Vietnamese bahn mi (steak sandwich)
Op onze laatste dag in New York at ik ‘, de Vietnamese versie van de steak sandwich. Platgezegd, een stokbroodje rundvlees. Maar niet zomaar een broodje vlees.
Deze entrecote laat je op smaak komen in een Vietnamese marinade en beleg je daarna met Vietnamese zoetzuur. Een ideale snelle vrijdagmaaltijd*) of weekendlunch!
Voor 4 personen
1 vers frans stokbrood, de lekkerste die je kunt vinden
2x entrecote á 200g ongeveer per stuk
Voor de zoetzuur
250ml rijstazijn
1 zakje julienne wortel (zakje á 150g)
8 radijsje, flinterdun gesneden
Voor de marinade
1 teen knoflook, geraspt
1el suiker
1el rijstazijn
1el water
1el Kikkoman sojasaus
1tl limoensap (ongeveer ½ limoen)
1tl vissaus
1 ½ el mayonaise
Optioneel: verse koriander
Vietnamese vleesmarinade
Meng alles (met uitzondering van de mayonaise!) tot de suiker is opgelost. Proef of het zo lekker is en pas waar nodig aan, met of meer zuur (limoensap/vissaus) of meer zout (sojasaus). Leg hier de entrecote in en marineer minstens een half uur (langer mag altijd!)
Vietnamese zoetzure wortel
Breng de rijstazijn aan de kook, haal van het vuur af en doe hier de wortel en radijs in tot alles helemaal is afgekoeld. Dit kun je eventueel ook ’s ochtends al doen en dan afgedekt in de koelkast wegzetten.
Bahn mi met rundvlees
Als je wilt gaan eten zet je een koekenpan op middelhoog vuur, ½ el zonnebloemolie erin en bak de entrecote (laat even uitlekken) in 6-7 minuten, om en om, goudbruin aan. In de tussentijd meng je de marinade die is overgebleven met de mayonaise.
Vietnamse steak sandwich
Snijd het stokbrood in 4 stukken, besmeer met de mayonaise die je net maakte en beleg met wat van het zoetzuur. Zodra de entrecote is gebakken halveer je die en iedere helft snijd je in reepjes. Leg die op het zoetzuur en garneer eventueel met nog wat verse koriander. Meteen serveren!
*) zowel de marinade als het zoetzuur is op voorhand klaar te maken. Als je dit ’s ochtends al doet (max 5 minuten werk) dan zit je ’s avonds in nog geen 10 minuten aan tafel!
Gepubliceerd op 6 november 2016