Vegetarische burger met pompoen en (kikker)erwten
Een spannende vegetarische burger met pompoen en (kikker)erwten die een geweldige vega hoofdgerecht voor je kerstmenu is.
In deze vegaburger zit namelijk alles wat lekker is. Groente, peulvruchten en het frisse van citroen. In zijn geheel voor te bereiden, vlak voor je aan tafel gaat goudbruin bakken en klaar ben je.
Wil je de burger nog wat extra’s geven dan kun je de burger een topping geven van rijke blauwe kaas, of serveer op een zelfgebakken broodje.
voor 6 vega burgers
- ½ flespompoen (ongeveer 600gr), in plakken (schillen niet nodig!)
- ¼ tl gemalen kaneel
- ¼ tl tijm
- ¼ tl gemalen chipotle
- ½ el olijfolie
- 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en goed uitgelekt)
- 50g Panko (Japans broodkruim, o.a. bij AH)
- 50g geraspte kaas, naar keuze
- 1 eiwit, losgeklopt
- rasp van 1 citroen
- 100g tuinerwten (biologisch, AH diepvries)
- zout en peper
verder nodig: oven voorverwarmen 200C – ovenschaal – keukenmachine
Vegetarische burger met pompoen en (kikker)erwten
Leg de plakken pompoen op een bakblik (voorzien van bakpapier). Meng kaneel, tijm en chipotle in een kommetje en bestrooi beide kanten van de pompoenplakken gelijkmatig met het mengsel. Druppel de olie erover en schuif het bakblik in de voorverwarmde oven. Rooster de pompoen 20 minuten, keer halverwege om. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de schil.
Vega hoofdgerecht kerst
In een kom meng je de kikkererwten met de tuinerwtjes (ongekookt!), geraspte kaas en citroenschil. Doe hier de afgekoelde pompoen bij. Met een pureestamper stamp je alles even grof door elkaar. De helft van het mengsel gaat in de keukenmachine en maal je helemaal fijn Laat je niet afschrikken door het feit dat het daarna net babyvoeding lijkt 😉 Doe dit deel weer terug in de kom en meng alles goed door elkaar. Je mengsel houdt wat textuur, doordat de andere helft grof gestampt is. Breng op smaak met zout en peper.
Pompoenburger met (kikker) erwten
Meng nu het losgeklopte eiwit en de Panko er door en verdeel het mengsel in zessen. Draai er een bal van en plet die tot burger. Leg alle burgers op een groot bord, dek goed af en zet minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Tot dit moment kun je de burgers ook heel goed voorbereiden. Verhit tot slot een grote koekenpan (of twee pannen, als je alles in één keer wilt bakken) met daarin een beetje neutrale olie. Op middelhoog vuur bak je de burgers in 6-8 minuten goudbruin. Halverwege voorzichtig omdraaien. Serveer met de pastinaakfrietjes en eventueel nog een groene salade.
Wijnadvies
Menade V3 Verdejo 2013: houtgelagerde stijl (8 maanden nieuw hout), krachtig, lange afdronk, mondvullend, toast met aromatische kracht, rijpere stijl, gewoon lekker.. 😉 verkrijgbaar bij Grand Cru wijnen (prijs vanaf €23,50)
Gepubliceerd op 10 december 2016