Vegetarische burger met pompoen en (kikker)erwten



Een spannende vegetarische burger met pompoen en (kikker)erwten die een geweldige vega hoofdgerecht voor je kerstmenu is.

In deze vegaburger zit namelijk alles wat lekker is. Groente, peulvruchten en het frisse van citroen. In zijn geheel voor te bereiden, vlak voor je aan tafel gaat goudbruin bakken en klaar ben je.

Wil je de burger nog wat extra’s geven dan kun je de burger een topping geven van rijke blauwe kaas, of serveer op een zelfgebakken broodje.

voor 6 vega burgers

  • ½ flespompoen (ongeveer 600gr), in plakken (schillen niet nodig!)
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl tijm
  • ¼ tl gemalen chipotle
  • ½ el olijfolie
  • 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en goed uitgelekt)
  • 50g Panko (Japans broodkruim, o.a. bij AH)
  • 50g geraspte kaas, naar keuze
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • rasp van 1 citroen
  • 100g tuinerwten (biologisch, AH diepvries)
  • zout en peper

verder  nodig: oven voorverwarmen 200C – ovenschaal – keukenmachine

vega burger kerst

Vegetarische burger met pompoen en (kikker)erwten

Leg de plakken pompoen op een bakblik (voorzien van bakpapier). Meng kaneel, tijm en chipotle in een kommetje en bestrooi beide kanten van de pompoenplakken gelijkmatig met het mengsel. Druppel de olie erover en schuif het bakblik in de voorverwarmde oven. Rooster de pompoen 20 minuten, keer halverwege om. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de schil.

Vega hoofdgerecht kerst

In een kom meng je de kikkererwten met de tuinerwtjes (ongekookt!), geraspte kaas en citroenschil. Doe hier de afgekoelde pompoen bij. Met een pureestamper stamp je alles even grof door elkaar. De helft van het mengsel gaat in de keukenmachine en maal je helemaal fijn Laat je niet afschrikken door het feit dat het daarna net babyvoeding lijkt 😉 Doe dit deel weer terug in de kom en meng alles goed door elkaar. Je mengsel houdt wat textuur, doordat de andere helft grof gestampt is. Breng op smaak met zout en peper.

Pompoenburger met (kikker) erwten

Meng nu het losgeklopte eiwit en de Panko er door en verdeel het mengsel in zessen. Draai er een bal van en plet die tot burger. Leg alle burgers op een groot bord, dek goed af en zet minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Tot dit moment kun je de burgers ook heel goed voorbereiden. Verhit tot slot een grote koekenpan (of twee pannen, als je alles in één keer wilt bakken) met daarin een beetje neutrale olie. Op middelhoog vuur bak je de burgers in 6-8 minuten goudbruin. Halverwege voorzichtig omdraaien. Serveer met de pastinaakfrietjes en eventueel nog een groene salade.

Wijnadvies

Menade V3 Verdejo 2013: houtgelagerde stijl (8 maanden nieuw hout), krachtig, lange afdronk, mondvullend, toast met aromatische kracht, rijpere stijl, gewoon lekker.. 😉 verkrijgbaar bij Grand Cru wijnen (prijs vanaf €23,50)

Gepubliceerd op 10 december 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.