Verse loempiaatjes (uit Slim zonder pakjes & zakjes)



Ook dochterlief is, zeker na Lekker Uitpakken, fan van Karin Luiten. En toen ik haar vertelde dat in het nieuwe boek van Karin – Slim zonder pakjes & zakjes – verse loempia’s stonden kreeg ik direct het verzoek die als zaterdaglunch te maken. De soep die ik gemaakt had kon volgens haar ook wel tot de avond wachten.

En geef haar eens ongelijk, want mijn hemel wat zijn ze lekker. Op Smulpaapje staat al een recept voor verse springrolls, en ook in Wat lunchen we vandaag? staan een aantal varianten. Deze voeg ik graag aan het favorieten repertoire toe!

8

Voor ongeveer 6-8 stuks

8 ronde rijstvellen (ik gebruik die van Koh Thai, oa bij AH te koop)
75g rijst vermicelli (ik gebruik die van Koh Thai, oa bij AH te koop)
halve komkommer, zonder zaadlijst, in lange repen gesneden
halve grote mango, in repen gesneden
3 lenteuitjes, in dunne reepjes gesneden
handje munt, in reepjes gesneden
100g gare garnalen

dipsaus – die moet je er echt bij maken!

sap van 1 limoen
2el sojasaus
1el vissaus
1el suiker
1 kleine teen knoflook, geraspt
halve tl srirachisaus (of sambal), meer mag
3el water

Dipsaus voor bij de verse loempia’s

Doe alle ingrediënten in een afsluitbaar potje en schud flink door elkaar. Proef even, mogelijk wil je er nog een beetje meer suiker bij als ‘ie te zuur is. Week daarna de rijstvermicelli, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, spoel koud af en laat heel goed uitlekken. Leg de gesneden ingrediënten klaar en vul een diep bord met warm water.

Verse loempia’s met mango & garnalen

Week een rijstvel in het warme water en leg op je werkblad. In het midden ervan, verticaal, leg je wat munt. Daarop, van boven naar beneden, garnalen. Ernaast de mango, komkommer en lenteuitjes. Daarop een plukje van de rijstvermicelli. Vouw nu de korte kanten, boven en onder, naar binnen. Rol daarna de rest van de loempia, zo strak mogelijk op, en leg op een bord. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Eventueel bestrooi je de bovenkant van de vermicelli met nog wat geroosterd sesamzaad.

Gepubliceerd op 2 september 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.
13 juni 2021
gegrilde ananas
 
Gegrilde ananas van de barbecue

Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Marineer de ananas in rum en maak af met een dikke klodder honing-limoenyoghurt.
11 juni 2021
 
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta

Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!