Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm



Ik tikte een lading verse vijgen op de kop en dook de keuken in. Ik kan je alleen maar aanraden hetzelfde te doen, want je eindigt met intens geluk. En vijgenjam!

Deze vijgenjam kun je maken zonder geleisuiker. Je maakt genoeg voor één grote pot vol. Wil je meer, dan verdubbel je het recept. Dat kan zeker geen kwaad want de vijgenjam is multi inzetbaar.

Voor een grote pot vijgenjam
500g verse vijgen
rasp van 1 sinaasappel (goed schoonboenen eerst)
2el sinaasappelsap
125g suiker
2el honing
2 takjes verse tijm

Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm

Voor je vijgenjam snijd je eerst de stengeltjes van de vijgen. Snijd daarna de vijgen in kwarten. Doe de vijgen in een pannetje met de rasp van 1 sinaasappel. Dit gaat heel makkelijk met een dunschiller, zorg dat je niet het wit mee schilt! Sap, suiker, honing en tijm erbij. Breng dit alles aan de kook.

Zelfgemaakte vijgenjam

Laat op lager vuur ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door, zodat het niet aan de bodem vast koekt. Haal dan de takjes tijm en sinaasappelschil eruit. Met een staafmixer kun je het nog iets fijner maken, maar als je van wat meer bite houdt hoeft dat niet. Doe in een schoon potje (wel even steriliseren voor gebruik!). Laat afkoelen voordat je de deksel erop doet.

Heerlijk op een geroosterde boterham met wat hangop of zachte geitenkaas. Maar ook lekker bij een kaasplankje.

Gepubliceerd op 27 september 2017


1 reactie

  1. Margreet schreef:

    Gemaakt! Maar wel het recept iets aangepast. Sap van 1 sinaasappel en geraspte schil erbij. Meerdere takjes tijm, alleen de blaadjes, wel de honing en slechts 50 gram basterdsuiker. Vijgen waren al erg zoet. Klein beetje limoen sap, wat zout en een héél klein beetje rode peper voor de pit. Niets eruit gehaald…gewoon met de staaf mixer fijn gemaakt en wat potjes gevuld tot bovenaan. Deksel erop en omgedraaid af laten koelen. Echt heerlijk, dank voor deze variant.( al eerder met balsamico en verse laurier , en met gember en limoen gemaakt…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
15 januari 2021
rode kool
 
Weekmenu 2021 – week 3

Lekker en gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Kies voor seizoensgroente en je kunt ook met een klein budget vers eten. Check dit weekmenu maar!
15 januari 2021
vegan maaltijd
 
Mexicaanse bonenschotel (vegan)

Als je een snelle Mexicaanse maaltijd op tafel wilt zetten en graag vegan eet (of wilt proberen) dan is deze bonenschotel voor jou.
14 januari 2021
vegan curry
 
Snelle groente curry (vegan)

Een curry is de perfecte manier om groente te eten. Niet alleen kun je er restjes groente mee op maken maar je zit ook nog eens zó aan tafel!
14 januari 2021
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
13 januari 2021
spitskool roerbak
 
Noodles met spitskool en homemade roerbaksaus

Super snelle roerbak met heel veel groente, zoals spitskool. Je maakt het compleet met je zelfgemaakte roerbaksaus. Heerlijke budgetmaaltijd!
12 januari 2021
wafels met kaneelsuiker
 
Churros wafels

Deze wafels doen denken aan churros, die lekkere gefrituurde stengels met kaneelsuiker. Ik maakte er wafels van. Voor een top begin van je dag!