Vegetarisch kerst hoofdgerecht



Zoek je nog inspiratie voor een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan heb ik een echte klassieker voor je in petto, maar dan nét even anders. Een vegetarische Wellington!

Want hoe lekker ziet deze veggie Wellington eruit?! Te gek toch! Alle componenten van een klassieke Wellington, maar dan volledig vegetarisch. Echt een spektakel hoofdgerecht voor je kerstmenu dit jaar.

Het recept mag ik met je delen met dank aan Jumbo. Want waar ik dit jaar geen nieuwe recepten heb gemaakt, hebben zij echt een enorme hoeveelheid kerstrecepten voor je in petto, waaronder dus deze veggie Wellington.

Kerstrecepten van Jumbo

Die kerstrecepten van Jumbo zijn er dus in iedere categorie denkbaar; vis, vlees, vegetarisch en van eenvoudig tot lekker uitdagend. Net wat je zelf wil. Er is inspiratie voor iedereen. Ik zocht er deze vegetarische Wellington uit, die ik vandaag heel graag met je deel.

En wat nu zo fijn is aan deze vegetarische Wellington is dat je die, en ik hou er van, grotendeels al kunt voorbereiden. Dat is dus geen gestress met Kerst, maar wel lekker, ontspannen en met een prachtig vegetarisch kersthoofdgerecht aan tafel!

Dit heb je nodig

1 groentebouillontablet
300 gram zoete aardappel, in blokjes van 2 x 2 cm
60 gram crème fraîche
150 gram wortel, in blokjes van 0,5 x 0,5 cm
1 rode paprika, in blokjes van 0,5 x 0,5 cm
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
250 gram champignons, in kleine stukjes (zo fijn mogelijk)
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde rozemarijn
65 gram zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
75 gram diepvries erwtjes (mogen bevroren blijven)
150 gram verse spinazie
1 rol koelvers bladerdeeg
1 eidooier
2 el olijfolie
150 gram feta
350 gram vega kruimig gehakt

Verder nodig: 1 braadslede (± 22,5 cm bij 8 cm) – staafmixer – 1 uitsteekvormpjes (ster)

vegetarisch kerst recept

Vegetarische Wellington

Voor je vegetarische Wellington beginnen we met de zoete aardappel puree. Breng 500 ml water met het groentebouillontablet aan de kook. Kook de zoete aardappelblokjes in 10 minuten in de groentebouillon gaar. Giet het water af en pureer de zoete aardappelblokjes met de crème fraîche (en een staafmixer) tot een gladde puree.

Groentevulling

De volgende stap is het maken van de groentevulling. Verhit de olie in een ruime wok of hapjespan. Bak de champignons, wortel, paprika, knoflook en ui met de tijm en rozemarijn 5 minuten op hoog vuur aan. Schep wel regelmatig om.

Voorbereiden kerst hoofdgerecht

Bak vervolgens de stukjes tomaat, erwtjes en spinazie 2 minuten mee met de groentevulling tot de spinazie is geslonken. Laat de groenten in een zeef goed uitlekken, zodat je alle overtollig vocht kwijtraakt. Doe terug in de pan en meng de feta, het vega gehakt en de zoeteaardappelpuree door groenten. Tot dit punt kun je alles voor je vegetarische hoofdgerecht voorbereiden, laten afkoelen en afgedekt in de koelkast bewaren.

kerstmenu

Vegetarisch kerst hoofdgerecht

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Rol het bladerdeeg met een deegroller voorzichtig verder uit zodat het een vierkante lap is van 40 x 40 cm (in plaats van de originele 40 x 24 cm). Leg het bladerdeeg voorzichting in de cakevorm.

Schep de vulling van je vegetarische Wellington in de cakevorm en vouw het bladerdeeg aan de bovenkant netjes over de vulling. Snijd overtollig deeg weg, maar bewaar dat nog wel!

Veggie Wellington

Bestrijk de bovenkant van je veggie Wellington lichtjes met een losgeklopte eidooier. Steek of snijd sterren uit het overtollige deeg en leg die op de bovenkant van je vegetarische Wellington. Bestrijk ook die met eidooier.

Bak de Veggie Wellington 25-30 min. in het midden van de oven. Dek af met aluminiumfolie als de Wellington te donker wordt aan de bovenkant. Haal het cakeblik uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen in de vorm, voordat je de Wellington uit zijn vorm haalt. Plaats op een mooie serveerschotel en snijd er ruime plakken van. Serveer met een frisse salade.

 

Gepubliceerd op 6 december 2021


2 reacties

  1. Helen schreef:

    Bij de ingrediënten staan champignons. Waar komen ze in de bereiding aan de beurt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.