Vet van Bas Robben – review



Het lijkt deze week wel de week van Bas Robben op Smulpaapje. Want niet alleen verscheen gisteren – na Zuur – zijn tweede boek Vet. Ik interviewde Bas ook voor In de keuken met… én mag een recept uit zijn nieuwe boek delen. En over dat nieuwe boek wil ik het even met jullie hebben.

Want vet heeft natuurlijk een enorm slechte reputatie. Calorierijk, zwaar, vettig, noem maar op. Maar vet is ook smaakmaker, wordt gebruikt voor verschillende kooktechnieken én is een belangrijk ingrediënt voor menig recept. Zodanig dat Bas er een heel boek over schreef.

Bas Robben cover Vet

Vet van Bas Robben

En dat doet hij weer op onnavolgbare wijze. Veel tekst in het begin van dit boek. Maar daarmee ook gedegen uitleg en achtergrond over vet in recepten. Waar gebruik je vet voor? Voor welke kooktechnieken kun je het gebruiken? Welke soorten vet zijn er? Waarom geeft het zoveel smaak?

Bas legt het allemaal haarfijn uit. Met humor ook. Ik hou van zijn schrijfstijl.

Recepten in Vet

Na alle achtergrondinformatie is het tijd voor de recepten. En die zijn heel logisch ingedeeld, namelijk op basis van kooktechniek. En dus is er een hoofdstuk Conserveren, Frituren, Konfijten, Infusies & emulsies, Bakken en als afsluiter zijn er ook nog Drankjes.

Rode kool steaks Vet Bas Robben

Tijdens mijn interview met Bas voor In de keuken met… kreeg ik al een voorproefje, letterlijk en figuurlijk, van een aantal van de gerechten, waaronder bovenstaande rode kool steaks (yum!!). Maar ook de pizza met lardo (yum!), de gefrituurde Taiwanese kip (bye bye KFC…) en de kippenleverparfait met kersen (zó lekker!) die tijdens de boekpresentatie werden geserveerd waren echt verrukkelijk!

En hoewel die in de meeste gevallen niet van het kaliber ‘doordeweeks snel aan tafel’ zijn, zal menig hobbykok zich enorm kunnen uitleven op de bijzondere recepten in dit boek.

Fotografie Vet

Naast een enorme diversiteit aan recepten onderscheidt Vet zich – net als Zuur – ook echt door de fotografie en vormgeving. Wauw! Van werkelijk iedere foto, net als voor Zuur, ook dit keer weer allemaal gefotografeerd door Jeroen van der Spek, krijg je trek. De vormgeving draagt daar zeker ook aan bij, door zijn soberheid en strakke teksten. Echt prachtig.

Vet goed!

Hoewel ik vermoed dat de meesten wel uit hun comfort zone zullen moeten, is Vet écht een waanzinnig boek en een aanrader voor iedere gedegen hobbykok. Dit is geen 13 in een dozijn boek, maar juist dat maakt Vet uniek. Het boek zit in alles ongelofelijk goed in elkaar. Van tekst, tot foto tot keuze van recepten. Petje af voor Bas en het hele team van Good Cook.

Vet van Bas Robben kost € 24,95 en wordt uitgegeven door Good Cook. Je bestelt het boek o.a. online of koopt het in de lokale boekhandel.

Gepubliceerd op 7 maart 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.