Vis van de maand augustus – Griet en geroosterde groenten uit de oven



Samenwerking – Ik had, tot ik dit recept maakte, nog nooit van de vis Griet gehoord. Maar dat is het leuke als je iedere maand wordt uitgedaagd iets lekkers met de vis van de maand te bedenken, dat je je gaat verdiepen in welke vis dat dan is, die griet. Griet is een platvis en familie van de iets bekendere tarbot. En hij zwemt ook nog eens gewoon in onze eigen Noordzee.

Vraag er eens naar bij je visboer en maak er dan zeker dit Mediterraan visgerecht mee. Waarbij je de vis gaart, op geroosterde groente uit de oven. En met een verrassende twist. Smullen maar!

Vismaaltijd, voor 4 personen

1 blik kikkererwten (á 400g), afgespoeld en uitgelekt
1 gele paprika, in grove stukken (zonder zaadlijst)
1 rode puntpaprika, in grove stukken (zonder zaadlijst)
2 courgettes, in grove stukken
8 bospeen, geschild en in grove stukken
5 takjes verse tijm, gerist
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 teen knoflook, geraspt
zout, peper en 2 el olijfolie
100g  chorizo, in blokjes
2 stuks griet (heel, maar schoongemaakt door de visboer)

verder nodig: extra olijfolie, peterselie (plat), bakplaat met bakpapier, oven voorverwarmen op 200C

Griet en geroosterde groente uit de oven

Snijd alle groente en doe die, samen met de kikkererwten, in een grote kom met de olijfolie, citroenrasp, knoflook, zout en peper. Hussel alles goed om, zodat ze goed bedekt zijn met de olie en kruiden. Verdeel dan alles over je bakplaat en zorg dat ze gelijkmatig over de plaat verdeeld liggen, zodat ze goed gaar kunnen worden. Rooster je groente 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep na 15 minuten even om.

Vis uit de oven

Na 30 minuten leg je de griet boven op de groente. Die bak je 10 minuten mee. In die tijd bak je ook, in een hete pan zonder olie, de blokjes chorizo krokant en goudbruin. Laat die daarna uitlekken op bakpapier. Haal je bakplaat uit de oven. Schep de groente en kikkererwten op een bord en bestrooi met de blokjes chorizo. Verdeel de vis in filets * en leg die op de groentemix. Garneer met platte peterselie en een scheutje lekkere extra vierge olijfolie.

Griet_bord Smulpaapje

*) de visfilets snijd je heel makkelijk van de vis door met een platte ovenschep de zijkanten, waar de graten zitten, eraf te duwen. Langs de middengraat blijven dan heel mooi, aan weerszijden, twee filets over. Je weet zeker dat je vis goed gaar is als je die met gemak van de graat af kunt duwen.

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Gepubliceerd op 1 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.