Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm
Ik tikte een lading verse vijgen op de kop en dook de keuken in. Ik kan je alleen maar aanraden hetzelfde te doen, want je eindigt met intens geluk. En vijgenjam!
Deze vijgenjam kun je maken zonder geleisuiker. Je maakt genoeg voor één grote pot vol. Wil je meer, dan verdubbel je het recept. Dat kan zeker geen kwaad want de vijgenjam is multi inzetbaar.
Voor een grote pot vijgenjam
500g verse vijgen
rasp / schil van 1 sinaasappel (goed schoonboenen eerst)
2el sinaasappelsap
125g suiker
2el honing
2 takjes verse tijm (of meer naar smaak)
verder nodig: dunschiller voor de sinaasappel
Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm
Voor je vijgenjam snijd je eerst de stengeltjes van de vijgen. Snijd daarna de vijgen in kwarten. Doe de vijgen in een pannetje met de schil / rasp van 1 sinaasappel. Dit gaat heel makkelijk met een dunschiller, zorg dat je niet het wit mee schilt! Sap, suiker, honing en tijm erbij. Breng dit alles aan de kook.
Zelfgemaakte vijgenjam
Laat op lager vuur ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door, zodat het niet aan de bodem vast koekt. Haal dan de takjes tijm en sinaasappelschil eruit. Met een staafmixer kun je het nog iets fijner maken, maar als je van wat meer bite houdt hoeft dat niet. Doe in een schoon potje (wel even steriliseren voor gebruik!). Laat afkoelen voordat je de deksel erop doet.
Heerlijk op een geroosterde boterham met wat hangop of zachte geitenkaas. Maar ook lekker bij een kaasplankje.
Gepubliceerd op 27 september 2017
7 reacties
hoi! Ik ben de jam nu aan het maken en had de sinaasappelschil geraspt. Pas toen ik verder las, zag ik dat de schil er weer uit moet. Je bedoelt dus denk ik niet de rasp, maar stukken schil? (ook gezien dunschiller). Misschien woordje rasp eruit halen? Was voor mij iig verwarrend. Ik hoop maar dat ie lekker is inclusief de schil! groet, Anne
Dat is ook waarom het handig is altijd een recept eerst helemaal te lezen 😉 Maar als je de schil fijn geraspt hebt zal het geen probleem zijn dat ‘ie er in is gebleven. Ik hoop dat je ‘m lekker vindt!
Ik heb net vijgenjam gemaakt. Jouw recept en een met citroen en laurier. Die met citroen is vele malen lekkerder door het frisse en het zuurtje. Deze jam met sinaasappel is muffig. TIP: Mijn advies is om er in plaats van sinaasappelsap citroen of limoensap aan toe te voegen.
fijn dat je een recept hebt gevonden waar je blij van wordt.
Gemaakt! Maar wel het recept iets aangepast. Sap van 1 sinaasappel en geraspte schil erbij. Meerdere takjes tijm, alleen de blaadjes, wel de honing en slechts 50 gram basterdsuiker. Vijgen waren al erg zoet. Klein beetje limoen sap, wat zout en een héél klein beetje rode peper voor de pit. Niets eruit gehaald…gewoon met de staaf mixer fijn gemaakt en wat potjes gevuld tot bovenaan. Deksel erop en omgedraaid af laten koelen. Echt heerlijk, dank voor deze variant.( al eerder met balsamico en verse laurier , en met gember en limoen gemaakt…)
Dat lijkt me echt een hele lekkere jam margriet en mooi dat er niet zoveel suiker in zit. Bedankt!
Inderdaad, ik ben ook erg blij met recepten waarin geen tot weinig suiker wordt gebruikt~!