Cake met verse vijgen



Zodra ik me erover heen heb gezet dat de zomer voorbij is, omarm ik de herfst. Ook culinair gezien. Want dit is de periode dat het mooiste nazomerfruit goed verkrijgbaar en betaalbaar is. Zoals verse vijgen.

Neem er zoveel mogelijk mee als je ze bij de prijs vindt, en maak er onder andere deze cake mee. Die wat wegheeft van bananenbrood, maar dan net iets dieper van smaak is. Smullen!

Voor één vijgencake, ongeveer 10 plakken

5 grote rijpe vijgen (300g puree) + 1 extra ter decoratie (en 1tl suiker)
125ml maple syrup
55g zachte boter
2 eieren
125g roggemeel
125g bloem
2tl bakpoeder
1tl kaneel
½ tl gember
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl bakingsoda
½ tl zout

Verder nodig: cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Wat maak je met verse vijgen

Snijd de stengeltjes van de vijgen af en snijd ze in kwarten. Pureer ze in je keukenmachine (of gebruik een staafmixer) fijn. Je hebt ongeveer 300g vijgenpuree nodig. Mix in de tussentijd de zachte boter met de maple syrup. Mix er dan, een voor een, de eieren door. Tot slot mix je de vijgenpuree erdoor.

Cake met verse vijgen

In een kom meng je de roggemeel, bloem en overige droge ingrediënten. De gemalen kruidnagel geeft een rijke smaak aan je cake. Wil je iets minder uitgesproken smaak, halveer dan de hoeveelheid. Meng alles hierna met de natte ingrediënten en giet het beslag in een cakeblik, dat je hebt voorzien van bakpapier. Bedenk de bovenkant met plakjes vijg (van de extra vijg die je hebt overgehouden) en bestrooi de vijgenplakjes met een beetje suiker.

Vijgencake

Bak dit in de voorverwarmde oven, ongeveer 50-55 minuten, of tot een satéprikker schoon uit de cake komt. Laat even in het blik afkoelen en daarna volledig afkoelen op een rooster. Ook lekker met een beetje geitenkaas erop en wat extra verse vijgen.

Gepubliceerd op 27 september 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.