Vis kopen en eten op Curaçao



Vis kopen op Curaçao

Curaçao is natuurlijk een rots omringd door zee. Je hoeft maar een duikje te nemen met een snorkel op je snoet en je ziet de mooiste vissen zwemmen door het koraal. Een prachtige en rijke onderwaterwereld. Je ziet de snappers wegschieten, inktvissen dansen in het water en als je geluk hebt zie je ook een octopus nog verschieten in een schutkleur. En natuurlijk zijn sommige vissen naast mooi om te zien, ook lekker om te eten.

Een tijdje geleden kocht ik nog ingevroren vis bij de supermarkt, want een visboer zoals we die in Nederland hebben kennen ze hier niet. Toen we besloten thuis geen vlees meer te eten (daarover een andere keer meer), besloten we nog wel vis te blijven eten. Alleen dan wel bij voorkeur lokaal gevangen vis. Dat betekende dus even uitzoeken hoe het nou zat hier op het eiland.

Vers uit de zee

Elke dag gaan vele kleine houten bootjes nog voor het krieken van de dag de zee op om te vissen. In de loop van de ochtend meren ze weer aan en wordt de vis vers afgeleverd aan restaurants en bij vaste afnemers. Of ze gaan zelf met grote bakken vol ijs op vaste verkooppunten aan de kant van de weg staan.

Wij kopen onze vis bij onze vaste verkoper Makambi. Hij heet eigenlijk Edwin, maar kreeg 20 jaar geleden deze bijnaam en iedereen noemt hem nu ook zo. Het is een vrolijke man die op een vaste plek zijn vis verkoopt. Hij was vroeger accountant, maar besloot zijn leven om te gooien. Makambi vist soms zelf of hij koopt vers gevangen vis over van andere vissers, want zijn boot is soms stuk of de zee is te ruw. Zelf vissen gaat dan natuurlijk niet. Hij verkoopt deze schoongemaakte vis tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Hapt ‘ie of niet?!

De ene keer is er alleen tonijn te koop, de andere keer kan je kiezen uit snapper, barracuda, zeilvis of zelfs vliegende vis. Het is maar net hoe de vangst die ochtend is geweest. En heel eerlijk; het heeft ook wel wat om te eten wat op dat moment beschikbaar is, in plaats van alles 24/7 te kunnen krijgen omdat het is in ingevlogen. Zoals Makambi zegt, aangezien er nog met een lijn wordt gevist: “De vis besluit zelf of die gegeten wordt, want hij kiest of hij hapt of niet.”

De pick-up als verkooppunt

De eerste keer dat ik vis ging halen bij Makambi dacht ik echt: oké, dit is echt wel andere koek dan bij een viswinkel in Nederland. De vissen liggen op ijs in bakken van piepschuim achterin een pick-up. De achterklep is naar beneden geklapt en daar ligt dan een stuk karton waarop de vis die je kiest wordt gefileerd en ontdaan van zijn schubben als je daar om vraagt. De vis wordt gewogen in een licht roestige weegschaal die hangt aan de zijkant van de pick-up. Want zoals met veel dingen hier op Curaçao: het werkt (nog), dus waarom zou je het anders doen of vervangen. De vis krijg je dan mee in een plastic zakje.

Ondanks dat het er op het oog wat minder hygiënisch aan toe gaat dan bij de Hollandse visboer, heb ik mij nog nooit zorgen gemaakt over onze gezondheid. De vissen komen direct uit zee, worden direct op ijs gelegd en ze zien er fantastisch uit. Daarnaast gaan ze na aanschaf thuis gelijk in de koeling om dezelfde dag bereid te worden. Verser kan het niet!

De enige ‘zorg’ die ik nog heb na het kopen van de vangst van de dag is: doen we de vis in de oven of op de grillpan?

Gepubliceerd op 22 juni 2020


2 reacties

  1. Leon Wolfs schreef:

    Hoi,

    Waar staat deze visboer “ Makambi”.
    Alvast bedankt voor de reactie.

    Groeten Leon.

    • Maaike schreef:

      Hi Leon,
      Makambi staat (bijna) dagelijks op de Caracasbaaiweg naast de fruithandelaar Asis (bij Vanddis pompstation) tussen 11.00 en 13.00.
      Gr Maaike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.