Vis kopen en eten op Curaçao



Vis kopen op Curaçao

Curaçao is natuurlijk een rots omringd door zee. Je hoeft maar een duikje te nemen met een snorkel op je snoet en je ziet de mooiste vissen zwemmen door het koraal. Een prachtige en rijke onderwaterwereld. Je ziet de snappers wegschieten, inktvissen dansen in het water en als je geluk hebt zie je ook een octopus nog verschieten in een schutkleur. En natuurlijk zijn sommige vissen naast mooi om te zien, ook lekker om te eten.

Een tijdje geleden kocht ik nog ingevroren vis bij de supermarkt, want een visboer zoals we die in Nederland hebben kennen ze hier niet. Toen we besloten thuis geen vlees meer te eten (daarover een andere keer meer), besloten we nog wel vis te blijven eten. Alleen dan wel bij voorkeur lokaal gevangen vis. Dat betekende dus even uitzoeken hoe het nou zat hier op het eiland.

Vers uit de zee

Elke dag gaan vele kleine houten bootjes nog voor het krieken van de dag de zee op om te vissen. In de loop van de ochtend meren ze weer aan en wordt de vis vers afgeleverd aan restaurants en bij vaste afnemers. Of ze gaan zelf met grote bakken vol ijs op vaste verkooppunten aan de kant van de weg staan.

Wij kopen onze vis bij onze vaste verkoper Makambi. Hij heet eigenlijk Edwin, maar kreeg 20 jaar geleden deze bijnaam en iedereen noemt hem nu ook zo. Het is een vrolijke man die op een vaste plek zijn vis verkoopt. Hij was vroeger accountant, maar besloot zijn leven om te gooien. Makambi vist soms zelf of hij koopt vers gevangen vis over van andere vissers, want zijn boot is soms stuk of de zee is te ruw. Zelf vissen gaat dan natuurlijk niet. Hij verkoopt deze schoongemaakte vis tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Hapt ‘ie of niet?!

De ene keer is er alleen tonijn te koop, de andere keer kan je kiezen uit snapper, barracuda, zeilvis of zelfs vliegende vis. Het is maar net hoe de vangst die ochtend is geweest. En heel eerlijk; het heeft ook wel wat om te eten wat op dat moment beschikbaar is, in plaats van alles 24/7 te kunnen krijgen omdat het is in ingevlogen. Zoals Makambi zegt, aangezien er nog met een lijn wordt gevist: “De vis besluit zelf of die gegeten wordt, want hij kiest of hij hapt of niet.”

De pick-up als verkooppunt

De eerste keer dat ik vis ging halen bij Makambi dacht ik echt: oké, dit is echt wel andere koek dan bij een viswinkel in Nederland. De vissen liggen op ijs in bakken van piepschuim achterin een pick-up. De achterklep is naar beneden geklapt en daar ligt dan een stuk karton waarop de vis die je kiest wordt gefileerd en ontdaan van zijn schubben als je daar om vraagt. De vis wordt gewogen in een licht roestige weegschaal die hangt aan de zijkant van de pick-up. Want zoals met veel dingen hier op Curaçao: het werkt (nog), dus waarom zou je het anders doen of vervangen. De vis krijg je dan mee in een plastic zakje.

Ondanks dat het er op het oog wat minder hygiënisch aan toe gaat dan bij de Hollandse visboer, heb ik mij nog nooit zorgen gemaakt over onze gezondheid. De vissen komen direct uit zee, worden direct op ijs gelegd en ze zien er fantastisch uit. Daarnaast gaan ze na aanschaf thuis gelijk in de koeling om dezelfde dag bereid te worden. Verser kan het niet!

De enige ‘zorg’ die ik nog heb na het kopen van de vangst van de dag is: doen we de vis in de oven of op de grillpan?

Gepubliceerd op 22 juni 2020


5 reacties

  1. Harrie Vriezen schreef:

    Hallo Maaike
    Dank voor het advies. Net lekkere red snapper gekocht bij Edwin. We verheugen ons op het eten vanavond.
    Groeten
    Harrie

    • Mark schreef:

      Waar zit Edwin ? We zijn opzoek naar verse vis en zijn nu op het eiland. Mvg mark

      • Maaike schreef:

        Hi Mark,
        Zie de locatie van Edwin hieronder. Je kan ook naar de haven van de Caracasbaai. Volgens mij kan je daar vanaf een uurtje of 9 vers gevangen vis kopen.

        Er zijn nog een paar plekken meer op het eiland waar ze vers gevangen vis verkopen vanuit een pickup, maar daar weet ik de exacte locatie niet van.

        Je kunt bij (bedrijf) caribbean tuna ook vis kopen die deels is ingevoerd en deels lokaal gevangen.

        Succes, eet smakelijk en fijne tijd op Dushi Korsou.

  2. Leon Wolfs schreef:

    Hoi,

    Waar staat deze visboer “ Makambi”.
    Alvast bedankt voor de reactie.

    Groeten Leon.

    • Maaike schreef:

      Hi Leon,
      Makambi staat (bijna) dagelijks op de Caracasbaaiweg naast de fruithandelaar Asis (bij Vanddis pompstation) tussen 11.00 en 13.00.
      Gr Maaike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!