen onder stromend water. Zo weet je zeker dat je straks niet op een zandkorrel bijt! Goed, we gaan de keuken in nu!

Ik ben voor dit recept er van uit gegaan dat de volwassenen een hele inktvis eten en je er eentje deelt met twee kinderen. Maar je kunt de vulling ook prima over vier inktvissen verdelen, er is genoeg!

Makkelijk recept met pijlstaartinktvis

3 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt (inclusief tentakels, die snijd je fijn)
300g verse spinazie
1 teen knoflook, geraspt (of heel fijn gehakt)
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
2el neutrale olie
100g Griekse feta (ik gebruik Dodoni)
50g amandelen, fijn gehakt
1tl gedroogde oregano
2el verse bieslook (fijn gesneden)
2el verse platte peterselie (fijn gesneden)
rasp van 1 citroen (boen die voor gebruik eerst goed schoon)
zout & ruim voldoende zwarte vers gemalen peper
verder nodig: satéprikkers

Voor erbij: frietjes en een Griekse salade

Zo maak je de met spinazie en feta gevulde pijlstaartinktvis

Fruit de knoflook en ui vijf minuten in de olie aan op medium vuur. Dan gaat, in delen, de spinazie erbij die je roerbakt tot ‘ie helemaal geslonken is. Doe alles in een zeef, laat goed uitlekken en als de spinazie is afgekoeld knijp je met je handen alle vocht er zoveel mogelijk uit. Snijd de spinazie daarna kleiner.

Gevulde inktvis

In een kom gaat de feta, gehakte noten, bieslook, peterselie, citroenrasp, oregano, fijn gehakte tentakels, zout en genoeg zwarte peper. Doe daar de spinazie bij en meng alles goed door elkaar. Vul hiermee de holtes van je schone pijlstaartinktvis. Hou genoeg ruimte aan de bovenkant over, zodat je die kunt vastzetten met een satéprikker (knip die waar nodig bij, zodat ‘ie even groot is als de inktvis breed is aan de bovenkant).

gevuldeinktvis doorgesneden Smulpaapje

Gegrilde gevulde pijlstaartinktvis

Vet de buitenkant van de inktvis lichtjes in met olie en verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de inktvis, aan weerszijde maximaal drie minuten. Tot ‘ie mooi goudbruin is en de binnenkant goed warm is. Niet té lang bakken, want daar wordt de inktvis taai van.

Serveer met een lekkere Griekse salade en (oven)frietjes. Eet smakelijk!
 

Gepubliceerd op 3 januari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.