Vis van de maand januari – met spinazie en feta gevulde pijlstaartinktvis



Samenwerking – De meeste van ons zullen inktvis wel eens gegeten hebben in de vorm van gefrituurde ringetjes, ook wel calamari genoemd. Vaak een beetje een taaie, rubberachtige snack aan de viskraam. Maar wist je dat je met inktvis echt geweldig kunt koken?

In dit eerste deel van Vis van de Maand – dat ik schrijf in samenwerking met het Nederlands visbureau – gaan we aan de slag met verse pijlstaartinktvis. Laat ik je eerst wat meer over deze vis vertellen.

gevuld_inktvis ovenschaal Smulpaapje

Pijlstaartinktvis in de Noordzee

Want de Noordzee zit vol met deze vis, die in tegenstelling tot octopus, tien ledematen heeft. Aan hun achterlijf zitten twee vinnen, waardoor ze lijken op een pijl. Vandaar hun naam, pijlstaartinktvis. Bij de visboer zie je ze in verschillende grootte liggen, maar over het algemeen worden ze maximaal 60 centimeter.

Schoonmaken van pijlstaartinktvis

Hoewel het niet heel ingewikkeld is om zelf je verse pijlstaartinktvis schoon te maken doen de meeste visboeren dat met plezier voor je. Neem wel ook de tentakels mee, want die zijn ook super lekker en worden in dit gerecht ook gewoon gebruikt.

Inktvis schoonmaken

 Zelf schoonmaken

Als je de vis zelf wilt schoonmaken trek je, voorzichtig!, de ingewanden uit de vis en snijd je de tentakels, nét onder de ogen, van de vis af. (zie hierboven, stap 1 en stap 2) De kop, net als de bek, gooi je weg. Check of er nog een hard stukje in de vis zit (het ziet er een beetje uit als plastic, dat is het niet!) en als dat zo is haal je die er ook uit. Dan nog het paarsige vliesje van de vis afhalen. Check de binnenkant nog even, het moet echt mooi glad zijn en spoel tenslotte nog even goed uit.

Inktvis zonder zand

Voor je met de vis aan de slag gaat, ook als de visboer ‘heeft schoongemaakt, is het belangrijk de binnen- en buitenkant nog even goed schoon te spoelen onder stromend water. Zo weet je zeker dat je straks niet op een zandkorrel bijt! Goed, we gaan de keuken in nu!

Ik ben voor dit recept er van uit gegaan dat de volwassenen een hele inktvis eten en je er eentje deelt met twee kinderen. Maar je kunt de vulling ook prima over vier inktvissen verdelen, er is genoeg!

Makkelijk recept met pijlstaartinktvis

3 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt (inclusief tentakels, die snijd je fijn)
300g verse spinazie
1 teen knoflook, geraspt (of heel fijn gehakt)
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
2el neutrale olie
100g Griekse feta (ik gebruik Dodoni)
50g amandelen, fijn gehakt
1tl gedroogde oregano
2el verse bieslook (fijn gesneden)
2el verse platte peterselie (fijn gesneden)
rasp van 1 citroen (boen die voor gebruik eerst goed schoon)
zout & ruim voldoende zwarte vers gemalen peper
verder nodig: satéprikkers

Voor erbij: frietjes en een Griekse salade

Zo maak je de met spinazie en feta gevulde pijlstaartinktvis

Fruit de knoflook en ui vijf minuten in de olie aan op medium vuur. Dan gaat, in delen, de spinazie erbij die je roerbakt tot ‘ie helemaal geslonken is. Doe alles in een zeef, laat goed uitlekken en als de spinazie is afgekoeld knijp je met je handen alle vocht er zoveel mogelijk uit. Snijd de spinazie daarna kleiner.

Gevulde inktvis

In een kom gaat de feta, gehakte noten, bieslook, peterselie, citroenrasp, oregano, fijn gehakte tentakels, zout en genoeg zwarte peper. Doe daar de spinazie bij en meng alles goed door elkaar. Vul hiermee de holtes van je schone pijlstaartinktvis. Hou genoeg ruimte aan de bovenkant over, zodat je die kunt vastzetten met een satéprikker (knip die waar nodig bij, zodat ‘ie even groot is als de inktvis breed is aan de bovenkant).

gevuldeinktvis doorgesneden Smulpaapje

Gegrilde gevulde pijlstaartinktvis

Vet de buitenkant van de inktvis lichtjes in met olie en verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de inktvis, aan weerszijde maximaal drie minuten. Tot ‘ie mooi goudbruin is en de binnenkant goed warm is. Niet té lang bakken, want daar wordt de inktvis taai van.

Serveer met een lekkere Griekse salade en (oven)frietjes. Eet smakelijk!
 

Gepubliceerd op 3 januari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.