Vis kopen en eten op Curaçao



Vis kopen op Curaçao

Curaçao is natuurlijk een rots omringd door zee. Je hoeft maar een duikje te nemen met een snorkel op je snoet en je ziet de mooiste vissen zwemmen door het koraal. Een prachtige en rijke onderwaterwereld. Je ziet de snappers wegschieten, inktvissen dansen in het water en als je geluk hebt zie je ook een octopus nog verschieten in een schutkleur. En natuurlijk zijn sommige vissen naast mooi om te zien, ook lekker om te eten.

Een tijdje geleden kocht ik nog ingevroren vis bij de supermarkt, want een visboer zoals we die in Nederland hebben kennen ze hier niet. Toen we besloten thuis geen vlees meer te eten (daarover een andere keer meer), besloten we nog wel vis te blijven eten. Alleen dan wel bij voorkeur lokaal gevangen vis. Dat betekende dus even uitzoeken hoe het nou zat hier op het eiland.

Vers uit de zee

Elke dag gaan vele kleine houten bootjes nog voor het krieken van de dag de zee op om te vissen. In de loop van de ochtend meren ze weer aan en wordt de vis vers afgeleverd aan restaurants en bij vaste afnemers. Of ze gaan zelf met grote bakken vol ijs op vaste verkooppunten aan de kant van de weg staan.

Wij kopen onze vis bij onze vaste verkoper Makambi. Hij heet eigenlijk Edwin, maar kreeg 20 jaar geleden deze bijnaam en iedereen noemt hem nu ook zo. Het is een vrolijke man die op een vaste plek zijn vis verkoopt. Hij was vroeger accountant, maar besloot zijn leven om te gooien. Makambi vist soms zelf of hij koopt vers gevangen vis over van andere vissers, want zijn boot is soms stuk of de zee is te ruw. Zelf vissen gaat dan natuurlijk niet. Hij verkoopt deze schoongemaakte vis tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Hapt ‘ie of niet?!

De ene keer is er alleen tonijn te koop, de andere keer kan je kiezen uit snapper, barracuda, zeilvis of zelfs vliegende vis. Het is maar net hoe de vangst die ochtend is geweest. En heel eerlijk; het heeft ook wel wat om te eten wat op dat moment beschikbaar is, in plaats van alles 24/7 te kunnen krijgen omdat het is in ingevlogen. Zoals Makambi zegt, aangezien er nog met een lijn wordt gevist: “De vis besluit zelf of die gegeten wordt, want hij kiest of hij hapt of niet.”

De pick-up als verkooppunt

De eerste keer dat ik vis ging halen bij Makambi dacht ik echt: oké, dit is echt wel andere koek dan bij een viswinkel in Nederland. De vissen liggen op ijs in bakken van piepschuim achterin een pick-up. De achterklep is naar beneden geklapt en daar ligt dan een stuk karton waarop de vis die je kiest wordt gefileerd en ontdaan van zijn schubben als je daar om vraagt. De vis wordt gewogen in een licht roestige weegschaal die hangt aan de zijkant van de pick-up. Want zoals met veel dingen hier op Curaçao: het werkt (nog), dus waarom zou je het anders doen of vervangen. De vis krijg je dan mee in een plastic zakje.

Ondanks dat het er op het oog wat minder hygiënisch aan toe gaat dan bij de Hollandse visboer, heb ik mij nog nooit zorgen gemaakt over onze gezondheid. De vissen komen direct uit zee, worden direct op ijs gelegd en ze zien er fantastisch uit. Daarnaast gaan ze na aanschaf thuis gelijk in de koeling om dezelfde dag bereid te worden. Verser kan het niet!

De enige ‘zorg’ die ik nog heb na het kopen van de vangst van de dag is: doen we de vis in de oven of op de grillpan?

Gepubliceerd op 22 juni 2020


2 reacties

  1. Leon Wolfs schreef:

    Hoi,

    Waar staat deze visboer “ Makambi”.
    Alvast bedankt voor de reactie.

    Groeten Leon.

    • Maaike schreef:

      Hi Leon,
      Makambi staat (bijna) dagelijks op de Caracasbaaiweg naast de fruithandelaar Asis (bij Vanddis pompstation) tussen 11.00 en 13.00.
      Gr Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.
25 september 2020
cake
 
Smulpaapje weekmenu – week 40

Met het Smulpaapje weekmenu hoef je niet na te denken over wat je gaat eten. Ik zorg voor jou en je gezin met een menu vol makkelijke maaltijden
22 september 2020
 
De 5 lekkerste linzenrecepten

Linzen zijn super veelzijdig en een fantastische ingrediënt om mee te koken. Dat laat ik je met deze 5 linzenrecepten heel graag zien.
21 september 2020
soep
 
Geroosterde bloemkool en misosoep

Miso is een van mijn nieuwe favorieten ingrediënten. Het geeft alles net dat beetje extra. Zoals deze verrassende soep met miso en bloemkool.
21 september 2020
bladerdeegtaartje
 
Bladerdeegtaartje met vijgen & ricotta

Een ongelofelijk eenvoudig recept met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Dit bladerdeegtaartje is echt zo gemaakt en verrassend lekker.
20 september 2020
pompoenwafels pumpkin spice
 
Pumpkin spice wafels

De lekkerste pumpkin spice wafels maak je heel gemakkelijk zelf! En omdat je verse pompoen gebruikt ontbijt je eigenlijk met groente. Toch?