Verspillingsvrij smoesjes én oplossingenSamenwerking – Ik probeer zo min mogelijk eten te verspillen. Dat deed ik altijd al, maar sinds ik één van de ambassadeurs van de campagne Verspillingsvrij ben probeer ik nog net even iets meer mijn best te doen.

Maar ik loop ook tegen problemen aan. Merk dat ik soms smoesjes verzin en het dan toch weggooi. Dat was voor mezelf een mooie uitdaging om die smoesjes eens onder de loep te nemen en er oplossingen voor te bedenken!

Verspillingsvrij smoesjes én oplossingen

We gebruiken ze vast allemaal wel eens, of herkennen ons in een of meerdere ervan. Smoesjes om niet iets te doen met de restjes eten die we hebben of waardoor we eten toch weggooien in plaats van er nog iets (lekkers) mee te maken.

De meest gehoorde excuses die ik tegenkwam waren deze:

  • geen tijd
  • de houdbaarheidsdatum is verstreken
  • ik weet niet wat ik er nog mee kan maken

Top 3 meest verspilde eten

Daarentegen is dit de top 3 van meest verspilde eten. Een mooi moment om te kijken hoe we die smoesjes om zeep kunnen helpen. Je gooit tenslotte je eigen geld weg, en dat willen we allemaal voorkomen niet waar?

Brood

Dit is een van de weinige producten die wij amper weggooien, omdat ik brood na aankoop meteen invries. Ik haal alleen de sneetjes brood uit de vriezer die we willen eten. Maar toch blijft er af en toe een of twee sneetjes brood op het aanrecht liggen. Aan het eind van de ochtend zij die totaal droog en niet lekker meer om zo te eten.

De ultieme en meest snelle oplossing; een tosti er van maken! Want ja, met een stapeltjes oud brood kun je geweldige gerechten maken, zoals Panzanella of een broodpudding. Maar als je geen tijd hebt (het meest gebruikte excuus, zie hierboven) dan is een tosti snel, makkelijk en lekker. Bovendien kun je er ook nog eens restjes kaas mee opmaken, die je anders wellicht zou weggooien! Win – Win – Win dus!

Inspiratie nodig voor je tosti’s? Kijk dan ook eens hier

Zuivel

Melk, yoghurt, zuiveldrank. Ze hebben allemaal een houdbaarheidsdatum op hun pak staan. Hoe vaak hou jij je daaraan? Met name mijn lieftallige echtgenoot zag dat altijd als wet en kiepte het pak leeg, zodra de datum verstreken was.

Maar weet je dat de oplossing daarvoor super simpel is? Gewoon even ruiken! Dat is alles. Ik heb gemerkt dat sommige zuivel tot ruim een week na de datum prima te drinken is. Het enige dat je hoeft te doen is je zintuigen te gebruiken. Ruik, proef eventueel en is het niet zuur of geschift, dan kun je het met een gerust hart nog gebruiken!

Restjes fruit en zuivel maken geweldige smoothies trouwens. Kijk hier maar eens

Groente

Restjes groente, wie heeft ze aan het eind van de week niet in huis? En hoe goed je koelkast ook is (onze nulgraden lades zijn echt een uitkomst tegen verspilling!) er blijft altijd wel iets in liggen. Weet je niet wat je er mee kunt maken, onthoud dat twee simpele dingen.

  1. Maak een groente- omelet (iedereen kan een ei bakken, toch?)
  2. Een hartige taart is zó gemaakt (bladerdeeg in de vriezer wordt vanaf nu je standaard).

Je hoeft namelijk geen chef te zijn om creatief met restjes te zijn. Omelet bakken, je restjes groente bakken, op je omelet kiepen. Klaar! Maak bijvoorbeeld eens deze boerenomelet of een Chinese groente omelet (zie foto hierboven) en wil je een hartige taart proberen? hier vind je héél veel lekkere recepten daarvoor.

Denk in oplossingen

Zo zie je maar, voor iedere smoes (ook die ik zelf gebruik) is wel een eenvoudige oplossing te bedenken. Ken jij nog meer smoesjes, dan wel oplossingen? Deel je ze met me. Je kunt onder dit artikel je reactie achterlaten. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Smulpaapje x stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp dit jaar samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder de noemer samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

Gepubliceerd op 12 juni 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!