Vis kopen en eten op Curaçao



Vis kopen op Curaçao

Curaçao is natuurlijk een rots omringd door zee. Je hoeft maar een duikje te nemen met een snorkel op je snoet en je ziet de mooiste vissen zwemmen door het koraal. Een prachtige en rijke onderwaterwereld. Je ziet de snappers wegschieten, inktvissen dansen in het water en als je geluk hebt zie je ook een octopus nog verschieten in een schutkleur. En natuurlijk zijn sommige vissen naast mooi om te zien, ook lekker om te eten.

Een tijdje geleden kocht ik nog ingevroren vis bij de supermarkt, want een visboer zoals we die in Nederland hebben kennen ze hier niet. Toen we besloten thuis geen vlees meer te eten (daarover een andere keer meer), besloten we nog wel vis te blijven eten. Alleen dan wel bij voorkeur lokaal gevangen vis. Dat betekende dus even uitzoeken hoe het nou zat hier op het eiland.

Vers uit de zee

Elke dag gaan vele kleine houten bootjes nog voor het krieken van de dag de zee op om te vissen. In de loop van de ochtend meren ze weer aan en wordt de vis vers afgeleverd aan restaurants en bij vaste afnemers. Of ze gaan zelf met grote bakken vol ijs op vaste verkooppunten aan de kant van de weg staan.

Wij kopen onze vis bij onze vaste verkoper Makambi. Hij heet eigenlijk Edwin, maar kreeg 20 jaar geleden deze bijnaam en iedereen noemt hem nu ook zo. Het is een vrolijke man die op een vaste plek zijn vis verkoopt. Hij was vroeger accountant, maar besloot zijn leven om te gooien. Makambi vist soms zelf of hij koopt vers gevangen vis over van andere vissers, want zijn boot is soms stuk of de zee is te ruw. Zelf vissen gaat dan natuurlijk niet. Hij verkoopt deze schoongemaakte vis tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Hapt ‘ie of niet?!

De ene keer is er alleen tonijn te koop, de andere keer kan je kiezen uit snapper, barracuda, zeilvis of zelfs vliegende vis. Het is maar net hoe de vangst die ochtend is geweest. En heel eerlijk; het heeft ook wel wat om te eten wat op dat moment beschikbaar is, in plaats van alles 24/7 te kunnen krijgen omdat het is in ingevlogen. Zoals Makambi zegt, aangezien er nog met een lijn wordt gevist: “De vis besluit zelf of die gegeten wordt, want hij kiest of hij hapt of niet.”

De pick-up als verkooppunt

De eerste keer dat ik vis ging halen bij Makambi dacht ik echt: oké, dit is echt wel andere koek dan bij een viswinkel in Nederland. De vissen liggen op ijs in bakken van piepschuim achterin een pick-up. De achterklep is naar beneden geklapt en daar ligt dan een stuk karton waarop de vis die je kiest wordt gefileerd en ontdaan van zijn schubben als je daar om vraagt. De vis wordt gewogen in een licht roestige weegschaal die hangt aan de zijkant van de pick-up. Want zoals met veel dingen hier op Curaçao: het werkt (nog), dus waarom zou je het anders doen of vervangen. De vis krijg je dan mee in een plastic zakje.

Ondanks dat het er op het oog wat minder hygiënisch aan toe gaat dan bij de Hollandse visboer, heb ik mij nog nooit zorgen gemaakt over onze gezondheid. De vissen komen direct uit zee, worden direct op ijs gelegd en ze zien er fantastisch uit. Daarnaast gaan ze na aanschaf thuis gelijk in de koeling om dezelfde dag bereid te worden. Verser kan het niet!

De enige ‘zorg’ die ik nog heb na het kopen van de vangst van de dag is: doen we de vis in de oven of op de grillpan?

Gepubliceerd op 22 juni 2020


7 reacties

  1. Maaike Driessen schreef:

    Ik wil nu graag weten wat de verse vis kost?
    Duurder of goedkoper dan in NL?

    • Maaike schreef:

      Hi Maaike,

      ik heb al een hele tijd geen vis meer gekocht in Nederland, dus ik kan de prijzen niet met recente ervaringen vergelijken.

      Lokaal gevangen vis aan de weg is denk ik wel een stuk voordeliger dan de vis bij de visboer in Nederland, puur omdat er weinig transport bij komt kijken.

      Je kan hier ook geïmporteerde vis en schaal- en schelpdieren kopen en daar betaal je denk ik wel weer wat meer voor dan in Nederland.

      Groet Maaike

  2. Harrie Vriezen schreef:

    Hallo Maaike
    Dank voor het advies. Net lekkere red snapper gekocht bij Edwin. We verheugen ons op het eten vanavond.
    Groeten
    Harrie

    • Mark schreef:

      Waar zit Edwin ? We zijn opzoek naar verse vis en zijn nu op het eiland. Mvg mark

      • Maaike schreef:

        Hi Mark,
        Zie de locatie van Edwin hieronder. Je kan ook naar de haven van de Caracasbaai. Volgens mij kan je daar vanaf een uurtje of 9 vers gevangen vis kopen.

        Er zijn nog een paar plekken meer op het eiland waar ze vers gevangen vis verkopen vanuit een pickup, maar daar weet ik de exacte locatie niet van.

        Je kunt bij (bedrijf) caribbean tuna ook vis kopen die deels is ingevoerd en deels lokaal gevangen.

        Succes, eet smakelijk en fijne tijd op Dushi Korsou.

  3. Leon Wolfs schreef:

    Hoi,

    Waar staat deze visboer “ Makambi”.
    Alvast bedankt voor de reactie.

    Groeten Leon.

    • Maaike schreef:

      Hi Leon,
      Makambi staat (bijna) dagelijks op de Caracasbaaiweg naast de fruithandelaar Asis (bij Vanddis pompstation) tussen 11.00 en 13.00.
      Gr Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.