Cake met verse vijgen



Zodra ik me erover heen heb gezet dat de zomer voorbij is, omarm ik de herfst. Ook culinair gezien. Want dit is de periode dat het mooiste nazomerfruit goed verkrijgbaar en betaalbaar is. Zoals verse vijgen.

Neem er zoveel mogelijk mee als je ze bij de prijs vindt, en maak er onder andere deze cake mee. Die wat wegheeft van bananenbrood, maar dan net iets dieper van smaak is. Smullen!

Voor één vijgencake, ongeveer 10 plakken

5 grote rijpe vijgen (300g puree) + 1 extra ter decoratie (en 1tl suiker)
125ml maple syrup
55g zachte boter
2 eieren
125g roggemeel
125g bloem
2tl bakpoeder
1tl kaneel
½ tl gember
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl bakingsoda
½ tl zout

Verder nodig: cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Wat maak je met verse vijgen

Snijd de stengeltjes van de vijgen af en snijd ze in kwarten. Pureer ze in je keukenmachine (of gebruik een staafmixer) fijn. Je hebt ongeveer 300g vijgenpuree nodig. Mix in de tussentijd de zachte boter met de maple syrup. Mix er dan, een voor een, de eieren door. Tot slot mix je de vijgenpuree erdoor.

Cake met verse vijgen

In een kom meng je de roggemeel, bloem en overige droge ingrediënten. De gemalen kruidnagel geeft een rijke smaak aan je cake. Wil je iets minder uitgesproken smaak, halveer dan de hoeveelheid. Meng alles hierna met de natte ingrediënten en giet het beslag in een cakeblik, dat je hebt voorzien van bakpapier. Bedenk de bovenkant met plakjes vijg (van de extra vijg die je hebt overgehouden) en bestrooi de vijgenplakjes met een beetje suiker.

Vijgencake

Bak dit in de voorverwarmde oven, ongeveer 50-55 minuten, of tot een satéprikker schoon uit de cake komt. Laat even in het blik afkoelen en daarna volledig afkoelen op een rooster. Ook lekker met een beetje geitenkaas erop en wat extra verse vijgen.

Gepubliceerd op 27 september 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.