Vet van Bas Robben – review



Het lijkt deze week wel de week van Bas Robben op Smulpaapje. Want niet alleen verscheen gisteren – na Zuur – zijn tweede boek Vet. Ik interviewde Bas ook voor In de keuken met… én mag een recept uit zijn nieuwe boek delen. En over dat nieuwe boek wil ik het even met jullie hebben.

Want vet heeft natuurlijk een enorm slechte reputatie. Calorierijk, zwaar, vettig, noem maar op. Maar vet is ook smaakmaker, wordt gebruikt voor verschillende kooktechnieken én is een belangrijk ingrediënt voor menig recept. Zodanig dat Bas er een heel boek over schreef.

Bas Robben cover Vet

Vet van Bas Robben

En dat doet hij weer op onnavolgbare wijze. Veel tekst in het begin van dit boek. Maar daarmee ook gedegen uitleg en achtergrond over vet in recepten. Waar gebruik je vet voor? Voor welke kooktechnieken kun je het gebruiken? Welke soorten vet zijn er? Waarom geeft het zoveel smaak?

Bas legt het allemaal haarfijn uit. Met humor ook. Ik hou van zijn schrijfstijl.

Recepten in Vet

Na alle achtergrondinformatie is het tijd voor de recepten. En die zijn heel logisch ingedeeld, namelijk op basis van kooktechniek. En dus is er een hoofdstuk Conserveren, Frituren, Konfijten, Infusies & emulsies, Bakken en als afsluiter zijn er ook nog Drankjes.

Rode kool steaks Vet Bas Robben

Tijdens mijn interview met Bas voor In de keuken met… kreeg ik al een voorproefje, letterlijk en figuurlijk, van een aantal van de gerechten, waaronder bovenstaande rode kool steaks (yum!!). Maar ook de pizza met lardo (yum!), de gefrituurde Taiwanese kip (bye bye KFC…) en de kippenleverparfait met kersen (zó lekker!) die tijdens de boekpresentatie werden geserveerd waren echt verrukkelijk!

En hoewel die in de meeste gevallen niet van het kaliber ‘doordeweeks snel aan tafel’ zijn, zal menig hobbykok zich enorm kunnen uitleven op de bijzondere recepten in dit boek.

Fotografie Vet

Naast een enorme diversiteit aan recepten onderscheidt Vet zich – net als Zuur – ook echt door de fotografie en vormgeving. Wauw! Van werkelijk iedere foto, net als voor Zuur, ook dit keer weer allemaal gefotografeerd door Jeroen van der Spek, krijg je trek. De vormgeving draagt daar zeker ook aan bij, door zijn soberheid en strakke teksten. Echt prachtig.

Vet goed!

Hoewel ik vermoed dat de meesten wel uit hun comfort zone zullen moeten, is Vet écht een waanzinnig boek en een aanrader voor iedere gedegen hobbykok. Dit is geen 13 in een dozijn boek, maar juist dat maakt Vet uniek. Het boek zit in alles ongelofelijk goed in elkaar. Van tekst, tot foto tot keuze van recepten. Petje af voor Bas en het hele team van Good Cook.

Vet van Bas Robben kost € 24,95 en wordt uitgegeven door Good Cook. Je bestelt het boek o.a. online of koopt het in de lokale boekhandel.

Gepubliceerd op 7 maart 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.